Arama sonuçları

Yurtdışı üniversitelere kabul için ikinci dönem sınavlarına girmek şart mı?

Yurtdışı üniversitelere kabul için ikinci dönem sınavlarına girmek şart mı?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 24 Mayıs’ta başlayacağını duyurduğu yüz yüze sınavlar için lise son sınıflar hariç “isteyenin katılmak zorunda olmadığı” yönünde karar verdi. Yani hazırlık, 9., 10. ve 11. sınıf öğrencileri istemezlerse bu sınavlara girmeyecek.

İkinci dönem sınavlarına katılmayacak olan öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna ilişkin iş ve işlemleri, birinci dönem notlarına göre tamamlanacak. İsteyen öğrenciler ise sınavlara katılabilecek. Bu öğrenciler için yüz yüze sınavlar 24 Mayıs- 18 Haziran 2021 tarihleri arasında yapılacak. Bu sınavlarda her dersten tek bir sınav şeklinde uygulanacak. Çocuklarının sınava girmesini istemeyen veliler ise 21 Mayıs’a kadar okula dilekçe verecek.  

İKİNCİ DÖNEM SINAVLARI ÖNEMLİ Mİ?

Ancak bazı liselerin velilerine yolladığı mesaj kaygı yarattı. Bu mesajda velilere başta Fransa olmak üzere yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin “ikinci dönem sınavlarına katılmalarının” önemli olduğuna dikkat çekildi. Veliler ise bu mesajla birlikte eğer çocukları sınavlara girmezse önümüzdeki yıllarda yurtdışı üniversite başvularının kabul edilmeyeceğine ilişkin endişendi.

Biz de bu konuyu okulların yurtdışı danışmanlarıyla konuştuk. Onlara sınavlara katılmayan öğrencilerin transkriptinde sorun olup olmayacağını sorduk.

İşte yanıtlar:

NOT DÖKÜMÜ İSTERLERSE

Yaşadığımız dönem sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil. Küresel olarak pandemi süreci yaşıyoruz. Yurtdışı başvurularında transkriptlerde yalnızca her ders yılı için yıl sonu notu bulunmakta. Ancak bazı üniversiteler ayrıntılı not dökümü isteyebilirler. Bu durumda okul yönetimleri gereken açıklama ve düzenlemeleri yapıyoruz. Birinci dönemin yazılılarını, ikinci dönemin performanslarını hazırlarız. Geçen sene de benzer bir durum söz konusuydu ve öğrenciler kabullerle ilgili sorun yaşamadılar, kimse mağdur olmadı. Bu bir ülkenin bakanlığının aldığı karar. Üstelik de küresel bir salgın nedeniyle alınmış bir karar. Bu kararı yorumlamak ya da öğrencileri ‘kabul alamazsınız’ diyerek, korkutmak doğru değil.

PERFORMANS NOTLARI NASIL OLACAK?

Sınıf geçme kriterlerinde herhangi bir değişiklik yok. İkinci dönem sınavlarına girmeyecek olan öğrencilerimizin yıl sonuna ilişkin iş ve işlemleri birinci dönemde aldıkları notlara göre tamamlanacak.

ABD NASIL DAVRANIYOR?

ABD’de bu yıl pandemi yüzünden işler çok farklı yürüdü. Üniversiteler AP ve SAT gibi sınav sonuçlarına bile bakmadı, transkriptler konusunda da esnek davrandı. Önümüzdeki yıl da benzer tablo bekliyoruz. Karar sadece burada veli ve öğrencide. Transkriptleri farklı düzenleyebiliriz.

18-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş