Arama sonuçları

2023 AYT: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

2023 AYT: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) sonuçlarına göre adayların tercih yaparken kullanacakları SAY-SÖZ-EA puanları hesaplanacak. 2 milyon 573 bin 156 adayın katıldığı sınav 180 dakika sürdü. Sınavda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40 soru, Matematik Testinde 40 soru, Fen Bilimleri Testinde 40 soru yöneltildi. Eğitimcilere göre AYT'de matematik ve Tarih soruları belirleyici olacak.

EĞİTİMCİLER DEĞERLENDİRDİ

Sınavın ardından pervinkaplancom instagram yayına katılan US Ulus Özel Öğretim Kursu Zümre Başkanları ve öğretmenleriyle sınav sorularını değerlendirdik ve hangi testlerin hangi puanlarda belirleyici olacağını konuştuk.

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte eğitimcilerin yorumları: 

NAZMİ ARIKAN FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI ÜNİVERSİTE HAZIRLIK BÖLÜM BAŞKANLARI

MATEMATİK (Bölüm Başkanları Ertuğrul Çelik -Kemalettin Ağaç): 2023 AYT Matematik testi MEB kazanımlarına uygun, alan bilgisini ve analiz kabiliyetini ölçen sorulardan oluşan bir sınavdı 12. sınıfın 2. dönem konularının sınav kapsamından çıkarılmış olması nedeniyle soru dağılımı önceki yıllarla bir miktar farklılık göstermiş durumda. Kapsam dışı tutulan konuların yerine ağırlıklı olarak 9. sınıf ve 10. sınıf konularından sorular kullanılmış. Bu bağlamda 9. sınıfa ait temel kavramlar sorularının sayısı önceki yıllara göre ciddi oranda artış göstermiş. Soruların bir kısmındaki işlem uzunluğu öğrencileri yormuş olabilir.

GEOMETRİ (Bölüm Başkanı Mehmet Güler): Geometri soruları geçmiş yıllarda yalnızca 11. sınıf ve 12. sınıf müfredatını içerirdi. Bu yıl ise 12. sınıf ikinci dönem konularından SORULAR sorulmayınca dokuz ve on müfredatından da sorular yer aldı. Soruları dikkatli okuyan düzenli  çalışan bir öğrencinin başarı olabileceği bir sınav.

YORUMA DAYALI SORULAR

FİZİK (Bölüm Başkanları Banu Metin-Eylem Tanış): 2023 YKS/ AYT Fizik soruları, beklenildiği gibi 11. ve 12. sınıf müfredatına uygun sorulmuştur. Genel olarak soruların mekanik ağırlıklı olduğu görülmektedir. Son yıllarda olduğu gibi işleme dayalı soru sayısı çok az, yoruma dayalı soru sayısı fazladır. Sınavda, günlük hayatta fizik bilgilerinin kullanıldığı örnekleri içeren sorulara da yer verilmiştir. Düzenli çalışan öğrencinin çok zorlanmadan yapacağı bir sınav olduğu söylenebilir.

KİMYA (Bölüm Başkanı Gamze Çakır): 2023 AYT Kimya soruları müfredata uygun kazanımları içermektedir. Soru dağılımı bu seneki özel durumdan dolayı geçen seneye göre farklılık gösterse de sınavın %30 u 12. Sınıf konu kazanımlarını kapsamaktadır. Konulara hakim olan, yorumlayabilen öğrenciler için zorlanmadan yapılabilecek bir sınav olmuş.

BİYOLOJİ (Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz): 2023 AYT Biyoloji sorularında, 12. sınıfın birinci dönemi ile 11. sınıfa ait ünitelerdeki kazanımlar sorgulanmıştır. Sorular MEB müfredatına uygun olup genellikle öğrencilerin biyoloji alan bilgisini kullanma becerisini ölçen niteliktedir.Sınavda temel bilgi sorularının yanı sıra, konulardaki detayları özümsemiş ve yorum gücü yüksek öğrencilerin çözebileceği tarzda sorular bulunmaktadır. Sınava iyi hazırlanan öğrencilerin çalışmalarının karşılığını güzel şekilde alacakları bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (Bölüm Başkanı Mutlu Kılavuz): 2023 AYT Türk Dili ve Edebiyatı testinde 6 tane paragraf sorusu yer alıyor. Edebiyat sorularında ise 6 tane şiir bilgisi sorusu var. Bunlar içinde söz sanatları, uyak, ölçü bulma, nazım biçimi, nazım türü bulma gibi başlıklar öne çıkıyor. 4 soru divan edebiyatıyla ilgili. Bunlar arasında Taşlıcalı Yahya, sanatçı olarak sorulmuş; Hüsnüaşk adlı mesnevi konusu verilerek sorulmuş. Sanat akımlarından 1 sorunun yer aldığı testin diğer soruları Yunus Emre, İbrahim Şinasi, Hüseyin Cahit Yalçın, Mehmet Akif Ersoy, Orhan Seyfi Orhon, Haldun Taner gibi sanatçıları ölçmekte. Bu yılki sınavın kapsamında yer almayacağı söylenen konulardan soru sorulmadığı gibi bazı bölümleri çıkarılan ünitelerle ilgili sorulara da yer verilmemiş. Bu testteki sorular öğrencilerin zorlanacağı türden. Sınavdaki metinlerin günlük dile yakın örneklerden seçilmiş olması ise öğrenciler açısından olumlu bir gelişme.

TARİH (Bölüm Başkanı Yadigar Tatlı): 2023 AYT Sosyal 1 ve Sosyal 2 Tarih soruları MEB müfredatına uygun, 9.10.11.ve 12.sınıf konu kazanımları dikkate alınarak hazırlanmış, sade, anlaşılır niteliktedir. Sınav sürecinde disiplinli çalışan ve düzenli konu tekrarları yapan,  soru kökünü iyi okuyan tüm öğrencilerin rahatlıkla cevaplayabileceği düzeydedir. Tarih kavram bilgisi, bilgiyi yorumlama yeteneği, kronolojik olayların neden - sonuç ilişkisiyle bağlantılarını kurabilme kazanımları doğrultusunda ayırt edici, zorluk derecesi yüksek soruların belirleyici olacağı bir sınav gerçekleşmiştir.

COĞRAFYA (Bölüm Başkanı Veysel Boynueğri): 2023 AYT Coğrafya soruları müfredata uygun ve TYT ye göre daha fazla bilgi ağırlıklı sorulardan oluşuyor Harita üzerinden çalışma yapmak coğrafya sorularını yapmayı kolaylaştırır. Sınavda  küresel örgütlerden, yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar enerjisi, turizm, sera gazı ,tropikal siklonlar biyoçeşitlilik ‘kültür bölgeleri su ekosistemi konularından sorular gelmiştir.

FELSEFE GRUBU  (Bölüm Başkanı Özlem Erdem): 2023 AYT Felsefe Grubu soruları müfredatla uyumluydu. 2. dönem konularının dahil olmaması psikoloji, sosyoloji ve mantık sorularının makul seviyede olmasını sağlamış. Okuduğunu anlayan ve kavramsal açıdan yorumlayabilen adaylar için nispeten kolay bir sınavdı.

 

BİLFEN LİSELERİ BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRK DİLİ VE EBEBİYATI BÖLÜM BAŞKANI BİRSEN ÇİÇEK: 2023 AYT’de bu sene de 24 sorunun 6’sı anlama ve yorumlamaya dayalı paragraf ve anlam bilgisine, 18’i edebiyat bilgi ve becerisini ölçmeye dayalı sorulardır. Türk Edebiyatı Dönemleri’nin temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgilerinin sorgulandığı bu sınav, Millî Eğitim Bakanlığının belirlediği Türk Dili ve Edebiyatı dersi kazanımlarına göre hazırlanmıştır. Sınavda söz sanatından 2, şiir bilgisinden 1, halk edebiyatından 4, divan edebiyatından 4, edebiyat akımından 1, Tanzimat edebiyatından 1, Servetifünun edebiyatından 1, Millî Edebiyat’tan 2, Cumhuriyet edebiyatından 2 soru sorulmuştur. Sorular hem bilgi hem de çıkarım yapmayı gerektiren sorulardan oluşmuştur.

GEÇEN SENEYE GÖRE KOLAY

TARİH BÖLÜM BAŞKANI  TURGUT ÖZEL: 2022 AYT sınavına göre sorular daha kolaydı. AYT-Ed. Sos Bölümünde tarih soruların büyük çoğunluğu soruları ilgili konu ile ilgili temel bilgi sorularından oluşmuştur. Geçmiş yılarda olduğu gibi 9.sınıf kazanımlarından 4 soru, 10.11.sınıf kazanımlarından birer soru, 12.sınıf kazanımlarından da 4 soru sorulmuştur. 1 soru harita okuryazarlığını, 2 soru, kurucularından hareketle kurdukları devletin adı, Mekkeli Müslümanların maruz kaldıkları zulüm nedeniyle ilk göç ettikleri ülkenin adı gibi temel bilgi kazanımları ölçülmüştür. Osmanlı tarihi ve inkılap tarihi soruları da   ilgili konu ile ilgili temel kazanımlardan oluşmaktadır. Sınavda tarih alanın ile ilgili 4 yılın kazanımlarına yer verilmiştir. Sorularda doğrudan tarih bilgisini sorgulamanın yanında, farklı disiplerdeki bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücü de ölçülmüştür. TYT sınavında olduğu gibi kronolojik bilgi burada da sınanmıştır. Kısaca alanına hâkim düzenli çalışan tarih okuryazarı öğrencilerin başarabileceği bir sınav olarak görülmektedir.

AYT Sosyal Bilimler -2 Bölümünde Tarih Soruları geçmiş yıllarda olduğu gibi genel tarih ve kronoloji bilgisi sorgulanmıştır.

Tarih sos-II bölümünde 9.sınıf kazanımlarından 2 soru,10.sınıf kazanımlarından 2 soru, 11.sınıf kazanımlarından 3 soru,12 sınıf kazanımlarından 4 soru sorulmuştur. Sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına uygundur.

TEMEL KAVRAMLAR ÖNEMLİ

COĞRAFYA BÖLÜM BAŞKANI EMİN AVNİ ATALAR: 2023 AYT Sosyal Bilimler 1 testinde coğrafyadan 6 soru ve Sosyal Bilimler 2 testinde ise coğrafyadan 11 soru yer almıştır. Sorular 11. ve 12. sınıflarda okutulan MEB müfredatındaki kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Bu sınavda 12. sınıfın ikinci dönemindeki konulardan sorumlu olmadıkları için ağırlıklı olarak 11. sınıf kazanımlarından ve 12. sınıfın ilk kazanımlarından sorular gelmiştir. Sosyal Bilimler 1’de 4 soru 11. Sınıftan 2 soru da 12. Sınıftan sorulmuştur. Sosyal Bilimler 2’de 9 soru 11. sınıftan 2 soru da 12. sınıftan sorulmuştur. Coğrafya dersinin temel kavram ve ilkelerini kullanma, harita okuma ve alan bilgisini yorumlama becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer almıştır. Bu sınavda hem bilgiyi kullanma hem de harita okuma becerisinin ön plana çıktığı görülmektedir.

Alanındaki bilgilere hâkim olan ve düzenli çalışan, coğrafya okuryazarlığına sahip öğrencilerin başarabileceği, zorluk derecesi orta düzeyde olan, net ve anlaşılır nitelikte bir sınav olduğu görülmektedir.

FELSEFE BÖLÜM BAŞKANI – HÜLYA GÜÇKAN TAŞKIN: AYT SOS-II’de felsefe grubu sorularında felsefe; 2023 AYT SOS2 sınavında çıkan felsefe sorularından 3’ü metinden akıl yürütme ile sonuç çıkarabilme biçiminde, 3 soruyu da kolay nitelikte sorular olarak değerlendirilebilir. Psikoloji; Psikoloji soruları bilgi gerektiren, orta kolay nitelikte sorular olarak tanımlanabilir. Bilen öğrencinin zorlanmayacağı türden sorular sorulmuş. Sosyoloji, metin analizi, metinden sonuç çıkarma şeklinde sorulara yer verilmiştir. Sosyoloji kolay diyebileceğimiz türden sorulardan oluşmuştur. Mantık sorular, klasik mantık konularını içeriyor. Öğrencinin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerisi sorgulanmış. Soruların tamamı kolay nitelikte sorulardan oluşmaktadır.

DİN KÜLTÜRÜ YERİNE ÇÖZÜLECEK FELSEFE GRUBU SORULARI

Felsefeden 2 soru sorulmuş. 2 sorunun da paragraftan sonuç çıkarma şeklinde kolay sorular olduğunu söyleyebiliriz. Psikolojide 2 soru sorulmuş, her ikisi de bilgi gerektiren ancak kolay sorulardan oluşuyor. Sosyoloji ve mantıktan birer soru sorulmuş ve her iki soruda kolay sorular olarak tanımlanabilir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BÖLÜM BAŞKANI SELAMİ ÖĞREDEN: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden AYT 2 ‘de toplam 6 soru sorulmuştur. Sorulardan 4’ü bilgi 2’sinin ise   yorum olduğu görülmüştür. Sorulardan 1'inin kolay, 1’inin orta 4’ünün ise zor olduğu değerlendirilmektedir. Sorular 9, 11 ve 12.sınıf müfredat konuları içerisinde yer almıştır.

MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI MAHMUT ŞİŞMANOĞLU: 2023 AYT Matematik sınavı, matematik bilgi birikimine sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli öğrencilerin başarıyı yakalayabileceği bir sınav. Sorularımız genel olarak orta güçlükteki sorulardan oluşmakla birlikte ayırt edici soru barındırmaktadır. Sorular MEB müfredatına uyumlu ve kazanımlar taranmıştır. MEB kazanım testleri ve yardımcı kaynakları incelemiş ve çözmüş adayların başarılı olacağı   bir sınavdır. 12. Sınıf 2. Döneme ait konuların sınavda yer almaması özellikle 9 ve 10. sınıf  kazanımlardan oluşan soru sayısında artış gözlemlenmiştir.

Sınav 2020 AYT matematiği ile konu dağılımı paralellik göstermektedir. Ayırt  edici soruların işlem yeteneğindeki gücü ve bilgiyi dikkatli kullanmayı ölçtüğünü söyleyebiliriz.

2023 AYT geometri soruları eski yıllara paralel şekilde gelmiştir. Konu bilgisi ve yorum kabiliyeti yine ön planda tutulmuştur. 12. Sınıf  1. Döneme ait dönüşüm geometrisinden soru gelmemiştir. Genel olarak orta ve zor seviyede soruların olduğu bir sınavdı.

FİZİK BÖLÜM BAŞKANI HAKAN ÖZDEMİR: 14 sorunun 9’u 11.sınıf, 5’i 12. sınıf kazanımlarına yönelik ve çoğunukla işlem gerektirmeyen sorulardır. 11. sınıfa ait Kuvvet ve Hareket ünitesinden beş adet, Elektrik ve Manyetizma ünitesinden ise dört adet soru; 12. sınıfa ait olan Basit Harmonik Hareket ve Dalga Mekaniği ünitelerinden birer; Çembersel Hareket ünitesinden ise üç soru sorulmuştur.Sınavda yer alan sorular kazanımlara uygun olarak hazırlanmış ve emek veren öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorulardan oluşmaktadır. Geçmiş yıllardaki sınavlarla uyumlu şekilde AYT 2023 sınavının yine matematiksel işlem yoğunluğu olmayan daha çok temel bilgiler üzerine kurulu sorulardan oluştuğu görülmüştür.

KİMYA BÖLÜM BAŞKANI DEMET AKÇAYÖZ: 18 Haziran 2023 tarihinde yapılan AYT sınavında kimya testi, temel kavram ve ilkeleri iyi kullanan, ayrıntıları görebilen, okuduğunu anlayıp yorumlayabilen ve iyi işlem becerisine sahip olan öğrencilerin çözebileceği düzeydedir. Soruların 9’u 11. sınıf, 4’ü 12. sınıf kazanımlarından sorulmuştur. Sınavdaki sorular müfredata uygun olup 11 ve 12. sınıf kimya dersi kazanımlarını detaylı bir şekilde ölçmektedir.  Ayrıca, bilgi donanımı iyi olan, analitik düşünebilen ve düzenli çalışan öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdır.

BİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI TANER ALTUNBARAN: 2023 AYT biyolojide sorulan 13 sorunun; 9’u 11. sınıf konularının, 4’ü ise 12.sınıf konularının kazanımlarından sorulmuştur. Sınav sorularının tamamının kazanımlara uygun olarak hazırlandığı görülmüştür. Geçen senenin sınavına göre bu yıl sorularının bilgi ve yorum açısından çok daha derinlikli bilgi isteyen sorulardan oluştuğu gözlenmiştir. Bu seneki sınavda bazı sorular önceki sınavlardan farklı olarak kavramların özelliklerini karşılaştırma şeklinde gelmiş ve konular arası bağlantı sağlanmaya çalışılmıştır. Bazı sorularda birden çok kazanımın sorgulandığı ve çeldiricilerin güçlü olduğu tespit edilmiştir. Bu noktada konuyu tam olarak bilen öğrencilerin yapabileceği bir sınav denilebilir.

Sınav sorularının kazanımlara göre dağılımı aşağıdaki gibidir:

  1. İNSAN FİZYOLOJİSİ – Sinir Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi – İmpulsun Bir Sinir Hücresinden Diğerine Geçişi / 11.sınıf
  2. İNSAN FİZYOLOJİSİ – Endokrin Bezler ve Salgıladıkları Hormonlar / 11.sınıf
  3. İNSAN FİZYOLOJİSİ – Endokrin Bezler ve Salgıladıkları Hormonlar  / 11.sınıf
  4. İNSAN FİZYOLOJİSİ  - Dolaşım sistemleri – Damarların Yapı, Göre ve İşleyişi / 11.sınıf
  5. İNSAN FİZYOLOJİSİ – Sindirim Sistemi – Sindirim Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi  / 11.sınıf
  6. İNSAN FİZYOLOJİSİ – Solunum Sistemi – Gazların Kanda Taşınması / 11.sınıf
  7. İNSAN FİZYOLOJİSİ – Boşaltım Sistemi – İdrar Oluşumu / 11.sınıf
  8. KOMÜNİTE VE POPULASYON EKOLOJİSİ – Komünitenin Yapısına Etki Eden Faktörler / 11.sınıf
  9. KOMÜNİTE VE POPULASYON EKOLOJİSİ – Populasyon Dinamiğine Etki Eden Faktörler / 11.sınıf
  10. GENDEN PROTEİNE – Nükleik Asitlerin Çeşitleri ve Görevleri / 12.sınıf
  11. GENDEN PROTEİNE – Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Uygulamaları / 12.sınıf
  12. CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ – Fotosentez Reasksiyonları / 12.sınıf
  13. CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ – Hücresel Solunum ve Fermantasyon / 12.sınıf

 

UĞUR OKULLARI KURS-UĞUR KURS LİSE BÖLÜM BAŞKANLARI

 

Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt bu yıl AYT’de matematik ve tarih sorularının belirleyici olacağını söyledi. Kurt, “2023 AYT’ de genellikle tüm dersler orta zorlukta olup sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik dersi belirleyici olacaktır. Tarih soruları, ağırlıklı olarak bilgi ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen niteliktedir.  Her iki testteki tarih sorularının zorluk düzeyi yüksektir. 

MATEMATİK VE TARİH BELİRLEYİCİ OLACAK

Matematik Bölüm Başkanı Nilda Yüksel: 2023 Matematik AYT soruları, MEB kazanımlarına uygun olup çoğunlukla 9,10, 11 ve 12. sınıfın birinci döneminde işlenen konuları kapsamaktadır. 12. sınıf ikinci dönem konularından soru sorulmadığından diğer konularda sorulan soru sayıları artmış ve 2020 AYT sınavına benzer bir dağılım gözlemlenmiştir. Sorular öğrencinin matematiksel bilgi seviyesini ve bilgiyi kullanarak işlem yapabilme gücünü ölçtüğünden bazı öğrencilere TYT matematik sınavına göre daha zor gelmiş olabilir.  Öğrenciler; soruların net, anlaşılır ve zorluk seviyesinin orta seviyede olduğunu ifade etmişlerdir.

Geometri soruları ağırlıklı olarak 9,10 ve 11. sınıf konularından bilgi gerektiren ve yorum yaparak çözüme ulaşmayı hedefleyen sorulardan oluşmuştur. Geometride gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilip görsellere yer verilerek hazırlanmış orta güçlükte sorular da vardır.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu: 2023 YKS-AYT’ deki Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 24 sorusunun 6’sı anlam bilgisi, 18’i Türk edebiyatı sorusundan oluşmuştur. Edebiyat sorularının 9,10 ve 11.sınıf müfredatına ait olduğu öğrencilerimizden gelen bilgilerdir. Yazar-eser ve temel edebiyat bilgilerini kullanabilen öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği bir test olduğu söylenebilir ancak bazı sorularda detay bilgi verilerek öğrencilerden yazarı ya da eserini bulması istenmiştir. Bu sorular edebiyat alanında eleyici sorular olacaktır. Genel anlamda orta düzeyde zorluğa sahip test olduğu söylenebilir.

BİLGİ İSTEYEN SORULAR

Fizik Bölüm Başkanı Volkan Alpay: Alan Yeterlilik Testi ile ilgili ilk yorumları öğrencilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda değerlendirecek olursak herhangi bir sürprizle karşılaşılmadığını söyleyebiliriz. MEB’in yayımlamış olduğu eğitim programları çerçevesinde soruların sorulduğu ve kazanımlar dışına çıkılmadığı görülmektedir.

TYT’deki soruların temel bilgi düzeyini, okuduğunu anlayıp yorum yapabilme yeteneğini ve dikkati ölçen sorulardan oluştuğunu görmüştük. Alan Yeterlilik Testinde ise soruların temel özelliğinin akademik bilgiyi inceleyen ve herhangi bir boşluk olduğunda hataya neden olabilecek sorulardan oluştuğunu görmekteyiz. Sorulara bakıldığında öğrencilerimizde aranan özelliğin konu bilgisi, konular arasında bağlantı kurabilme ve çıkarım yapabilme gibi özelliklerin olması gerekiyor. Bu nitelikte olan öğrencilerin sınavda daha öne çıkacağını görüyoruz.

AYT'deki on dört fizik sorusunun 11. sınıf müfredatı tamamı ve beklendiği gibi 12. sınıf müfredatının ilk dönem konularından sorulduğu görülmektedir. Dağılım olarak 11. sınıf konularından dokuz soru 12. sınıf konularından beş soru sorularak ideal bir dağılım oluşturulduğu görülmektedir. Soruların bir bölümü bilgi, yorum ve çıkarım açısından yüzeysel az bir kısmı ise bilgi, yorum ve çıkarım açısından derinlemesine olduğu görülmektedir. Geçtiğimiz yıla göre bazı soruların işlem gerektirmekte olduğu görülmektedir. Bu da öğrencilerin sıralamadaki yerini belirleyecek en önemli etkenlerden biri olacaktır.

Genel hatları ile 2023 YKS’nin ilk oturumu TYT temel bilgi düzeyini ölçen özgün sorulardan oluştuğu fakat soru dağılımının tüm üniteleri kapsamadığı gibi belirli ünitelerde yoğunlaştığı görülmektedir. AYT’nin ise soru dağılımının mümkün olduğunca ünitelere dağıtıldığı ve akademik bilgi ile konular özelinde bağlantı kurabilme yeterliliğini ölçtüğü söylenebilir.

Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil: 2023 AYT Kimya sorularının dokuz tanesi 11. sınıf konularından, dört tanesi 12. sınıf konularından sorulmuştur. AYT’ de sorulan sorular müfredatla tamamen uyumludur. Sorular; beklenildiği gibi öğrencinin mutlaka bilmesi gereken kazanımları ve temel bilgileri sorgulayan niteliktedir.  Sınava iyi hazırlanan öğrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında, bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara yer verildiği görülmektedir.

Biyoloji Bölüm Başkanı Asuman Kılıç: 2023 AYT Biyoloji soruları; 11 ve 12. sınıf birinci dönem kazanımlarını kapsamaktadır. Toplam on üç biyoloji sorusundan dokuz tanesi 11. sınıf, dört tanesi 12. sınıf müfredatından gelmiştir. Klasik ÖSYM formatında ve müfredatla uyumlu olan soruların AYT’ nin uygulandığı geçmiş yıllarla benzer olduğu görülmüştür. Öğrenciler, bu sene AYT biyoloji kapsamında genel olarak bilgiyi ölçen sorular ile karşılaşmıştır. Soruların müfredat kazanımlarına hakim öğrencilerin  yapabileceği, orta zorluk düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz.

Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler: 2023 AYT Coğrafya soruları 11. sınıf müfredatının tamamı ile 12. sınıf birinci dönem MEB  kazanım ve kaynaklarına  uygun olarak hazırlanmıştır.  Aldığımız duyumlara göre tartışmalı bir soru yoktur. Sınavlarda; öğrencilere “Doğal Sistemler, Beşeri Sistemler, Küresel Ortam ve Çevre ve Toplum” ünitelerinin tamamından soru yöneltilmiştir. TYT’ de haritalı soru sorulmamışken; AYT’ de hem Sosyal Bilimler-1 hem de Sosyal Bilimler-2 testlerinde çokça harita okuryazarlığı gerektiren soru yöneltilmiştir. Sosyal Bilimler-1 testinde Doğal Sistemler; Sosyal Bilimler-2 testinde ise Beşeri Sistemler üniteleri ön plana çıkarılmıştır. Genel coğrafi bilgiye ve harita okuryazarlığına sahip öğrencilerin zorlanmayacağı orta seviyede bir sınav olmuştur.  

ZORLUK SEVİYELERİ YÜKSEK

Tarih Bölüm Başkanı Zeynep Ergün: Öğrencilerden aldığımız duyumlara göre, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerindeki tarih sorularının konu dağılımı dengeli, MEB kazanımlarına ve müfredatına uygundur. 9,10,11 ve 12.sınıftan sorular sorulmuştur. Ağırlıklı olarak bilgi ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmiştir. Genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, kronoloji bilgisi ve temel bilgiler verilerek paragraf yorumlama becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Soruların kurgusunda açık, net ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Türk Dili ve Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde, bir harita sorusu yer almıştır. Bu soru ile hem tarih bilgisi hem de harita bilgisi ölçülmüştür. Sınav; konu kapsamını bilen, düzenli çalışan, soru kökünü doğru okuyan, terim bilgisine hakim öğrencilerin yapabileceği bir sınavdır. Türk Dili ve Edebiyat -Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerinin her ikisinin de tarih sorularının zorluk seviyeleri yüksektir.

Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç: Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantıktan oluşan Felsefe Grubu soruları, 10 ve 11. sınıf MEB müfredatına uygundur. Paragrafa dayanarak temel bilgi ve yorum gücünü ölçen felsefe ve sosyoloji soruları bilgiyi analiz etme becerisi gerektirmektedir. Psikoloji ve mantık sorularının tümü, doğrudan bilgiyi ölçen sorulardır. Bazı soruların çeldiricileri güçlü tutulmuş, tüm sorularda açık ve net bir dil kullanılmıştır. Orta derece zorluk düzeyine sahip bir sınavdır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Muhammed Yasin Bekir: 2023 AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları, öğrencinin hem bilgisini hem de yorum yapabilme becerisini ölçmeye yönelik tarzda hazırlanmıştır. Kolay tarzda hazırlanan soruları cevaplamak isteyen öğrencinin müfredat dahilindeki konu ve kazanımlara hakim olması gerekmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ait toplam altı sorunun dördü yorum yapmayı gerektiren tarzda hazırlanmıştır. Diğer iki soruda ise öğrencinin temel bilgilerini ölçmek amaçlanmıştır. Bu sınavda öğrencilerden soruları dikkatli bir şekilde okuyarak bilgiyi analiz etmesi ve yorumlaması istenmiştir.

                                                      

 

 

18-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş