Arama sonuçları

HDP'li Oluç: Her alanda hizmetler ana dilde verilmeli

HDP'li Oluç: Her alanda hizmetler ana dilde verilmeli

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Her alanda hizmetler ana dilde verilmeli" dedi.

Hakkı Saruhan Oluç, 21 Şubat'ın Uluslararası Ana Dil Günü olduğunu anımsatarak, UNESCO verilerine göre, dünyada 2 bin 500, Türkiye'de ise 18 dilin kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki iktidarların ana dilleri koruma yerine bu dilleri kaldırmaya çalıştığını öne süren Oluç, şunları kaydetti:
"Bu konuda samimi değiller, iki yüzlü davranıyorlar. 'Kürtçe'ye önem veriyoruz' deyip seçmeli dersi gündeme alıyorlar. Seçmeli ders olabilir ama esas olan ana dilde eğitimdir. Kayyumlar ise Kürtçe olan her şeyi yasaklıyor. Kamu hizmetinin ana dilde verilmesini yasaklıyorlar. Bunları seçim yatırımı olarak düşünüyorsunuz. Ana dilde eğitim talebi 'bölücülük' olarak nitelendiriliyor. Ana dilin kullanılması bugüne kadar hangi ülkeleri bölmüş? 1990'ların en karanlık dönemlerinde bile yasaklanmamış dil kuruluşlarını 15 Temmuz'dan sonra kapattınız. Bunların 15 Temmuz darbesiyle ne ilgisi var? Türkiye'nin çok dilli ve kültürlü sosyolojik yapısı gereğince eğitim ve sağlık başta olmak üzere her alanda hizmetler ana dilde verilmelidir."

21-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş