Arama sonuçları

2019 YKS: Kaç tercih hakkınız var?

2019 YKS: Kaç tercih hakkınız var?

2019 YKS: Kaç tercih hakkınız var? 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre adaylar 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla tercihlerini 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapacak.

YKS puanları ve başarı sıraları ise 18 Temmuz’da açıklanacak

2019 YKS: KAÇ TERCİH HAKKINIZ OLACAK?

YKS puanlarının açıklanmasından sonra ise tercih süreci başlayacak. 2019-TYT puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih yapacak.

Tercihler internetten bireysel olarak kendileri yapılacak. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacak. Başka posta, elektronik posta gibi yollarla tercih yapılamayacak. Posta ile ÖSYM’ye gönderilecek tercihler de dikkate alınmayacak.

24 TERCİH HAKKINIZ OLACAK

Adayların 2019 YKS için tercih hakkı 24 olacak. Ön lisans ve lisans programlarını da listenize alabileceğiniz 24 bölümü tercih listenize yazabileceksiniz. Ancak tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz.

PROGRAMLARIN KONTENJAN VE KOŞULLARINI ARAŞTIRIN

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te veriliyor.  Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösteriliyor. Tüm koşul ve açıklamalar bu tablolardan sonra anlatılıyor.

 

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Öncelikle adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecek. Ardından da bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak.

KİM HANGİ TABLODAN TERCİH YAPACAK?

 

TABLO-3: Bu tabloda ön lisans programları yer alıyor. Bu programları 2019-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercih yapabilecek.

TABLO-4 : Bu tabloda ise lisans programları yer alıyor. Bu programları da 2019-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercih edebilecek.

Adaylar, girmek istedikleri programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerek. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

 

TÜM TERCİH ALANLARININ DOLDURULMASI ŞART DEĞİL 

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca 4 programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu 4t programı yazabilecek.

2019-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacak.

TABLOLARI DİKKATLİ İNCELEYİN

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmek. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz.  Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtiliyor.

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyin. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak. Tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız ÖSYM tarafından kontrol edilmeyecek.

Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız belirlenen programları listenize aldıysanız tercihleriniz geçersiz sayılacak. Koşullarını taşımadığınız belirlenemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacak.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN OLACAK?

 

Bundan sonra ise adaylar kılavuzda da belirtildiği gibi 2019-YKS tercih kılavuzuna göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacak

21-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş