Arama sonuçları

Yeni lise modeli tartışılıyor: Belirsizlikler var

Yeni lise modeli tartışılıyor: Belirsizlikler var

Yeni lise modeli tartışılıyor: Belirsizlikler var. Ders biçiminin değiştirildiği, lise birinci sınıfın temel, iki ile üçün gelişim ve lise son sınıfın da akademik yeterlilik yılı olarak görüldüğü yeni lise modeli, başta eğitim sendikaları olmak üzere pek çok kesimden tepki çekti.

YENİ LİSE MODELİ TARTIŞILIYOR: BELİRSİZLİKLER VAR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı yeni ortaöğretim sistemi, soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Selçuk’un İstanbul’da gerçekleştirdiği “Lisede ne yaptık” başlıklı programda yalnızca Anadolu liselerine yönelik program açıklandı. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre Yeni Ortaöğretim Modeli’nin ayrıntıları şöyle.

DERSLER BİRLEŞTİRİLEREK, AZALTILDI

Bakanlık, 9. sınıfta ortak ders sayısını 13’ten 6’ya, 10. sınıfta 12’den 3’e, 11. sınıfta 8’den 3’e, 12. sınıfta da 7’den 3’e indirdi. Yeni modelde, ilk lise yılındaki beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik, sağlık bilgisi, trafik kültürü zorunlu ders olmaktan çıktı. Fizik, kimya, biyoloji dersleri birleştirilerek birinci dönemde doğa bilimleri deneyimi, ikinci dönemde doğada enerji ve enerji dönüşümleri, tarih ve coğrafya birleştirilerek birinci dönemde sosyal bilimler deneyimi, ikinci dönemde sosyal bilim Çalışmaları dersi planlandı. Bütün yıllar için ortak olan ders sayısı 2’ye indirilirken bu dersler Türk dili ve edebiyatı ile din kültürü ve ahlak bilgisi olarak belirlendi.

KARİYER DERSLERİ VAR



Öğrencilerin üniversitede seçecekleri bölümlere yönelik olarak, lise sonda kademesi artırılan yabancı dil derslerinin yanı sıra “Matematik ağırlıklı dersler grubu”, “gen ve teknoloji ağırlıklı dersler grubu”, “sosyal ve beşeri bilimler ağırlıklı dersler grubu”, “Sanat ve Teknoloji Ağırlıklı Dersler Grubu” olarak içerik yenilendi. Matematik alanında “finansal matematik”, “veri analizi ve optimizasyon”, “matematik Uygulamaları 4” dersleri öğrencilerin seçimine sunuldu. Fen alanında ise “biyoteknoloji”, “geleceğin anerji sistemleri”, “malzeme bilimi”, “yapay zekâ uygulamaları”, “nesnelerin interneti Uygulamaları”, “çevresel güçlüklere yaratıcı yaklaşımlar” dersleri ilk kez programa eklendi. sosyal ders grubunda da “akıllı şehirler ve insanlığın geleceği”, “sosyal güçlüklere yenilikçi yaklaşımlar”, “davranışsal ekonomi”, “uygulamalı Hukuk”, “Sosyal medya ve kültür”, “insan haklarının gelişimi ve doğası”, “güç-egemenlik, uluslararası ilişkiler”, “tasavvuf edebiyatı”, “islam felsefesi” dersleri yer aldı. Sanat ve teknoloji alanında da “Yaratıcı Sanatsal Açılımlar”, “İnsan-Makine Etkileşimi”, “İletişim tasarımı” dersleri öğrencilerin seçimine sunuldu.

 

LİSE SON SINIF NE OLACAK?



MEB’in yeni modelinde lise son, yani 12. sınıf baştan yaratıldı. Bakanlık bu son sınıfı, ders saati ve seçimleri ile diğer yıllardan ayırdı. Türk dili ile din kültürü dersleri ortak dersler olarak sabit bırakıldı. Bu yıl programında ayrıca ortak ders kapsamında 2 saat T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi yer aldı. Toplam 8 saat olan ortak derslerin yanına öğrencilerin kariyer planlamasına rol oynayacak 16 saatlik “Disiplinlerüstü Kariyer Dersleri” programa eklendi. Öğrencilerin bu dersler içinde alan farkı ve zorunluluğu olmaksızın kendi yükseköğretim düşüncelerine yönelik ders seçmeleri istendi. Bu yıl içinde ayrıca 6 saatlik sertifika programları ve proje için ayrıldı. Öğrencilerin 3’er saatlik sertifika programında yer almaları ve 3 saat de kişisel gelişimleri için proje hazırlamaları beklendi.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK OLACAK



Lise son sınıfta “akademik destek çalışmaları” adı altında 10 saatlik bölüm ayrıldı. Öğrencilerin üniversiteye hazırlanması için okul dışına yönelmek yerine “ders destek çalışmaları”, “kişisel gelişim” ve “rehberlik” bölümleri oluşturuldu.

 

TARTIŞMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR GELDİ

 

Bu arada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından matematik dersi ile ilgili paylaşımda bulundu. Selçuk, “Hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değildir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) de bir açıklama yaparak, matematik dersinin 9-10 ve 11. sınıflarda ortak ders grubunda olduğunu belirtti. Açıklamada şöyle denildi: “Yani her öğrencinin almak zorunda olduğu bir derstir. 12. sınıfta ise matematik, disiplinler üstü kariyer dersi olarak yapılandırılmış ve matematik ağırlıklı dersler grubu başlığı açılmıştır. Öğrencimiz hangi alandan ders seçerse seçsin matematik bilgisini kullanmak durumunda kalacaktır. Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanından da matematikle ilgili entegre birçok alan bulunmaktadır. 12. sınıfta öğrencilerimize matematik, fen ve sosyal bilimlerde kendi alanlarında derinleşme imkânı sunuyor ve onları hayata hazırlıyoruz.”

21-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş