Arama sonuçları

YKS tercih kılavuzunda puan ve başarı sırası neden yok?

 YKS tercih kılavuzunda puan ve başarı sırası neden yok?

YKS tercih kılavuzunda puan ve başarı sırası neden yok? ÖSYM, tercihler öncesinde adayları bilgilendirmek için 2018- YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayımladı. Bu kılavuz bir ön bilgilendirme amacını taşıyor. Yani üniversite tercihlerinin yapılacağı zaman bu kılavuzu değil, tercihler için çıkan kılavuzu kullanacaksınız.

 

YKS TERCİH KILAVUZUNDA PUAN VE BAŞARI SIRASI NEDEN YOK?

Kılavuz dağıtılmayacak ya da satılmayacak, Sadece ÖSYM sitesinden bakabileceksiniz. Bu kılavuzda en dikkat çekici nokta ise programların karşısında başarı sırası ve puanların yer almaması. Oysa adaylar tercih yaparken, bir önceki yılın başarı sıraları ile puanlarını dikkate alır.

 

TERCİH DÖNEMİNDE BU BİLGİLER OLACAK MI?
 

Peki neden bu bilgiler yok ve asıl tercih yapacağınız kılavuzda yer alacak mı? Bu soruyu ÖSYM’ye sorduk. Başarı sırası ve puanları vermeme nedeni olarak “Geçen yılın başarı sırası ve barajları bu yıla karşılık gelmiyor. Geçen yıl farklı bir sınav sistemi ve puanlar vardı. Bu yıl ise tamamen farklı bir sınav ile puanlar söz konusu. Bu yüzden bu verileri paylaşmıyoruz.”

Yani tercih dönemi için güncellenecek kılavuzda da bu verileri bulamayacaksınız.

Gelin kılavuzda neler var, hangi bilgilere dikkat etmelisiniz onlara bakalım:

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak. Bu süre içerisinde hazırladığınız tercih listenizde değişiklik yapma hakkınız da var.  Tercihleri tümüyle iptal edemezsiniz ama değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi yaptıktan sonra da mutlaka kontrol edip, yazıcıdan çıkış almalısınız.

KAÇ TERCİH HAKKINIZ OLACAK?

Geçen yıl olduğu gibi 24 tercih hakkı var. Tüm tercihlerin doldurulması zorunlu değil. Örneğin sadece 4 programı seçebilirsiniz ya da tümünü doldurabilirsiniz. Eğer tercihlerinden herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu 4 programa listesinde yer verebilir. Unutmayın kayıt yerleştiğinizde kayıt yaptırmayacağınız bölümü yazarsanız ve yerleşirseniz seneye Ortaöğretim Başarı Puanı’nızın (OBP) puanınızın çarpılacağı katsayı yarıya düşecek.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Tercih bildirimini internetten bireysel olarak TC kimlik numaranız ve şifrenizle ÖSYM sitesinden internetten yapacaksınız. Bunun dışında tercih yapamazsınız.

 

KİM HANGİ PROGRAMLARI TERCİH EDEBİLECEK?

2018-TYT puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak tercih yapacak.

 

NASIL YERLEŞTİRİLECEKSİNİZ?

 

1.Adaylar, Tablo-3'teki ön lisans, Tablo-4'teki lisans Programlarına; -TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanlarıyla

2.Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,

c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecek.

 

TABLO 3: ÖN LİSANS PROGRAMLARINI ANLATIYOR

 

Tablo 3’te ön lisans programları yer alıyor. Bunları TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercih edebilecek.

TABLO 4: LİSANS PROGRAMLARINI ANLATIYOR

 

Tablo 4’te lisans programları yer alıyor. AYT ve YDT puanları 180 ve üzerinde olanlar bu programları tercih edebilecek.

 

TABLO 3’TE 7 SÜTUN HALİNDE AÇIKLAMA VAR

 

Tablo 3’teki ön lisans programlarını tercih ederken, her üniversitenin adından sonra programların karşısında 7 sütun halinde yer alan bilgileri dikkate almanız gerekiyor. Bunlarda şu bilgiler yer alıyor:

1.Yükseköğretim programlarının kodları

2. Adları

3.Süresi

4. Puan türü

5. Genel kontenjan

6. Okul birincisi kontenjanı

7. Programla ilgili özel koşul ve açıklamalar

 

TABLO 4’TE 20 SÜTÜN YER ALIYOR

 

Tablo 4’te ise tercihlerinizde dikkate alacağınız 20 sütun halinde sıralanan bilgiler yer alıyor. Peki bu 20 sütunda neler olacak?

Her üniversitenin adından sonra bu üniversitede bulunan programların kodları (1) bu programların adları ise (2) numaralı sütunda veriliyor.

(3) numaralı sütunda programın öğretim süresi,

(4) numaralı sütunda programa hangi puan türüne göre öğrenci alınacağı, 

(5) programa genel kontenjandan

(6) numaralı sütun okul birincisi kontenjanından alınacak öğrenci sayıları veriliyor.

(7) numaralı sütun, belli koşulları sağladığı takdirde Millî Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) burslu statüde destek verilecek öğrenci sayısını gösteriyor.   

Her bir programla ilgili  özel  koşul  ve  açıklama  numaraları (8) numaralı sütunda 1, 2, 3, ..... şeklinde belirtiliyor.

 

ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT EDİN

 

Bu koşulların neleri içerdiği, tablolardan sonra, "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında, numara sırasına göre veriliyor.

 

9, 10., 11, 12 numaralı sütunlarda programın öğretim üyesi sayısı (yabancı uyruklu öğretim üyeleri hariç) yer alıyor.

 

13 numaralı sütunda programın akreditasyon bilgisi bulunuyor.

14 ile 20 sütunları arasında ise bu bölümün mezunlarının TUS, KPSS gibi ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda gösterdikleri başarı yer alıyor.

 

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN OLACAK?

 

Üniversitelere kayıtlar 3-7 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül  tarihleri arasında olacak. Bu süreler içinde kayıt yaptırmayan hakkını yitirecek.

 

 

 

04-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş