Arama sonuçları

Pandemi döneminde staj zorunluluğu

Pandemi döneminde staj zorunluluğu

Pandemi döneminde staj zorunluluğu. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Hemşirelik Açıköğretim Lisans Tamamlama Programı öğrencilerine mezun olabilmek için 20 gün staj yapma şartı kondu. Pandemi koşullarında neredeyse hiçbir hastanenin stajyer kabul etmediğini belirten öğrenciler, bu şekilde okullarının bir sene daha uzayacağını belirtti. Öğrenciler bazı okullarda staj yerine online sınav veya proje teslimi yapıldığını hatırlatarak İÜ'nün de bu bu uygulamaya geçmesini istedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE STAJ ZORUNLULUĞU

BirGün’den Meral Danyıldız’a konuşan K.T. isimli öğrenci, okulun Temmuz’un 6’sından 31 Ağustos’a kadar yirmi günlük stajı bitirme şartı koştuğunu aktardı. K.T. şöyle dedi: “Son sınıftayım, son bir sınavım kaldı. Final sınavını da verirsem okulu bitireceğim. Ama şöyle bir durum var, pandemiden dolayı hastaneler çok yoğun ve staj kabul etmiyorlar. Bu gidişle bir sene kaybedeceğim, kalmış görüneceğim. Sadece birkaç arkadaş kendi çalıştığı hastanede bunu gerçekleştirebiliyor. Onun dışında birçoğu kendi kurumunda bile kabul edilmedi. Üniversite staj yap diye diretiyor, hastaneler de biz stajyer alamayız diyor.”

BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR

Çok mağdur olduklarını ve başvurmadıkları yer kalmadığını kaydeden K.T., şöyle devam etti:

“YÖK diyor ki, proje şeklinde, ödev şeklinde dosya hazırlatarak staj yaptırılabilir. Buna rağmen tek direten İstanbul Üniversitesi. Kendi örgün öğrencilerine bile normal staj yaptırmadılar. Dosya şeklinde hazırlattılar. Bir tek hemşirelik bölümünde lisans tamamlayanlara diretiliyor. Kaç bin kişiyiz, hepimiz yirmi otuz senelik hemşireyiz. Ben 41 senedir çalışıyorum. 41 senede yapamadığım şeyi 20 günde mi öğretecekler? Üç tane hastaneye gittim, hepsi ‘Biz sadece kendi kurum çalışanlarımızınkini kabul ediyoruz, onun dışında etmiyoruz’ dedi.”

YİRMİ YILLIK HEMŞİREYİM

Başka bir öğrenci A.C. de mağdur olduklarının altını çizerek şöyle konuştu: “Mezun olabilmek için zorunlu yaz stajımız var. Pandemi dönemindeyiz ve hastaneler staj kabul etmiyor. Haklı olarak kabul etmiyorlar çünkü riske atmak istemiyorlar. Ancak okulumuz geri adım atmıyor. Başka okullar bunu online ya da proje olarak yaptılar, İstanbul Üniversitesi ise zorunlu tutuyor. AUZEF’in çözüm masasına iletiyoruz bu durumu, başka bir hastaneye de gidebileceğimizi söylüyorlar. Ama hiçbir yer kabul etmiyor. Başka illere gitmeye kalksam onlar da başka ilden stajyer kabul etmiyorlar. Okulumuzun pandemi nedeniyle stajı iptal etmesini ya da online hale getirilmesini istiyoruz. Aksi takdirde okulumuz uzayacak, belki seneye yine aynı problemi yaşayacağız. Ben yirmi yıllık hemşireyim, staja zaten ihtiyacımız yok ve bu mesleği yapıyoruz.”

27-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş