Arama sonuçları

İngiltere göç yasasını değiştiriyor: Üniversite öğrencileri nasıl etkilenecek?

 İngiltere göç yasasını değiştiriyor: Üniversite öğrencileri nasıl etkilenecek?

İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere Parlamentosu’nda göçmen alımı ve vizelere ilişkin atılacak yeni adımları açıkladı. Ülkeye göçte en büyük düşüşü yaşatacak 5 adımı atacaklarını anlatan Cleverly, "Bu ülkeye göç çok yüksek ve düşürülmesi gerekiyor" dedi.

Haziran 2023 itibariyle göçmen sayısının 672 bin olduğunu açıklayan Cleverly, yıl sonunda devreye girecek uluslararası öğrencilerin ailelerine vize verilmemesi planına lisansüstü araştırma programlarına katılan öğrencilerin ailelerinin dahil edilmediğini söyledi.

Yabancı işçilere yönelik kısıtlamalara da değinen Cleverly, Eylül 2022-Eylül 2023 arasında bakım işlerinde çalışan 100 bin kişinin 120 bin aile üyesiyle birlikte vize aldığını ancak bunların yalnızca yüzde 25'inin bir işte çalıştığını ifade etti.

Bu sayının kamu hizmetlerine önemli bir yük oluşturduğunu anlatan Cleverly, göçmenlere uygulanan sağlık hizmetleri ek ücretine yüzde 66 zam yapılacağını ve ücretin 624 sterlinden (yaklaşık 22 bin 700 TL) 1035 sterline (yaklaşık 37 bin 700 TL) yükseltileceğinin de altını çizdi.

Cleverly, bu sayede sağlık hizmetlerine 1,3 milyar sterlin (yaklaşık 47,4 milyar TL) kaynak ayrılacağını da vurguladı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA KISITLAMA GETİRİLMEYECEK

"Vasıflı" göçmen işçilere uygulanan asgari kazanç miktarını da yükselterek İngiliz işçilere pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyleyen Cleverly, vasıflı bir yabancı işçinin kazanması gereken miktarın yıllık 26 bin 200 sterlinden (yaklaşık 956 bin TL) en az 38 bin 700 sterline (1,4 milyon TL) yükseltileceğini ifade etti.

Cleverly, sağlık çalışanlarına yönelik bir kısıtlama uygulama planının ise henüz bulunmadığını kaydetti. "Vasıflı" göçmen işçilere yönelik iş alanları ve kazançlara ilişkin yeni bir liste açıklanacağı bilgisi de bakanın konuşmasında yer aldı.

300 BİN DÜŞÜŞ OLACAK

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu planlar devreye girdiğinde yıllık göçmen sayısında 300 bin kişilik bir düşüş yaşanacağı belirtildi. Açıklamada, İngiliz yüksek öğretim sistemi ve göç sisteminin istismarının önüne geçilerek daha fazla kaliteli işçi ve öğrencinin ülkeye gelmesinin sağlanacağı vurgulandı.

Cleverly'nin açıklamalarına göçmen karşıtı tutumuyla tanınan eski İçişleri Bakanı ve Muhafazakar Parti Fareham Milletvekili Suella Braverman'dan hem destek hem de eleştiri geldi. Uluslararası öğrencilerin ailelerine vize verilmemesi projesinin mimarı olan Braverman, kararların doğru yolda atılan adımlar olmasına rağmen geç devreye gireceğini ifade etti.

11-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş