Arama sonuçları

2023 YKS: Hangi puan türü hangi aralıktan tercih yapmalı?

2023 YKS: Hangi puan türü hangi aralıktan tercih yapmalı?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinizi, 8 Ağustos saat 23.59’da kadar yapabilirsiniz. Yükseköğretim kurumlarını ve bölümleri tercih ederken puanınızı değil, başarı sıranızı kullanacaksınız.

Peki başarı sıranızın ne kadar üstünde ve altında tercih yapacaksınız? Bu soruyu Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şöyle yanıtladı:

SAYISAL TERCİHİ YAPACAK ADAYLAR

Sayısal puan türündeki adaylar başarı sıralarının yüzde 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlamalı ve yüzde 100’ün de altına kadar inmeliler.  Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday 50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli.

Kısa tercih listesi her zaman risk taşır. Adayların bunu bilerek hareket etmelerinde yarar var. Örneğin geçen yıl yani 2022’de Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Matematik programlarının sıralamaları çok yükseldi. Bazı üniversitelerde 70-100 binlik yükselmeler dahi yaşandı. O yüzden tercih yapacakların benim sıralamam bu bölüme yetiyor, mutlaka yerleşirim diye düşünmemeleri gerekiyor. Geniş bir tercih aralığı adayları sürprizlere karşı koruyacak ve belki de avantaj sağlayacaktır.

EA, SÖZ VE DİL TERCİHİ YAPACAKLAR

Eşit Ağırlık ve Sözel puan türündeki adaylar ise aralığı sayısalcılara göre hem üstten hem de alttan çok daha geniş bir tercih listesi hazırlamalılar. Örneğin 100 bininci sırada iseler 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamalılar ve 200 binlerin de altına kadar inmeliler. Bu şekilde hareket edilmesini istememizin nedeni Türkiye’deki öğrencilerin çoğunun Eşit Ağırlıkçı ve Sözelci olması. Ancak aynı zamanda toplam kontenjanın bu puan türlerinde daha az olması. Temkinli olmakta yarar var. Tercih yapacak Sayısal puan türündeki adaylar başarı sıralarının % 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlamalı ve % 100’ün de altına kadar inmeliler.  Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday 50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli.

DİL puanıyla tercih yapacak adayların da EA ve SÖZ öğrencileri gibi bir aralıktan tercih yapmaları gerek.

ÖZEL KOŞULLARI OKUYUN

Tercihlerinizi yaparken tercih kılavuzunu dikkatle incelemeniz gerekiyor. Programların karşısında yer alan özel koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bu koşulları karşılamadığınız ortaya çıkarsa yerleşseniz bile kayıt yaptıramazsınız.

27-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş