Arama sonuçları

Doğa Koleji ne olacak? MEB ne diyecek?

Doğa Koleji ne olacak? MEB ne diyecek?

Doğa Koleji ne olacak? MEB ne diyecek? Günlerdir kamuoyunda da siyasi arenada da tartışılan konu Türkiye’nin en büyük zincir okullarından Doğa Koleji. Geçtiğimiz şubat ayından bu yana öğretmen maaşlarını “parçalar” halinde ödeyen kurum son 3 aydır bu maaşları da ödeyemez duruma geldi. Öğretmenlerin bu durumuna önce veliler düzenledikleri protestolarla dikkat çekti. Ardından öğretmenler derslere girmeyerek, durumu boykot etti.

Bu süreç içerisinde Doğa Koleji yönetiminden “devir işlemlerinin sürdüğü” yönünde bir açıklama yapılarak, geçtiğimiz 14 Aralık tarihi verildi ve sonucun duyurulacağı açıklandı. Ancak aradan geçen süre içinde görüldü ki, satış işlemi henüz gerçekleşmedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Doğa Koleji'nde yaşanan krize ilişkin olarak, "Bugün içinde açıklama yapacağız" dedi.

DOĞA KOLEJİ NE OLACAK? MEB NE DİYECEK?

Birçok kişinin adı “satın alınacaklar” listesinde telaffuz edilmesine rağmen, büyük bölümü vergi ve SGK primlerinden oluşan ve yurtdışı borcu olduğu da ifade edilen toplam borcu masaya oturan alıcılar bu üstlenmek istemediği için satışın gerçekleşmediği ifade ediliyor.

Bu süreçte bir başka açıklama ise kurumun franchise okullarından geldi. 51 ilde 129 kampusu toplam 411 okulu bulunan Doğa Koleji’nin 129 kampusunun 50’si franchise. Öğrenci sayısı ise yaklaşık 70 bin civarında. Bu öğrencilerin yaklaşık yarısı franchise okullarında öğrenim görüyor. Kurumda öğretmenler dahil çalışanların sayısı ise yaklaşık 13 bin.

Franchise okullar, Doğa Koleji’ni kendilerinin alabileceğini belirterek, satış için teklifte bulunuyor. Bir süredir bu okullar kendi aralarında toplanarak, geleceklerini planlamaya çalışıyordu. Bu okulların sahipleri arasında mali açıdan güçlü olanlar olduğu gibi güçsüz olanlar da söz konusu. Sektörde görüştüğümüz birçok isim ise franchise okulların tüm Doğa Koleji’ni satın alıp alamayacaklarına ya da nasıl bir süreç yaşanacağına ilişkin şu yorumu yapıyor:

SATIN ALMA BEDELİ DEĞİL, BORÇ

“Ortada bir satın alma bedeli yok. Burada Doğa Koleji’ni satın alacak kişi ya da kişilerden borcu üstlenmesi isteniyor. Yani şu anda okulun sahibine bir para ödenmesi durumu söz konusu değil. Bankalara ve devlete olan borçlarının alıcı tarafından üstlenilmesi isteniyor. Bu durumda da kimse bu borcun altına girmek istemiyor.

Franchise okullara gelince bunlar şirket kurabilirler ve aynı şekilde teklif götürebilirler. Bu okullarla isim hakkı sözleşmesi yapılmış durumda. Haklı gerekçeyle bu okulların bu isim hakkı feshine gitmelerinin yolu açık. Bu feshi yapıp, her biri kendi yollarına kendi markalarıyla gidebilir. Ancak kurumu satın almak istediklerinde kurumun borcunu da üstlenmeleri gerekiyor. Bu borcu da üstenmek istemiyorlar.”

MEB KAPANSIN DİYE Mİ BEKLİYOR?

Bu arada veliler de öğretmenler de Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ne yapacağını bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  Doğa Koleji ile ilgili kamuoyuna yansıyan tüm gelişmelerin yakından takip edildiği ve inceleme/ soruşturma başlatıldığına ilişkin geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı.  Bakanlık okulun kapanması durumunda ise öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerinin aksamadan devamı için il milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirlerin alındığı kaydederek, velilerin talepleri doğrultusunda öğrencilerin resmi veya özel okullara nakledildiği ve olası mağduriyetlerin önlendiği belirtilmişti. Önceki gün de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendisine yöneltilen soruya şu yanıtı vermişti:

“Bu konuda bizim, eğer yarın üstümüze mevzuat gereği düşen tedbiri yerine getirmek söz konusuysa biz buna yarın için hazırız. Her türlü hazırlığımız var. Ama bu tür işler, hemen açtım kapattım biçiminde yürüyen işler değil. Belirli bir mevzuatı takip etmek ve 3 kere bununla ilgili bir teftiş işleminin gerçekleşmesi ve okuldaki bütün öğrencilerin, öğretmenlerin huzurunu dikkate alma ihtiyacı var. Ama şundan emin olabilirsiniz: Her türlü senaryoya, duruma karşı bütün tedbirleri almış durumdayız.”

Veliler ve öğretmenler ise “Bakanlık okul kapansın diye mi bekliyor?” diye soruyor. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre kapatma işlemi şöyle oluyor:

“Okul kurucusu/kurucu temsilcisi; Bakanlığa, yönetici, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici ve öğrenci/kursiyerlere en az üç ay önce yazılı olarak bildirmek şartıyla ve gerekçesi Bakanlıkça uygun bulunduğu takdirde öğretim yılı sonunda okulunu kapatabilir.”

NE OLACAK BU ÇOCUKLAR?

Bu arada günlerdir Doğa Koleji’nde eğitim neredeyse durdu. Bir yandan öğretmen bir yandan velilerin protestosu içinde kalan 70 bin öğrenci var. Bu öğrenciler arasında haziran ayında yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YKS) girecek binlerce 8’nci ve son sınıf öğrencileri bulunuyor. Okullarının ne olacağı belli değilken, bu öğrenciler sınava nasıl hazırlanacaklar?

DİĞER OKULLARA GİDİYORLAR?

Veliler ise belirsizlik sürdüğü için çocuklarını başka okullara kaydettirme derdinde. Ancak onlardan gelen mesajlardan bazı okulların “kapıdan çevirdiği” bazılarının da gelecek yılın ücretini peşin istedikleri görülüyor. İşte velilerden gelen bazı mesajlardan özetler:

“Çocuklarımız perişan. Ne olacağını bilmiyoruz. Okuldan alsak mı beklesek mi bilemiyoruz. Birçok veli kayıt için okul görüşmelerine gidiyor. Bazı okullar kapıdan bizi çeviriyor. Doğa’dan öğrenci almayız diyorlar.

HEM YARIM DÖNEM HEM GELECEK DÖNEM ÜCRETİ

Bazı okullar ise hem bu yılın yarım dönem ücretini hem de gelecek yılın öğrenim ücretini peşin ödememizi istiyor. Yani bu yıl için ikinci kez öğrenim ücreti ödememiz gerekiyor. Birçok özel okulda Doğa’dan gelecek öğrenciler için sınıf hazırlanmış durumda. Velilerin bazıları beklemekten yana. En azından dönem sonuna kadar ne olacağını görmek için kalmayı düşünüyor. Ama bir yandan da başka okullarda kontenjan kalmayacak, ya da son dakika geldiğimiz için daha yüksek ücret ödemek zorunda kalacağız diye endişeli. Bu öğrenciler arasında LGS, YKS’ya girecek çocuklar var ve ders çalışamıyorlar. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ise seyrediyor. Kapanacaksa ya da satılacaksa bir an önce karar verilsin. Öğrenciler, öğretmenler ne olacak bilelim. Bu belirsizlik çocuklarımızı etkiliyor.

 

 

 

 

 

 

18-12-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş