Arama sonuçları

Birleşik Krallık’ta nasıl okunur?

 Birleşik Krallık’ta nasıl okunur?

Birleşik Krallık’ta nasıl okunur? Nasıl eğitim alabilirsiniz? Türkiye’den gençlerin en çok tercih edilen ülkelerden birisi Birleşik Krallık oluyor. Her yıl yaklaşık 4 bin genç bu ülkeye yükseköğretim eğitimi için gidiyor.

Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da lisans eğitimi 3 yıl,  İskoçya’da ise 4 yıl sürüyor. Birleşik Krallık'taki üniversite sayısı da 162.

 

BİRLEŞİK KRALLIK’TA NASIL EĞİTİM ALABİLİRSİNİZ?

Birleşik Krallık’ta nasıl eğitim alabileceğinizi, üniversiteye kabul için gereken koşulları, burs olanaklarını British Council Eğitim Müdürü Semra Yalçın Doğan anlattı.

Birleşik Krallık’ta eğitim almak için başvuruların yüzde 20 arttığı belirtiliyor. Bu artış oranlarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

 

  • Birleşik Krallık’ta eğitim amaçlı alınan kısa dönem ve uzun dönem (Tier-4) öğrenci vizeleri 2017 yılında, geçen seneye göre yüzde 10 artış gösterdi.
  • 30 Haziran 2018 UCAS - Üniversite ve kolej başvuru sistemi - istatistiklerine göre Türkiye, 1280 başvuru ile geçen sene yapılan 1000 başvuruya oranla yüzde 28 büyüme gösterdi.
  • Yurtdışında okumak için IELTS sınavını alanların oranı yüzde 18 artarken,  Birleşik Krallık özelinde bu oran 2017 ve 2018 yılları arasında yüzde 24 arttı.

 

LİSANS EĞİTİMİNE BAŞVURULAR İÇİN TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE SONUÇLARI ÖNEMLİ Mİ?

İngiliz üniversitelerine kabullerde, üniversite sınavlarının puanları dikkate alınmıyor. Ama başarılı bir sonuç alındıysa motivasyon mektubunda bahsedebilirsiniz.

 

ÜNİVERSİTE BAŞVURULARINDA LİSE NOTLARI ÖNEMLİ Mİ?

 

Lise notları kabullerde önemli. Öğrencilerin lise 1’den itibaren derslerine özen göstermesi ve özellikle seçeceği alandaki temel derslerin not ortalamasının istikrarlı olması beklenir. Mezun olmayanların not ortalamasını gösteren belge ve transkript vermeleri gerekiyor.

BAŞVURULAR ÜNİVERSİTEYE Mİ YAPILIYOR?

 

Başvurularınızı merkezi başvuru sistemi UCAS 'ın (Universities and Colleges Admission Service) internet sitesinden online olarak 5 program için yapabilirsiniz. Başvurular bir sene öncesinden başlıyor. Çeşitli son başvuru tarihleri var. Özellikle Cambridge, Oxford’a başvuracaklar veya tıp, veterinerlik okuyacak öğrenciler 15 Ekim itibariyle başvurularını yapmak zorunda. Diğer başvurular önce 15 Ocak ve sonra 30 Haziran’da bitiyor.

 

İNGİLİZCE BİLMEDEN BAŞVURMAK MÜMKÜN MÜ?

İngilizce bilmeyenlere üniversiteler şartlı kabul verebiliyor. Ama kursa gitme zorunluluğu var. Bu durumda 11 ay kalma hakkı tanıyan Öğrenci Ziyaretçi Vizesi (Student visitor) alınıyor. Bunu tamamlayanlar üniversitelere başvuru yapıp bu kez yükseköğretime devam için Türkiye’den TIER 4 öğrenci vizesi alıyor.

BAŞVURUDA REFERANS ÖNEMLİ Mİ ?

Öğretmenlerin ve hocaların verdiği referanslar başvurularda dikkate alınıyor. Öğrenciyi tanıdığını ve kendisinden ders aldığına değinmekten daha ziyade öğretmenler yazdıkları referanslarda öğrencinin akademik yönlerine odaklanır. O nedenle öğrencilerin derste ve grup çalışmalarında aktif olması tavsiye edilir. Böyle öğretmenlerin adayı gözlemleme şansı olsun ve öğrenci ile ilgili daha fazla bilgi verebilsin.

 

ÖĞRENCİ MOTİVASYON YANİ NİYET MEKTUP YAZMAK ZORUNDA MI?

 

Motivasyon mektubu önemli. Neden o alanda eğitim almak istediğinizi anlatmanız bekleniyor. Öğrencinin istek ve hevesini gösteren bu mektupları üniversiteler çok önemsiyor. UCAS üzerinden başvuru sırasında paylaşılır bu mektup. Sadece bir mektup yazılması yeterli. UCAS tüm evraklarla birlikte bu mektubu da üniversitelere ulaştırıyor. Aynı şekilde master ve doktora için başvuru sırasında mektup muhakkak sağlanmalı.

 

 

HERKES FOUNDATION OKUMAK ZORUNDA MI?

 

Türkiye’deki ve Birleşik Krallık’taki eğitim sistemi farklı olduğu için kimi öğrencinin akademik altyapısı üniversiteyi okumaya yeterli olmuyor. Üniversiteler öğrencinin mezun olduğu okula ve notlarına göre bu kararı veriyor. Foundation yüzde 70 akademik becerileri ve yüzde 30 İngilizceyi geliştirmeye yöneliktir. Öğrenciler üniversitenin bünyesinde veya üniversitenin birlikte çalıştığı bir kolejde (Further Education College) dil yetkinliklerini arttırmak ve üniversite eğitimi için gerekli araştırma tekniklerini geliştirmek için akademik hazırlık programına (foundation) katılıyor.

 

ULUSLARARASI DİPLOMALAR KABULLERDE ÖNEMLİ OLUYOR MU?

 

Bütün üniversitelerde genel olarak İngiliz Eğitim Sistemi olan A Levels sınav dereceleri temel alınıyor. A Levels'a eşdeğer kabul edilen SAT (ABD), Abitur (Almanya), Fransız Bakalorya ya da Uluslararası Bakalorya (IB) kabul ediliyor. Üniversiteler her bir diploma programı için alınması gereken notları belirlemiştir. Öğrencilerin başvuru kriterlerinde bu detaylara iyi bakmaları gerekir.

IELTS İÇİN KAÇ NOT GEREKİYOR?

 

Lisans için üniversitelerin IELTS için belirlediği derece 5 ile 6.5 arasında değişiyor. Her üniversite ve bölümün farklı başvuru kriteri olabiliyor.

Master ve doktora için ise başvurular için bölüme göre İngiltere’de master eğitimi için 6.0 ile 7.5 arasında IELTS skoru isteniyor.  

 

BAŞVURU SIRASINDA IELTS SONUCU YOKSA NE OLUR?

 

Başvuru aşamasında henüz İngilizce yeterlilik sınavlarına girmemiş olsanız da yine de başvuru yapabilirsiniz. Bu durumda üniversiteler ‘Şartlı Kabul’ gönderir.  Daha hızlı sonuç almak isteyen adaylar bu sene başlattığımız Bilgisayar üzerinden IELTS sınavını alabilirler. Sonuçları beş gün içinde açıklanıyor.

 

HER ÜNİVERSİTE FARKLI KOŞUL ARAR MI?

 

Her üniversitenin akademik ve dil becerisi anlamında belirlediği koşullar birbirinden farklıdır. Öğrenciler başvuru koşullarına üniversitelerin uluslararası öğrenciler için ayrılmış sayfalarından veya temsilcilerinden birebir öğrenebilirler. Lisans programlarına başvuracaklar UCAS web sitesini inceleyebilirler. Doktora ve master için ise Prospects web sitesini tavsiye ediyoruz.

 

NOT ORTALAMASI ÖNEMLİ Mİ?

 

Evet. İngilizce yeterlilik dışında not ortalaması da başvurular sırasında dikkate alınır. Not ortalaması yüksek olan öğrencilerin sıralamada daha iddialı üniversitelere girme şansı olur.

 

MASTER VE DOKTORA PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

 

Master programları 1 yıl doktora programları 3 yıl sürer. Yüksek lisans eğitiminin bir yıl sürmesi öğrenciler için büyük avantaj. Daha kısa süren programlar, daha az maliyet demek. Üstelik öğrenci hemen iş hayatına atılarak para kazanmaya başlayabilir.

 

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLIYOR VE NASIL YAPILIYOR?

 

Programlar eylül ayında başlıyor. Ocak başlangıçlı programlar da var ama bu durum ağırlıklı olarak yoğun talep gören işletme bazı mühendislik dalları gibi programlar için geçerli. Son başvuru tarihleri başvurulan üniversiteye ve programa göre değişebilir. Ancak erken başvurunun İngiltere’de master için avantaj olduğu söylenebilir çünkü birçok üniversite kontenjanlar dolana kadar öğrenci almaya devam eder.

Başvurular doğrudan üniversitelere yapılıyor. Doktora başvurusu biraz daha farklı. Alanında çalışacak akademisyen bulunması gerekiyor. Akademisyen birlikte çalışmayı kabul ederse öğrenci başvurusunu yapabiliyor.

 

PRE MASTER NE DEMEK?

 

Not ortalaması yüksek olmayan, almış olduğu lisans eğitiminden farklı bir alanda master programlarına başvurmayı düşünen veya lisans eğitiminin üzerinden uzun süre gemiş olan öğrenciler için master eğitimi öncesi bir alternatif de Pre-Masters programlarıdır.  Pre-Masters programlarının süresi 3,6 ve 9 aydır. Öğrenciler Pre-Masters eğitimini üniversite ya da Kolej bünyesinde alabilir. Bu programda öğrenciler bazı temel dersler ile IELTS hazırlık dersleri alır. Program ücretleri öğrencinin kaç dönem eğitim alacağına ve hangi okulda bu eğitimi alacağına bağlı olarak değişir.

 

LİSANS VE LİSANSÜSTÜ KABULDE  NELER DİKKATE ALINIR?

 

Diploma notu ve dil yeterliliğinin yanı sıra öğrencilerin eğitim hayatları boyunca yapmış olduğu aktiviteler, okul kulüplerinde gösterdikleri çalışmalar, edindikleri sertifikalar, spor dallarındaki başarıları özetle öğrencinin okul dışında kalan vakitlerini nasıl geçirdiğini gösteren belgeler de master başvurularında dikkat edilen noktalardır.

 

 

YILLIK ÖĞRENİM ÜCRETLERİ NEDİR?

 

Yıllık eğitim ücretleri,üniversiteden üniversiteye değişir.  Genel olarak yıllık eğitim ücreti 15 bin ila 20 bin Sterlin arasındadır.

İngiltere’de master eğitimi ücretinin daha yüksek olduğu üniversiteler de bulunuyor.

 

AYLIK YAŞAM MASRAFI NEDİR?

 

Londra'daki aylık ortalama 1300 Londra dışında ortalama 1000 Sterlin civarındadır. Öğrencinin yaşam masrafı için yıllık ortalama 10 ila 15 bin bütçe ayırması gerekiyor. Konaklama da haftalık ortalama 100-150 Sterlin arasında değişiyor.

 

OKURKEN ÇALIŞMA HAKKI VAR MI?

 

TIER 4 öğrenci vizesi olanlar ilk yıldan itibaren haftada 20 saat çalışabilir. Resmi ve dönem tatillerinde tam zamanlı çalışabilirler.

 

MEZUNİYETTEN SONRA KALMA ŞANSI VAR MI?

 

Mezuniyetten sonra sponsor bir şirket bulan çalışma vizesi alabiliyor.

 

İŞ DENEYİMİ ŞART MI?

 

Bazı bölümlerin başvuru şartları arasında, diğer programlarda talep edilmeyen şartlar istenebilir. Örneğin MBA başvurularında en az iki yıllık iş deneyimi şartı aranır. Sanat ağırlıklı programlar için başvuran öğrencilerden portfolyo istenir.

 

BURS BULMA ŞANSI VAR MI?

 

İngiltere’de üniversite öğrencileri için verilen burslar genelde yıllık eğitim ücretlerinin yüzde 10 ila yüzde 50’sini kapsar ve daha çok yüksek lisans ve doktora programlarını içerir. Vakıf, bilimsel araştırma kurumları yanında üniversiteler de burs veriyor. Kriter ise öğrencinin akademik başarısıdır. Bu sene ilk kez Birleşik Krallık’ın yürütmekte olduğu GREAT kampanyası kapsamında üniversitelerle birlikte tam burs niteliğinde sadece eğitim ücretini karşılan burslar veriyoruz. Detayları Kasım ayında www.britishcouncil.org.tr adresinde bulabilir adaylar.

 

BRITISH COUNCIL ÖĞRENCİLER İÇİN NE SAĞLIYOR?

Study UK websitemiz Birleşik Krallık’ta eğitim ve yaşam anlamında faydalı bilgiler sunuyor. Ayrıca okullarda ve üniversitelerde öğrencilerle bir araya gelerek seminerler veriyor ve sohbetler ediyoruz.

Her yıl Birleşik Krallık’ta Eğitim Günleri düzenliyoruz. Üniversite temsilcilerini öğrenciler ile bir araya getiren bir etkinlik. Öğrenciler İngiliz temsilcilerden doğrudan bilgi alma fırsatı yakalıyor. Bu seneki etkinlik 3-4 Kasım tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da yapılacak.

 

29-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş