Arama sonuçları

Felsefe ve analitik düşünme dersi zorunlu olmalı

Felsefe ve analitik düşünme dersi zorunlu olmalı

 

Felsefe ve analitik düşünme dersi zorunlu olmalı. Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş soru sormayan ve sorgulamayan öğrencilere dikkat çekerek hem lise hem de üniversitede felsefe ile analitik düşünme derslerinin zorunlu olması gerektiğini söyledi. Son birkaç yıldır yüksek lisans ve doktora öğrencilerine “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği” dersi verdiğini söyleyen Ortaş, öğrencilerin çoğunlukla felsefenin konusu ve bilime katkısının ne olduğuna ilişkin soru sormadıklarını belirtiyor. Ortaş, öğrencilerin bilimin temel prensipleri ve felsefesi konusunda yetersiz oldukları için de “kök soru” üretemiyor ve sorgulama yapamadıklarını, konulara analitik yaklaşamadıklarını vurguluyor.

Eğitimde başarısızlığın nedeninin de “temel bilimler ve felsefe bilgisinin” yetersizliği olduğunu anlatan Ortaş, şöyle konuşuyor:

“Toplum olarak bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunları anlayabilmek için öncelikle felsefeyi ve felsefenin sorgulayıcılığı üzerinden sorunlarımıza yeni kapılar açmamız gerek. Günlük dilde kullandığımız ancak içeriğini ve kökenini bilmediğimiz kavramları daha iyi tanımlamamız ve belirginleştirmemiz için sorgulayıcılığı ve eleştirel yaklaşımı kazanmamız şart.

Yaşamda doğruya ulaşmak için doğru ve yanlış, olgu ve olayın, verilen ve istenileni ayırt etme, soruları sormamız ve bu konulardaki bilgi ve bilincine ulaşmamız gerek. Bugün birçok konuda cebelleşerek mücadelesi verilen birçok temel sorunun temelinde felsefi düşünce disiplin yoksunluğu bulunuyor olabilir mi?

Felsefe dersleri, öğretmenin kendi geleceğini bilinçli ve anlamlı kurmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle felsefe dersi yanında mantık, bilim felsefesi ve bilim tarihi dersleri zorunlu ders olarak lise ve üniversitelerde okutulmalı. Gönül isterdi ki Türkiye’nin eğitim sistemi felsefe dersini ve analik düşünme sistematiğini- mantık dersini yeniden lise (olgunlaşma eğitiminde) eğitimine zorunlu ders olarak koysun. Bu derslerin okutulmamış olması ve/ya yeterince önem görmemesinin karşılığı olarak sorunları çözemiyoruz. Felsefeyi kavramış öğrenci erken dönemde bireysel özgürleşmesini tamamlayarak kendisi olma yani sorumlu yurttaş olma bilincini kavrayacaktır.
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşadığı birçok dış sorununda üstesinden gelmesi için geleceğin büyükleri olacak gençlerinin erken dönemde güçlü bir tarih, toplum ve yurttaşlık bilinci kazanmaları, yaşamı sorgulamayı bilmeleri ve karşılaştıkları sorunları çözmeleri için temel bilimler eğitimi yanında objektif sosyal bilimler derslerini almaları önem arz etmektedir. Gençlerimize mutlaka eleştirel düşünme ve özgür düşünme ve fikir oluşturma becerisi anahtarını kendilerine kazandırmak zorundayız. 22 milyon genç öğrencisi olan bir ülkenin elindeki potansiyeli doğru kullanmak için öğrencimizi geleceğimiz için iyi eğitmek ve yaratıcılığı, sorgulayıcılığı ve sorun çözme becerisini kavratmamız gerekir.

 

02-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş