Arama sonuçları

YÖK Başkanı Saraç 2020 YKS için konuştu: Sürpriz yok, rahat olun

YÖK Başkanı Saraç 2020 YKS için konuştu: Sürpriz yok, rahat olun

YÖK Başkanı Saraç 2020 YKS için konuştu: Sürpriz yok, rahat olun. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek yaklaşık 2.5 milyon gence “Değişiklik yok” mesajı verdi.

Saraç, sınava girecek öğrenci ve ailelerine “Sürpriz yok” diyerek, şöyle seslendi: “2020 YKS’de bir değişiklik yok. Sınav yaklaştıkça değişikliklerin olduğu bir süreç olmayacak. Değişikliklerimizi yaptık. İki bölüme baraj geldi, hukukta da başarı sırası barajını yükselttik. Bu süreçte başka değişiklik yok. Rahat olun.”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen akademisyen ve iş dünyasının katıldığı “Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği” konulu çalıştayın ardından Saraç gazetecilerle buluştu ve sorularını yanıtladı.

YÖK BAŞKANI SARAÇ 2020 YKS İÇİN KONUŞTU: SÜPRİZ YOK, RAHAT OLUN

Geleceğin mesleklerine ilişkin ilk adımı geçen yıl ön lisans ve lisans programlarına açarak attıklarını anlatan Saraç, “Türkiye’nin kabullenme noktasında şevkini ve hazır olduğunu gördük. Asıl bu alandaki adımımızı şimdi atacağız” dedi.

Saraç, fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında yapılan “Geleceğin Meslekleri” çalıştaylarının raporlarının hazırlanmasının ardından önümüzdeki yıl için de bu raporlara göre adımların atılacağını belirtti.

Saraç’ın hem geleceğin meslekleri hem de YKS ile ilgili yaptığı açıklamalar ve sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

PR OLUŞTURMA ÇABASINDA DEĞİLİZ

Bu raporların sonuçlarının hangi düzeyde eğitime yansıyacağını göreceğiz. Ya lisans, ön lisans programları şeklinde yeni programlar olur ya da müfredatın içinde yer alıyor. Ön raporlar sunulduktan sonra bunun uygulamalarına bakacağız.

Biz moda kavramlarla hareket etme, bir Pr oluşturma çabasında değiliz. Geleceğin meslekleri ve dünyadaki dönüşümle ilgili adımlar atıyoruz. Bu dönüşümle ilgili yeni bölümler de önümüzdeki yılın programları arasında yer alacak.

ÇIKTIYA ODAKLI SÜREÇLER KURUYORUZ

"Süreçlerimizi sonuca, çıktıya odaklı olarak kurguluyoruz. Geleceğin meslekleri de kurgulanan bir süreç. Yoksa moda tabiriyle bir PR oluşturma çabası değil. Önümüzdeki sene, çok ciddi sayıda programlarımızda revizyona gideceğiz. Birbirini tekrarlayan ancak farklı adlarla sistemde olan programa ilişkin çalışmamızı, askıya çıkardık, böylece sistemi daha sade, yalın ve yönetilebilir hale getireceğiz.

GELECEĞİN MESLEKLERİ 2020 YKS TERCİH KILAVUZUNA GİRECEK

Geleceğin mesleklerini 2020 YKS tercih sisteminde kurgulayacağız. Bazı programların hayata geçirilmesi ötelenebilir ama amacımız, önümüzdeki ilk sene geleceğin meslekleri programlarının açılmış olması.

ULUSLARARASILAŞMAYA KATKI SAĞLAYACAK

Tüm bu programlar Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşmasına da bu katkı sağlayacak. Bu adımları sadece ekonomik değil, niteliğini yükseltici, ülkenin görünürlüğüne ve gücüne katkı sağlama olarak görüyoruz. Uluslararası öğrenci sayımız 40 binlerden 172 binlere ulaştı. Bu sayı ülkeye ve yükseköğretime duyulan güveni, sağlam kurumlarımız olduğunu gösteriyor. Bunlara yeni unsurlar ekleyeceğiz. Türkiye’deki programlar ile yurtdışındaki programlar arasında eşdeğerlilik kolaylaşacak. Ayrıca bu programlar uluslararası öğrenci de çekecek.

ÖNÜMÜZDEKİ SENENİN KONTENJANLARINA BAŞLADIK

Türk yükseköğretim sistemi devasa bir sistem. Bunu gözden kaçırmamak gerekiyor. YÖK’te artık neyin ne zaman niçin yapılacağını bilen kadro var. Bu kadro tecrübeye dayalı, akla bilime dayalı. Önümüzdeki senenin kontenjan planlamasına şu andan itibaren başladık.

İÇİNDE TEHDİTLER DE BARINDIRIYOR

Bu devasa yükseköğretim sistemi içinde 8 milyona yakın öğrenci var. 138 ülke içinde yükseköğretimde okullaşma oranı ile Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Bu sistem içinde tehditleri de barındırıyor. Bunu daha önce de söyledik. Uyarımızı yaptık. Bunlar şimdi işsiz üniversiteli sayısı ile konuşuluyor. Şu anda gündemde üniversiteli işsiz olgusu Türkiye’de de bir vaka olarak duruyor.

EN İYİ SONUÇLARI ALDIK

Bu sene hem devlet hem vakıfta KKTC doluluk oranları olarak son 10 yılın en iyi neticesini aldık. Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş kaldırıldı. Öğrenci niteliği daha yüksek oldu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ DE BAŞLATTIK

YÖK olarak yükseköğretimde dijital dönüşümü de başlattık. Önce buna 16 üniversitede başladık. Bütün lisans öğrencilerine ve hocalarına dijital okuryazarlık eğitimi verildi. Biz bunları savruk olarak değil, plan ve programla yapıyoruz.

 

TÜRKİYE’NİN RADİKAL KARARLAR ALMASI GEREK

Elbette yönetmekte zorlandığımız alanlar da var. Belli bir yere kadar iyileştirmeden sonra Türkiye’nin çok radikal kararlar alması da lazım ki sıçrama yapabilsin. Bu kararların neler olduğunu şimdi söylemeyeceğim. Bunları daha sonra konuşacağız. Ancak şunu söyleyebilirim: Türkiye eğitimde kalite arayışında ciddi olup olmadığına karar verip, buna uygun kararlar almalı. Akademisyeni, siyasetçisi, iş çevresi ve anne babalar olarak, “Çocuklarımız için kaliteli eğitim istiyor muyuz, ülkemizde kaliteli eğitim olsun mu?” kararını bir noktada vermek zorundayız. Ama bunun bir bedeli var. Bu bedeli hepimiz ödemeye hazır mıyız? Bu bedel bazen akademisyenin bazen de anne babanın canını da acıtabilecek kararlar alınmasına neden olabilecek.

SİSTEMİ ŞEFFAF HALE GETİRMEYE ÇALIYORUZ

Biz sistemi daha şeffaf hale getirmeye çalışıyoruz. Verileri de bunun için paylaşıyoruz. Örneğin 3 vakıf üniversitesinin toplamındaki kitap sayısı benim şahsi kütüphanemdeki kitap sayısından daha az ise bunu gösteriyoruz. Bunu yapınca kitap sayılarını artırdılar. Arge harcamalarını gösterdik. Bunun anlamı gelecek sene Ar-ge için harcamalarını artıracaklar demek. Artırmazlarsa zaten yeni program açamayacaklar.

SINAV SÜRECİNDE SÜRPRİZ YOK

Sınav yaklaştıkça değişikliklerin olmadığı bir süreç olsun istiyoruz. 2020 YKS’ye girecek öğrenciler sınava yakın sürprizlerle karşılaşmasın. Bu yüzden de düzenlemelerimizi sınav sürecinden önce yaptık. İki bölüme başarı sırası barajı getirdik, hukukta ise barajı yükselttik. Bunlardan başka değişiklik olmayacak. Bu yüzden önümüzdeki süreçte değişiklik yok. Öğrenciler de aileleri de rahat olsunlar.

 

HER İSTEYEN BU PROGRAMLARI AÇAMAYACAK

2020 YKS için çalıştaydan çıkan raporları da kurgulayacağız. Ön raporlardan sonra açılacak yeni yükseköğretim programları da olacak. Ama bunları her isteyen açamayacak. Kapasitesi olan yükseköğretim kurumlarına ‘Bunları siz açabilirsiniz’ diyeceğiz.

GEÇMİŞİN HATALARINI TEKRARLAMAYACAĞIZ

Geçmişte yapılmış hataları tekrarlamak istemiyoruz. Her isteyen her istediği programı açabiliyordu. Bu yanlışı yapmak istemiyoruz. Burada tedrici ve temkinliyiz. Nisan ayının ilk haftasında üniversiteler bize açacakları programlar için başvurmaya başlıyor. Bunlara bakacağız. Gerekirse yeni programları temkinli olarak, pilot olarak seçeceğimiz üniversitelerde açacağız. Böylece riskleri de minimalize edeceğiz.

SARSICI BİR ETKİSİ OLMAYACAK

Sisteminin bütününde biz yeni programlara geçmiyoruz, bu yüzden sarsıcı bir etki olmayacak.

 

YÖK’ÜN GÖREVİ MEZUNLARA İSTİHDAM OLUŞTURMA YERİ DEĞİL

YÖK ve yükseköğretimin görevi mezunlara iş ve istihdam oluşturma yeri değil. Ama öngörüp, tedbir alması da gerekiyor. Örneğin temel bilimlerde 100 küsür bölümde 0 öğrenci vardı. Bunlara öğrenci alımını durdurduk. Şu anda temel bilimlerde doluluk oranları mühendisliklerden daha fazla. Geçen sene de işletme ve işletmeyle ilgili bölümlerde boşluklar vardı. Tüm dünyada eğitim bilimlerini istihdama göre şekillendirme anlayışı yavaş yavaş terk ediliyor.

TÜRKÇE VE MATEMATİK SORUNU ÇÖZÜLÜRSE

Eğitimde Türkçe ve matematikte sorunlar çözülürse sistem kendini toparlar. 300 kelime ile yaşantı sürdürülür mü? Bu iki alan çok önemli. Bu yüzden de biz Türkiye’yi temel yeterlilik testiyle tanıştırdık. Siz kendi anadilinizi iyi kullanırsınız yabancı dil de öğrenirsiniz, bilim de üretirsiniz.

 

REKTÖRLER DOSYALARI İLE GELİYOR

Yeni bir sisteme geçtik. Eskiden üniversiteler YÖK’e yazılı olarak açmak istedikleri bölümleri onay için iletirdi. Şimdi ise yeni bir uygulamamız var. Rektör dosyasını alıp geliyor ve hangi bölümleri neden ve nasıl açacağını YÖK Yürütme Kurulu’na anlatıyor. Bu bölümler ön lisans, lisans ya da doktora programları olabiliyor. Sorulara yanıt veriyor. Böylece üniversiteler önlerini görerek adımlarını atıyor.

YARIM NET YERİNE 1 NET DESEK NE OLUR?

Temel Yeterlilik Testi’nde puanın hesaplanması için Türkçe veya Temel Matematik testinden birinde yani ikisinde değil, sadece birinde yarım net çıkarma şartı koyduk. Eğer bunu biz 1 net demiş olsak, barajı aşamayanların sayısı 700-800 bini bulacak.

ÖZEL YETENEK SINAVLARI NE OLACAK?

14 bölümde özel yetenek sınavlarının kaldırılmasıyla ilgili kararımızı ailelerden ve öğrencilerden gelen “Yıllardır bunun için özel olarak hazırlanıyoruz” talepleri yüzünden bir yıl erteledik. Bu bölümlerde özel yetenek sınavlarının kaldırılması kararımız doğru. Bu karardan da vazgeçmedik zaten sadece erteledik. Değişmesi de gerekiyor zaten. Moda ve tekstil pazarlama bölümünün nasıl bir yetenek gerektirdiğini ben anlayamadım. Neden özel yetenek ile öğrenci alacak? Böyle bakarsanız hukuk da kabiliyet gerektiriyor. Bu bölüm de özel yetenek ile almalı? Ama bu yıl bir mağduriyet oluşmaması için erteledik.

 

 

-

-

 

 

05-11-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş