Arama sonuçları

Yurtdışında nasıl staj yapabilirsiniz?

Yurtdışında nasıl staj yapabilirsiniz?

Yurtdışında nasıl staj yapabilirsiniz? Üniversite yıllarınızda kendinize yaptığınız her yatırım mezuniyetten sonra iş ararken avantajınız olacak. Bunlardan biri de yurtdışında staj yapmak.  

YURTDIŞINDA NASIL STAJ YAPABİLİRSİNİZ?

Yurtdışında staj yapmak ise farklı kültürleri öğrenmeye açık olmak, önyargılı olmamak anlamına geliyor. Bu yüzden de işverenler gönüllülük başta olmak üzere yurtdışında staj yapanları dikkate alıyor.

İşte size yurtdışında sağlayacak bazı programlar hakkında bilgiler: 

ERASMUS STAJI NEDİR?

Yurtdışında staj yapmanızı sağlayacak yollardan biri de Erasmus stajı. Avrupa Birliği (AB) projelerinden biri olan ve Türkiye'de Ulusal Ajans'ın yürüttüğü Erasmus + Öğrenci Staj Hareketliliği olarak adlandırılan bu programdan önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu programdan yararlanabilirler. 

ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİNE KATILABİLİRSİNİZ

Erasmus Staj Hareketliliği, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede veya organizasyonda mesleki eğitim alma veya çalışma deneyimi kazanmasını sağlayan bir programdır. Erasmus + staj hareketliliği ile öğrenci bir Avrupa ülkesinde, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde eder.

En az 2 ay, en fazla 12 ay yapabilirsiniz. Staj için yurtdışında kaldığınız süre için mali destek veriliyor. Üstelik bu destek geri istenmiyor. Erasmus öğrenci değişimi programına katılmış olsanız da Erasmus stajına da başvurabilirsiniz. 

STAJ YERİNİZİ KENDİNİZ BULABİLİRSİNİZ

Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede uygun bir işletmeden kastedilen, büyüklüğü, yasal statüsü ve faaliyet gösterdiği ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum, kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir. Staj yerinizi kendiniz bulabilirsiniz. Önlisans ve lisans öğrencileri için 4 üzerinden 2.20, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2.50 not ortalamanızın olması gerekiyor. 

UNİCEF STAJI NASIL YAPILIR?

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) programında staj yapabilmek için 3 ay öncesinden başvurmak gerekiyor. Bu kurumda 6 ile 16 hafta arasında staj yapabilirsiniz. Ancak staj süresince öğrencilere ödeme yapılmıyor. Mezun başvuruları ise kabul edilmiyor, yalnızca öğrencilerin başvuru hakkı var. Başvurularda akademik referans mektubu ile İngilizce, Fransızca veya İspanyolca dillerinden birisini iyi derecede bilmeniz şartı var. Çocuk ve insan haklarıyla ilgili programa başvurmak için aranan bir diğer şart ise UNICEF’in ilgili bir alanda eğitim alıyor olmak.

UNESCO STAJI NEDİR?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCA) öğrencilerin 1-4 ay arasında staj yapmasına imkan veren programa başvurmak için son sınıf veya yüksek lisans öğrencisi olma şartı aranıyor. Başvuran öğrenciler çok iyi derecede İngilizce veya Fransızca bilmeli ve öğrenim gördükleri alanlar eğitim, kültür, iletişim, hukuk, uluslararası ilişkiler veya fen bilimleri olmalı. En az bir ay önce başvurulması gereken programda öğrencilere ücret ödenmiyor.

UNDP STAJI NEDİR?

BM Kalkınma Programı (UNDP) tam ve yarı zamanlı olarak değişen programlarda ödeme yapılmazken, stajlar New York’taki ana merkezde veya ülke ofislerine yapılabiliyor. Başvurmak için öğrenci olmanın şart olduğu programda ayrıca, ekonomi, kamu yönetimi, işletme, uluslararası ilişkiler veya çevre bilimleri gibi alanlarda okumak gerekiyor. Öğrencilerin İngilizce, Fransızca veya İspanyolca dillerinden en az birisini, tercihen ikisini iyi derecede bilmesi de aranan özellikler aarsında yer alıyor.

DÜNYA BANKASI GRUBU (WB) STAJI NEDİR?

Yaz ve kış stajları olarak ayrılan 1-4 aylık Dünya Bankası stajlarına başvurmak için ekonomi, finans, sağlık, eğitim, nüfus, antropoloji, sosyoloji, tarım, çevre veya özel sektör gelişimi gibi bölümlerde master veya doktora öğrencisi olmak gerekiyor. Akıcı bir İngilizcenin yanı sıra Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Portekizce veya Çince dillerinden biri ile bilgisayarda yetkinlik de tercih sebeplerinden. Stajyerlere saatlik ücret ödeyen Dünya Bankası, konaklama ve yaşam masraflarına karışmazken seyahat masraflarını karşılıyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) STAJI NEDİR?

6-12 hafta süren WHO staj programları, gerekli görülen durumlarda 24 haftaya kadar uzatılabiliyor. Öğrencilere herhangi bir ücret ödenmeyen sağlık stajı programına en az 3 ay öncesinden başvurmak gerekiyor. Başvuru şartlarından birisi de en üniversitede en az 3 tam yılı geride bırakmış olmak. Cenevre’de bulunan genel merkez veya üye ülkelerde staj yapmak için akıcı bir İngilizce veya Fransızcanın yanı sıra temel sağlık belgesine sahip olmak da aranan şartlar arasında yer alıyor.

IMF’DE NASIL STAJ YAPABİLİRSİNİZ?

The Fund Internship Program (FIP) olarak adlandırılan Uluslararası Para Fonu (IMF) staj programı 10-13 hafta sürüyor ve stajyerler bu sürede bir araştırma projesi yürütüyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurabildiği programda yaş sınırı yüksek lisans öğrencileri için 28 ve doktora öğrencileri için 32. Yaz ve kış stajı olarak iki döneme ayrılan staj programında aranan olmazsa özellik çok iyi derecede İngilizce bilmek. Özellikle ekonomi, iktisat ve işletme alanında eğitim gören öğrencileri ilgilendiren program kapsamında öğrencilerin seyahat masrafları karşılaşnıyor ve kendilerine bir maaş veriliyor.

 

02-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş