YKS Tercihleri: Puan mı başarı sırası mı?
YKS Tercihleri: Puan mı başarı sırası mı? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları ile tercihlerinizi 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapacaksınız. Tercihler bireysel olarak ÖSYM’nin aday işlemleri sitesinden yani internet üzerinden yapılacak.
Tercihlerinizi yaparken ise ÖSYM’nin güncelleyerek, yeniden yayımladığı 2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Bu kılavuzda her programla ilgili başta başarı sırası, puan, akademisyen sayısı gibi bilgiler yer alıyor. Tercihlerinizi yaparken özel koşullar bölümünü mutlaka okumanız ve size uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekiyor.
YKS TERCİHLERİ: PUAN MI BAŞARI SIRASI MI?
Tercihlerinizi yaparken kullanacağınız puanlar değil, başarı sıraları olacak. 2018 YKS başarı sıraları sizin yol göstericiniz olacak. Bunu da kılavuzda göreceksiniz.
Tercihlerinizi nasıl yapacağınıza ilişkin Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şu bilgileri veriyor:
SAYISAL PUAN TÜRÜNDE SÜRPRİZ OLMAZ
Tercihlerde sayısal puan türünde çok fazla sürpriz olmayacaktır. Bunda en büyük etken 2018’de sınav sistemi değişikliği ile oluşan (Sayısalda 4 puan türünün 1’e düşmesi gibi) belirsizliğin ortadan kalkmasını gösterebiliriz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi adayın tercihlerine yüzde 50 üstten başlayıp, yüzde 100 alta inmesi yeterli olacaktır. Örneğin 50 bininci bir aday 25 binden tercihlerini oluşturmaya başlayıp 100 bine kadar indiğinde açıkta kalma riskini en aza indirmiş olacaktır.
EA VE SÖZ TERCİHLERİ İÇİN ÖNERİ
Eşit Ağırlık ve Sözel puan türüne göre yapılacak tercihlerde Sayısal kadar iyimser olunmamalı. Çünkü bu puan türlerinde çok fazla sürprizler olabiliyor. Sayısal alan öğrencilerinin bir kısmı Eşit Ağırlıklı puan türü ile öğrenci alan Hukuk, Psikoloji, PDR, İşletme ve İktisat gibi bölümleri tercih edebiliyorlar. Eşit Ağırlıklı öğrenciler de Sözel puan türü ile öğrenci alan Reklamcılık, İletişim gibi bölümleri tercihlerinde bulundurabiliyor.
Yapılması gereken EA ve Sözel puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir aday 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlayıp, yazabildiği yere kadar tercihlerini yapmalı. 200 binlerin de altına inmek. Belki 250 bin 300 bine kadar tercih yaparsa sorunla karşılaşmaz.
BAŞARI SIRALARI NE GÖSTERİYOR?
YKS kılavuzunda yer alan bu başarı sıraları size bir programın ne derece tercih edildiğini gösteriyor. Ancak yeni programlar açılması ya da kapanması, puan türü değişikliği, kontenjanın azalması, artması, programa kabul koşullarındaki değişiklikler, ek puanlı öğrenci sayısındaki değişiklik, aynı ya da yakın alanda yeni açılan bölümler ve öğrenim ücretleri değişiklikleri gibi birçok faktör de bu yıl oluşacak başarı sıralamalarını da değiştirebilir.
19-07-2019