Arama sonuçları

Kalbinde sorun varsa ilk ay içinde bu belirtiler oluyor

Kalbinde sorun varsa ilk ay içinde bu belirtiler oluyor

Kalbinde sorun varsa ilk ay içinde bu belirtiler oluyor. Dünyada her yıl bir milyon, Türkiye’de ise her yıl 13–15 bin bebek doğumsal kalp hastalıklı olarak dünyaya geliyor. Bu hastalıklar ise doğumdan sonraki ilk ay içinde tespit edilip, tedavi edilebiliyor. Böylece sağlıklı yaşama sahip olabiliyorlar. Peki kalp hastalığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bu sorunun yanıtını Acıbadem Üniversitesi Çocuk Kalp Cerrahisi Bilim Dalı ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu veriyor.

KALBİNDE SORUN VARSA İLK AY İÇİNDE BU BELİRTİLİYOR OLUYOR

Sarıoğlu, doğumsal kalp hastalıklarında, çocukların yüzde 30’unun, doğumdan sonra ilk bir ay içinde tedavi edilmelerinin gerektiğini vurgulayarak, ebeveynlerin bu hastalıkların belirtilerini tanımalarının önemine işaret ediyor. Sarıoğlu bu belirtileri şöyle sıralıyor:

BUNLARA DİKKAT EDİN

 

  • Çok sık solup alıp verme ve nefes alıp verirken kaburgalarda oluşan çekilme.
  • Sık sık solunum yolu hastalığı geçirmek.
  • Emzirme sırasında emmek istememe veya emerken çabuk yorulma.
  • İştahsızlık ve kilo almada güçlük.
  • Çabuk yorulma.
  • Bebeğin dudakları, ağız içi ve tırnaklarında oluşan morluk.

Doğumsal kalp hastalıkları bazı çocuklarda ise ilk yıllarda belirgin bir sinyal vermiyor. Bu durumda ilerleyen yıllarda çocukta çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma, egzersiz sırasında göğüs ağrısı gibi şikayetler gelişebiliyor.

Sarıoğlu bugünkü teknolojik imkanlar, bilgi ile deneyim sayesinde en karmaşık ve en riskli kalp hastalıkları ile doğan bebeklerde bile yüzde 90’dan fazla başarı sağlanabildiğine dikkat çekiyor.

ANNE KARNINDA BELİRLEMEK MÜMKÜN

Doğumsal kalp hastalıkları hamileliğin 16. haftasından itibaren, fetal ekokardiyoğrafi ile anne karnındaki bebeğin kalbinin ayrıntılı olarak incelenmesiyle tespit edilebiliyor. Bazı çocuklarda özellikle ergenlik veya ilk gençlik döneminde ağır sporlar veya egzersiz sırasında ani kalp durması ve ölüm görülebiliyor. Bu çocuk ve gençlerde genellikle aort ( ana atar damar) çıkışında bir darlık veya koroner damarlarda bir çıkış yeri anomalisi sorunu oluyor. Bu anomaliler aslında yapılacak kalp ameliyatı ile başarıyla düzeltilebiliyor.

06-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş