Arama sonuçları

En büyük ödenek kesintisi MEB'den

En büyük ödenek kesintisi MEB'den

En büyük ödenek kesintisi MEB'den. BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, AKP iktidarı, Covid-19 salgını dolayısıyla daha da büyüyen açığa karşın TBMM’den ek bütçe çıkartma yoluna gitmeyince bütçedeki ödenek aktarımları dev büyüklüklere ulaştı.

Başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere bir çok kurumun ödenekleri kesilerek ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na aktarıldı.

2020 Mali Yılı’nın ilk altı ayı geride kalırken tarihi açık rekorları kırılan bütçede, ödenek aktarmalarla başlangıçtan çok farklı bir görünüm ortaya çıktı.

MEB’DEN STRATEJİ BAŞKANLIĞI’NA

Haziran ayına ilişkin son bütçe gerçekleşme rakamları ödeneklerdeki altüst oluşu gözler önüne serdi. Görevi ağırlıklı olarak iktidarın makro politikalarını belirlemek, bu çerçevede bütçe, yatırım programları gibi temel metinleri hazırlamak olan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın ödeneği 9 milyar TL’den 76,8 milyar TL’ye çıkartıldı, Cumhurbaşkanlığı’nın ödeneklerinde de yaklaşık 300 milyon liralık bir artış yapıldı.

En büyük ödenek kesintisi Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yapıldı. Bakanlığın ödenek toplamı 125,3 milyar TL’den 83,5 milyar TL’ye düşürüldü.

Sağlık Bakanlığı’nın ödenekleri 58,8 milyar TL’den 50,8 milyar TL’ye, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ödeneği 11,5 milyar TL’den 6,4 milyar TL’ye, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ödeneği 38,9 milyar TL’den 27,2 milyar TL’ye geriledi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDA BÜYÜK ARTIŞ

Başlangıç ödeneği en fazla artan kurumlardan biri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı oldu. Yıla 29 milyar TL’lik ödenekle başlayan bakanlık altı ayın sonunda bunun 28 milyar TL’sini harcadı. Kamu Özel İşbirliği projelerinin ihalelerinin verildiği şirketlere büyük ödemeler yapan bakanlığın ödeneği 41,8 milyar TL’ye çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın ödeneği 53,8 milyar TL’den 57,4 milyar TL’ye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ödeneği 125,8 milyar TL’den 130,3 milyar TL’ye yükseltildi.

20-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş