Arama sonuçları

2019 YKS barajları nedir?

2019 YKS barajları nedir?

2019 YKS barajları nedir? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için de tercih sürecine girilmiş oldu. Tercihler 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Tercih yaparken elbette barajlar dikkate alınacak. Ön lisans programlarını tercih edebilmeniz için Temel Yeterlik Testi (TYT) puanınızın 150 ve üzerinde olması gerekiyor. TYT puanı 150 ve üzerinde olanlar aynı zamanda özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere de başvurabilecek. Bunun için de özel yetenek sınavına girebilecekler. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta baraj 150 olsa da üniversitelerin bu puanı yükseltme hakları var. Özel yetenek sınavına giren öğrencilerin aynı zamanda TYT ve AYT puanlarıyla merkezi yerleştirmeye katılma hakları var.

2019 YKS BARAJLARI NEDİR?

Lisans programlarını tercih edebilmek için ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) puanları olan SÖZ, SAY ve EA ile dil sınavına girdiyseniz DİL puanınızın 180 ve üzerinde olması gerekiyor.

BAŞARI SIRASI BARAJLARINI UNUTMAYIN

YÖK, tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarında “baraj” uyguluyor. En düşük başarı sırası barajı konan bu programları, belirtilen başarı sırasını aşamayan adaylar tercih edemiyor.

2019 YKS tercih kılavuzunda da bu başarı sırası barajları yer alıyor. Barajlar geçen yıl ile aynı.

HANGİ BÖLÜM HANGİ BARAJI KULLANACAK?

Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası Nedir?  

Hukuk: EA En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil)   SAY En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık: SAY En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp: SAY En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ YÜKSELTEBİLİR

YÖK’ün koyduğu bu başarı sırası barajlarına tüm üniversiteler uymak zorunda. Ancak YÖK, vakıf üniversitelerine bu barajları yükseltme hakkı da veriyor. Vakıf yükseköğretim kurumları senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebiliyor. Geçmiş yıllarda da bazı üniversiteler belirtilen başarı sırasından daha yüksek bir baraj belirledi.

 

 

 

18-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş