Arama sonuçları

Yabancı dil ne zaman öğrenilir? Çocuklarda dil eğitimi

Yabancı dil ne zaman öğrenilir? Çocuklarda dil eğitimi

Yabancı dil ne zaman öğrenilir? Çocuklarda dil eğitimi. Ailelerin sık sorduğu sorulardan biri de yabancı dil eğitiminin ne zaman başlaması gerektiğine ilişkin oluyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin Tekfen Holding desteğiyle Eskişehir’de düzenlediği “Her Yönüyle Çocuk” temalı Açık Derslerin ikincisinde bu konu da ele alındı.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Belma Haznedaroğlu “Çocuk ve Dil: Erken Çocukluk Döneminde İkinci / Yabancı Dil Öğrenimi” başlıklı ders verdi. Derste, iki ya da daha fazla dil bilmenin çocuklara katacağı bilişsel, sosyal ve psikolojik yararları ele alındı.

Haznedar, iki ya da daha fazla dil öğreniminin nasıl ortaya çıktığı ve birden fazla dil bilmenin çocuklara etkilerini anlattı. İnsan beyninin dil öğrenme konusunda herhangi bir sınırı olmadığını vurgulayan Haznedar, iki ya da daha fazla dile maruz kalan çocukların konuşa sürecinde gecikme olmasının normal olduğunu söyledi.

YABANCI DİL NE ZAMAN ÖĞRENİLİR? ÇOCUKLARDA DİL EĞİTİMİ

Haznedar şöyle konuştu:

“İki ya da daha fazla dile maruz kalan çocuğun işlemesi gereken bilgi hem daha fazla hem de daha kompleks, bu nedenle bu gecikme çok normal. Kaç dilli olursa olsun her çocuk söyleneni anlamaya konuşma sürecinden önce başlıyor. Örneğin 13 aylık bir çocuk ortalama 10-15 kelime kullanabilir ama 100 civarında kelimeyi anlar. Dil işlemleme süreci doğumdan önce başlar. Yeni doğan bir bebek bile annesinin sesini ayırt edebilir. Dilim prozodisi (ezgisi) anne karnında ayırt edilmeye başlanıyor ve 2 aylık bir bebek bile çevresinde konuşulan dilin diğerlerinden farklı olduğunu ayırt edebiliyor. Bu doğrultuda anadiline ve diğer dillere farklı tepkiler veriyor. İki ya da daha fazla dile maruz kalmak çocuğun kafasını karıştırmaz, çocuk kullanma olanağına sahip olduğu sürece dilleri kolaylıkla birbirinden ayırabilir.

OKULLARDA NASIL DİL ÖĞRETİLİYOR?

"Bugün okullarda verilen eğitim kelime odaklı ve dilin fonksiyonel anlamda kullanılmasını sağlamıyor, üniteler arasındaki bağlantılar zayıf. Bugünkü haliyle ilkokul 2. sınıfta yabancı dil öğrenmeye başlayan 7-8 yaşındaki bir öğrenci 2-3-4. sınıflarda aldığı üç yıl süreli yabancı dil bilgisiyle geçen hafta ya da dün yaptığı bir eylemi ifade edemeyecek durumda çünkü okullarda kullanılan kitapların içeriği bunu mümkün kılmıyor. Malzemeler içerik temelli hazırlanmalı ve diğer derslerle örtüşen konular yabancı dil derslerinde de ele alınarak pekiştirme sağlanmalı.”

28-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş