Arama sonuçları

İTÜ öğrencilerinden tepki: Bizlere kulak verin, yok saymayın

İTÜ öğrencilerinden tepki: Bizlere kulak verin, yok saymayın

İTÜ öğrencilerinden tepki: Bizlere kulak verin, yok saymayın. Koronavirüs salgını ile birlikte üniversiteler online eğitim ve çeşitli sınav şekillerine geçti. BirGün’den Arda Özarda’nın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sınav biçimleri, staj uygulamaları ile ilgili alınmayan kararlar öğrencilerin tepkisine neden oldu. Öğrenciler #İTÜlüyekulakver etiketi ile sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

YÖNETİM ÖĞRENCİLERİN SESİNİ DUYMUYOR

İsmini vermek istemeyen İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi “Öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesi online eğitime geçti. Fakat diğer üniversiteler asenkron eğitim modeline geçtiler. Online eğitimde maddi imkânı olmayan öğrenciler mağdur olabiliyor. Online eğitimi de zoom programı üzerinden gerçekleştirileceği açıklandı. Yine İTÜ diğer üniversitelerin geçtiği seçmeli pass fail sistemini senato kararı ile kabul etmedi. Seçmeli pass fail sistemi Öğrencilerin sınav sonuçlarına göre, talep etmesi halinde geçer not aldıkları derslerin harf notu yerine "BL/PASS/S(satisfactory)"; başarısız oldukları derslerin harf notu yerine ise "BZ/FAIL/U(unsatisfactory)" notlarını tercih edebilecekleri bir sistemdir. Öğrencilerin transkriptlerinde harf notları yerine kullanılacak BL/BZ notları, genel not ortalamasına etki etmeyecek, öğrencinin sadece o dersten "başarılı" ya da "başarısız" şekilde geçmiş sayılmasını sağlayacaktır. Bu sistem böyle zor bir dönemde öğrencileri en az hasarla kurtaracak bir sistemdir. Üniversite bünyesindeki kulüpler birliği birimine yetki vererek bu sistem için bir anket de yaptırdı ve yüzde 84 sistem gelsin kararı çıktı. Ama bu yönetim bu sonuca kulak vermedi” dedi.

KAZANIMLARIMIZ GASP EDİLİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi yönetimi final sınavlarında kamera ve mikrofon kullanma zorunluluğu nu öğrencilerin tepkisinden sonra kaldırmış ve öğrenci inisiyatifine bırakmıştı. Fakat sosyal medyada bazı öğrenciler hocaların kamera ve mikrofon açmayan öğrencilere yaptırım yapacağını iddia etti. Öğrenciler bu uygulamanın mahremiyete aykırı olduğunu aktarıyor.

DAYATILAN EKLENTİ TÜM KİŞİSEL VERİLERE ERİŞEBİLİYOR

Üniversite yönetimin söylediği Witwiser eklentisinin tüm kişisel bilgilere eriştiğini söyleyen öğrenci , “Online eğitim süreci çok sıkıntılı geçti. Akademik takvim çok geç açıklandı. Sınav şekilleri sürekli değişti. İstanbul Teknik Üniversitesi pandemi döneminde kesinlikle öğrenciden yana tavır sergilemedi. Yönetim yaptığı açıklamada final sınavlarından 7 gün önce sınav sistemini açıklayacağını söylerken final sınavlarından sadece 2-3 gün önce açıkladılar. Birde ‘Witwiser’ adında bir eklenti var. Bunu zorunlu tutuyorlar. Bu eklenti bilgisayarınızdaki tüm bilgilere, şifrelere erişebilen bir eklenti. Bunun dayatılması çok yanlış. Yine sınav biçimi olarak test olan açıklanan sınavlar bir anda klasiğe dönüyor. Sürekli bir belirsizlik halindeyiz. Yönetime sorunlarımızı anlattığımızda bizleri YÖK’e yönlendiriyorlar. YÖK’ de geri üniversiteye yönlendiriyor” diye konuştu.

KAMERASI OLMAYANA 'ALIN' DİYORLAR

Konuya ilişkin BirGün’den Meral Danyıldız’a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir İTÜ öğrencisi, bu durumun Kişisel Verileri Koruma (KVK) Kanunu’na aykırı olduğunun altını çizdi. Öğrenci, güvenli olmayan yazılımları kullanmaya mecbur bırakıldıklarını ifade ederek şöyle dedi: “İlk önce bize kamera ve mikrofon açma zorunluluğu getirildi, tepki gösterdik. Sonra bize Witwiser denilen başka bir uygulamayı zorunlu tuttular, indirmediğimiz takdirde giremeyeceğimizi söylediler. Kart şifrelerimiz, dosyalarımız, her şeyimize erişebilecek. Uygulamanın zaten sunucusu da yurtdışında. Kamerası olmayana ‘Alın. Bu gereksinimlerinizi edinin’ diyorlar. Olabilecek bir kesinti karşısında da öğrenciyi sorumlu tutuyorlar.”

UYGULAMA İLK GÜNDEN ÇÖKTÜ

Uygulamanın ilk kullanıldığı günden çöktüğünü kaydeden öğrenci, “Arkadaşlarımız sınava giremedi, mağdur oldular. Buna rağmen yine uygulama kaldırılmadı, dayatılmaya çalışılıyor. Bazı hocalar ayrıca dizüstü bilgisayar şartı da koydu. 18 sorumuza yalnızca 25 dakika cevap süresi verildi. Geçtiğimiz sorulara geri dönememe şartı koşuldu” şeklinde konuştu.

Bir başka öğrenci ise, uygulamanın yüz tanımı istediğinde göz kaşıma, herhangi bir hareket etme durumunda sınavı geçersiz saydığını belirtti. Öğrenci, mağduriyetlerini şöyle anlattı: “Kimse birkaç saatlik sınav için bunu eklemek istemedi.Sınava girebilenden çok giremeyen var. Çoğu kişide çökmüş. Yüz tanıma istiyor, yüz tanımada da anormal davranışlar (göz kaşıma gibi) saptanırsa kopya sayıyor. Bizim bugün, yarın hep havuz derslerimiz var ve geç olmadan sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.”

‘BİZLER BU ÜNİVERSİTEYİ HAK ETTİK, REKTÖR İSE ATANDI’

Staj kararlarının çok geç alındığını söyleyen öğrenci çoğu kişinin stajının yandığını söyledi. Öğrenci sözlerini şöyle bitirdi:

“Bizler İstanbul Teknik Üniversitesini kazanan bireyleriz, rektör ise İstanbul Teknik Üniversite’ne atanmış biri. Bu okulu hak eden ve mağdur edilmemesi gerekenler bizleriz. Yine staj konusunda da kararları çok geç açıkladılar. Ben özel bir şirkette staja hak kazanmıştım ve bu belirsizli yüzünden staj hakkımı kaybettim. Üniversite daha sonra stajlarla ilgili karar açıkladı. Ben yine staj için uğraşmak zorunda kaldım. Üniversite yönetimine kararları aldırabilmek için CİMER’e yazıyoruz ya da hocaları sıkıştırıyoruz ancak böyle karar çıkartabiliyoruz”

30-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş