Arama sonuçları

2023 YKS, 2020 YKS gibi mi olacak? Nasıl hazırlanmak gerekiyor?

2023 YKS, 2020 YKS gibi mi olacak? Nasıl hazırlanmak gerekiyor?

17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 23 Mart saat 23.59’da son bulacak. Adaylar başvurularını internet üzerinden ya da başvuru merkezlerinden yapacak. Sınavın sonuçları 20 Temmuz'da açıklanacak. Ardından da tercih dönemi başlayacak.

BARAJSIZ ÜNİVERSİTE SINAVI

Yaklaşık 3 milyon adayları girmesi beklenen sınavda geçen yıl olduğu gibi bu yıl başarı sırası olan programlar hariç baraj yok. Puanı hesaplanan adaylar ön lisans ve lisans programlarını tercih edebilecekler.

YARIM NET YETECEK

Puanın hesaplanabilmesi için de adayların Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe ya da Temel Matematik testlerinin birinden 0.5 ham puan almaları gerekiyor. Yani yarım net çıkarana üniversiteli olma yolu açık.

SINAV SORULARI NASIL OLACAK?

Bu yıl da adaylar tıpkı 2020 yılında olduğu gibi 12’nci sınıfın birinci dönem konu ve kazanımlarından sorumlu olacaklar. Bu yüzden de sınava girecek milyonlarca adayın aklında “Sınav nasıl olacak, sorular zor olur mu? Soru dağılımı nasıl olacak?” soruları var. Adayların geçen yılın değil, 2020 yılını sınavını dikkate alarak sınava hazırlanmaları gerekiyor.

Biz de adayların “Sınav soruları nasıl olur?” sorusunu Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’a yönelttik ve adaylar için önerilerde bulunmasını istedik. İşte Yeşilyurt’un YKS’ye hazırlanan adaylara önerileri:

SORU DAĞILIMI DEĞİŞECEK

“Genelde AYT’de sınavın yarısı 11.sınıf müfredatından yarısı da 12.sınıf müfredatından çıkıyordu. 12.sınıfın ikinci dönemi iptal olunca soru dağılımı değişecek. Burada adaylar 2020 yılında yapılan YKS'yi baz alabilirler. Çünkü 2020 yılında da pandemi nedeniyle  AYT'de 12. sınıfın 2. dönem konularından soru sorulmamıştı. 

2020 yılındaki AYT incelendiğinde matematik branşında 12.sınıfın ilk döneminden 8-10 civarı soru sorulduğu gözüküyor. Fen, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşlarına baktığımızda ise 12.sınıf  ilk dönem konularından 3-5 arası soru sorulmuş ve  sınavda ağırlık 11.sınıf olmuştu. Bu sene de beklentimiz bu yönde olacağı yönündedir. 

EKSİKLERİ KAPATMAK GEREKİYOR

Öğrencilerimiz bu anlamda 11.sınıf konuları ile ilgili konu eksiklerini kapatıp bol bol tekrar yapmalıdır. Matematik testinde normalde TYT'de de sorulan sayılar konusundan 3-4 tane çıkarken, 2020'de AYT’de 2. dönem konuları olmadığı için bu  sayı 8-10 a yükselmiş.  Üniversite adaylarının Matematik'te  sayılar konusuna özel bir önem vermeleri ve bol bol pratik yapmaları sınav performanslarını yükseltmek adına önemli olacaktır.”

11-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş