Arama sonuçları

2020 YKS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2020 YKS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2020 YKS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri 6-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. 24 tercih hakkınız var ama tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercihlerinizi internetten bireysel olarak yapacaksınız.

Tercihlerinizi yaparken dikkate alacağınız nokta ise 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu olacak. Bu kılavuzu ÖSYM sitesinden edinebilirsiniz.

2020 YKS: TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?

Tercihlerinizde sınav sonuç belgesinde yer alan puanlardan başında Y-olan bölümü kullanacaksınız. Tercihlerde puan değil, başarı sırasınızı dikkate alacaksınız. Tercihlerinizi yapmak için TC Kimlik Numarasnız ve şifrenizle ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine yani aday sayfanıza giderek, gerçekleştireceksiniz. Bunun dışında tercih bildiriminde yani posta, faks, e-mail gibi yollarla tercih yapamazsınız. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli.

HANGİ TABLOLARA BAKACAKSINIZ?

Tercihlerde kullanacağınız iki tablo var: Tablo 3’te ön lisans programları, Tablo-4’te lisans programları yer alıyor. Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2020-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilecek. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2020-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 170 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek.

Bu programlara yerleştirme işleminiz ise 

-TYT ve/veya SAY, SÖZ, EA, DİL yerleştirme puanlarınız.

-Yükseköğretim programları ile ilgili tercihleriniz.

-Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yapılacak.

TERCİH SORUMLULUĞU ADAYA AİT

Tercihlerinizi yaparken de puan değil, başarı sıranızı dikkate alacaksınız. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait. Tercih sırası önemli. 24 tercih hakkınız var ama zorunlu değilsiniz. İsterseniz sadece 10 tercih de yapabilirsiniz. Ancak yerleşme şansını artırmak için fazla tercih yapmak iyidir. Burada da istemediğiniz programları listenize almayın. Çünkü yerleştiğinizde kayıt yaptırmasanız bile OBP seneye yarıya düşecek.

Kılavuzda programların karşısında o bölüme 2019 yılında en son giren öğrencinin puanı ve başarı sırası yer alıyor. Bu bilgiler size fikir vermesi için. Bire bir aynı olacak anlamına gelmiyor.

PROGRAMIN ŞARTLARINI ÖĞRENİN

Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları listesinize yazmayın. Bunu ÖSYM kontrol etmeyecek. Ama yerleşirseniz bile bu koşulları karşılamıyorsanız kaydınız yapılmayacak. Bu nedenle de "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü incelemeden tercihlerinizi yapmayın.

BU SORULARIN YANITLARINA BAKIN

Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz:

- Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız/koşullar" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün  koşullarını karşılıyor musunuz? 

-Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı? Bir kez daha kontrol edin.

-Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım" demeyeceğinizden emin misiniz? Bu tüm tercihleriniz için geçerli mi?

BU YAZIYI GÖRMEDEN TAMAMLANMAZ

Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2020-YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” ifadesini mutlaka görmelisiniz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde değişiklik yapabilirsiniz. Mutlaka listenizin çıkışını alın.

 

KİMLER EK PUAN ALABİLİYOR?

Lisans programları için mesleki eğitimden mezun her öğrenci ek puan alamıyor. Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına, ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştiriliyor. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına ek puanle yerleştirilmiyor. Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Tablo 6B.2'de belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecek. M.T.O.K. kontenjanlarının boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirilecekler.

OBP NE ZAMAN DÜŞECEK?

2020-YKS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dahil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olduğunuz takdirde 2021-YKS'ye girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecek.

05-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş