Arama sonuçları

'Dijital dönüşüm eğitimle mümkün'

'Dijital dönüşüm eğitimle mümkün'

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği” konulu çalıştay başladı. Geleceğin mesleklerinin ele alındığı programda yer alan ve Prof. Dr. Acar Baltaş moderatörlüğünde düzenlenen panelde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan konuşma yaptı. 

ESKİ KÖYE YENİ ADET GETİRME DEVRİ

Panelde konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, devrin ‘eski köye yeni adet getirme devri’ olduğunu söyledi. Geleceğin mesleklerine ayak uydurmak için temel koşulun kolektif çalışmak olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, geleceğin bireylerinin hayal kurmak ve yeni projeler üretmek için cesaretlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gençlerde girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, gençlerin risk almayı göze alması gerektiğini ifade etti. "Zengin olmanın yolu girişimcilikten geçiyor"diyen Hisarcıklıoğlu, gençlerin hata yapmaktan korkmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Japonya’nın nüfusunun %5’inin, Almanya’nın %4.4 olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de de %1,4 olarak ölçülen girişimciliğin arttırılması gerektiğini söyledi.

‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM EĞİTİMLE MÜMKÜN’

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ise teknolojinin damga vurduğu bir dünya ve bilime dayalı bir ekonomide bilim ve iş dünyası işbirliğinin önemini vurguladı. Robot teknoloji, yapay zeka, bulut teknolojisi gibi teknolojilerin önümüzdeki 4-5 sene içerisinde daha da yaygınlaşmasının beklendiğini söyleyen Kaslowski, Türkiye’nin 4. sanayi devrimini yakalaması gerektiğinin altını çizdi. "Dijital dönüşümün başarıyla uygulandığı durumda yeni iş ve istihdam olanakları da meydana gelecektir"diyen Kaslowski, bu dönüşümü destekleyecek eğitimin oldukça kritik olduğunu söyledi.

Her yeni meslek için yeni bölümler kurmak yerine gençlere öğrenmeyi öğretmenin şu an daha büyük önem taşıdığını söyleyen Kaslowski, bu uygulamanın dijital dönüşüme uyum kapasitesini gözle görülür şekilde arttıracağını söyledi. "Öğrenmenin yanında inovaysonu desteklemeliyiz"diyen Kaslowski, dünyadaki değişimleri anlamak ve gençleri bu doğrultuda donatmak gerektiğini belirtti.

"Sorgulayan, araştıran gençlere ihtiyacımız var"diyen Kaslowski, nitelikli beyinlerin yurtdışına göç yerine ülkeye katkıda bulunmaya teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘SEÇMELİ DERSLER ARTTIRILMALI’

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, öncelikle toplumun gelişim hızı ile gelecek kavramlarının tanımlanması gerektiğini söyledi. Gençler için yetenek tespit sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Kaan, makine ve sistemlerin iş gücüne giriş oranının artmasının da dikkat edilmesi gereken bir hususu olduğunu söyledi.

Bilgi çağının oldukça dinamik olması nedeniyle artık tek branşta uzmanlanmanın yeterli olmadığını belirten Kaan, öğrencilere meslek kazandırılırken da daha geniş kapsamlı bir eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı. "Seçmeli ders yoğunluğunun fazla olduğu eğitim sistemlerine geçilmelidir"diyen Kaan, alt eleman ihtiyacının ilerleyen bilimle azalırken, bu sistemleri kurgulayıp yönetecek mühendislere ihtiyacın da giderek artacağının altını çizdi. Kaan, sürekli yeni bir üniversite açmaktansa eğitimde kalitenin arttırılmasına odaklanmasının esas amaç olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

05-11-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş