Arama sonuçları

Yurtdışına gitmeyi düşünenler: IELTS nedir?

Yurtdışına gitmeyi düşünenler: IELTS nedir?

Yurtdışında öğrenim görmek, yaşamak ya da çalışmak için istenen en popüler sınavlardan birisi (International English Language Testing System/Uluslararası İngilizce Dil Sınavı Sistemi) IELTS. Kim hangi sınava girmeli? Nasıl hazırlanmalı? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan British Council Türkiye Sınavlar İş Geliştirme Direktörü Bora Can sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları:

IELTS nedir?

ELTS, Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı, İngilizce'nin kullanıldığı ortamlarda öğrenim görmek veya çalışmak isteyen kişilerin İngilizce dil yeterliliğini belirlemek üzere tüm dünyada uygulanan ve en çok tercih edilen İngilizce dil sınavıdır.

Bu sınavı daha çok biz yurtdışında okumak isteyen ya da Türkiye’de hazırlık atlamak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınav olarak biliriz ama başka hangi nedenlerle bu sınava giriliyor?

IELTS sınavı eğitim başvuruları dışında, burs başvuruları, yurtdışında çalışmak için, vize ve göçmenlik başvurularında ve bir çok kurum ve kuruluş tarafından işe alım, terfi ve dil tazminatı amaçlı da kullanılmaktadır.

HER SINAV FARKLI MI?

Eğitim, iş ve göçmenlik ya da oturum almak için girilecek her IELTS farklı mı?

Birleşik Krallık göçmenlik ve vizesi için özel bir IELTS sınavı bulunmaktadır. Birleşik Krallık’ta yaşamak, göçmenlik başvurusunda bulunmak ya da çalışmak için bu sınava başvurmanız gerekebilir.

Her sınav türü kaç bölümden oluşuyor?

ELTS, dört aşamadan oluşmaktadır: Dinleme (30 Dakika), Okuma (60 Dakika), Yazma (60 Dakika) ve Konuşma (11-14 Dakika). Toplam sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Dinleme, Okuma ve Yazma sınavları tek oturumda gerçekleşir. Konuşma sınavı ise, başvuru sırasında seçilen tarihte gerçekleştirilir.

-Sınav mutlaka bilgisayar ortamında da yapılıyor yoksa seçenekler var mı?

Sınava adaylarımız diler ise kağıt kalem ile dilerlerse bilgisayar ile girebilmektedirler.

-Bilgisayar ve kağıt kalemle yapılan bu iki sınav türü arasında zorluk, soruların yapısı, süre, soru sayısı açısından bir farklılık söz konusu mu?

Hayır, format olarak bir farklılık söz konusu değil, sadece kaüıt kalem kullanmak yerine mouse ve klavye kullanılmakta.

ÜCRETSİZ KAYNAKLAR VAR

-Siz de ücretsiz kaynaklar sunuyorsunuz, bunlar itibar görüyor mu, yoksa parasız olduğu için dikkate alınmıyor mu?

Ücretsiz sunduğumuz kaynaklar, IELTS uzmanları tarafından hazırlandığı için çok ilgi görmekte, ve kullananların sonuçlarına da yansımaktadır. Bunlardan en önemlisi, sınava British Council ile kayıt olduğunuzda hak kazandığınız IELTS Ready Premium ürünü üyeliği. Bu program ile 40 tam deneme sınavına, kayıtlı ve canlı derslere ve sınavlar ile ilgili bir çok ipucu ve bilgilere ulaşıyorsunuz. Bu ürün dışında da web sayfamızda ilave bir çok ürün bulunmakta.

-Kaç ülkede geçerli ve kaç kurum bu sınavı kabul ediyor?

IELTS 140'ı aşkın ülkede 11.000'den fazla kurum tarafından kabul edilmektedir. Bu kurumlar arasında devlet kurumları, akademik kurumlar ve yalnızca ABD'de 3.000 işveren kuruluş yer almaktadır. 

-Öğrenci vizesi için de istenen bir sınav mı?

Öğrenciyseniz kayıt yaptırmadan önce lütfen üniversitenize / yüksekokulunuza / okulunuza danışarak hangi sınava girmeniz gerektiğini öğrenin. Tier 4 Sponsoru olan bir üniversitede bir lisans veya yüksek lisans programına doğrudan girmek üzere bir yükseköğrenim kurumunda Öğrenci Vizesi (Tier 4) almak için başvuru yapıyorsanız kurumun belirlediği İngilizce dil düzeyini karşılamanız gerekir. Birleşik Krallık'taki tüm üniversiteler ve yüksekokullar IELTS Akademik sonuçlarını kabul eder. Yani UKVI için IELTS (Akademik) sınavına girmenize gerek yoktur ve IELTS Akademik sınav sonucunu beyan edebilirsiniz.

YENİ SINAV TÜRÜ

- Yeni bir sınav türü daha uygulanmaya başlandı, one skill retake nedir bu sınav türü?

IELTS One Skill Retake, sınavı baştan sonra tekrar almanıza gerek kalmadan istediğiniz sınav puanını almanıza yardımcı olmak için tasarlanmış yeni bir özelliktir. Sınav bölümlerinden birinde puanınızı artırmak istiyorsanız dört IELTS sınav bölümünden (Dinleme, Okuma, Yazma veya Konuşma) herhangi birine tekrar girebilirsiniz.

-Sınavlar ne kadar süreyle yapılıyor? Türkiye’de kaç yerde yapılıyor?

Bulunduğunuz ile göre sınavlar haftanın 7 gününe kadar yapılabilmektedir. Türkiye’de 10 farklı şehirde, 25 ayrı lokasyonda IELTS sınavı uygulanmaktadır. Size en yakın tarih ve lokasyon için web sayfamıza bakabilirsiniz.

-Sınava girmede sayı kısıtlaması söz konusu mu?

Hayır herhangi bir kısıtlama yoktur.

-Sınava girecek adaylara önerileriniz neler olur? Sınavda nelere dikkat etsinler, nasıl bir planlama yapsınlar?

Öncelikle başvuracakları kurumun adaylardan kaç puan istediğini öğrenmelerini, sonrasında bugünkü İngilizce bilgileri ile tahmini kaç puan alabileceklerini mevcut kaynakları kullanarak belirlemeleri ve sonrasında çalışma programlarını bu doğrultuda oluşturmalarını tavsiye ederim. Sınav tarihlerini son güne bırakmadan belirlemeleri ve istenmeyen bir sonuç durumunda yeni bir sınav alabilecek vakit tanımalarını da tavsiye ederim.

-Bu sınava nasıl hazırlanılabilir? Aday mutlaka kursa mı gitmeli, kendi başına hazırlanma şansı olur mu?

Aslında bu kişinin kendi tercihi olmakla beraber, sınav için sunduğumuz ücretsiz kaynakları mutlaka kullanmalarını, sonrasında ihtiyaç duyuyorlar ise bir uzmandan takviye almalarını tavsiye ederim.

 

17-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş