Arama sonuçları

2023 YKS:1 milyon üniversiteli ve mezun neden tekrar sınava giriyor?

2023 YKS:1 milyon üniversiteli ve mezun neden tekrar sınava giriyor?

3 milyon 527 bin adayın başvurduğu ve bu hafta sonu gerçekleştirilecek 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) her yaş grubundan kişi katılıyor. Sınavda baraj olmadığı için geçen seneden bu yana “şansını denemek” isteyen 15-89 yaş arasında yaklaşık 30 bin kişi giriyor. Şanslarını denemek isteyenleri bir kenara koyalım,

YARIM MİLYONDAN FAZLA ÜNİVERSİTELİ

Ancak tartışılması gereken bir başka veri var ki; bu sorunun yanıtının bulunması gerekiyor. O da sınava girecek olan yarım milyonun üzerindeki üniversite öğrencisi. Bir yükseköğretim programına kayıtlı olan yani üniversiteli olan tam 561 bin 707 kişi bu sınava katılacak. Peki neden?

Bazı yıllar bu sayı yarım milyonu geçince biz gazeteciler “Bu gençler neden tekrar sınava giriyor? “ diye yazarız. Bunun üzerine de YÖK’ten “araştırıyoruz” yanıtı gelir. Ancak bu gençlerin neden sınava girme zorunda hissettiklerini açıklayan bir çalışma olmaz. Bir ara eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç puanı yettiği halde tercih yapmayanlarla ilgili çalışma yaptırmış “puanlarını beğenmedikleri” için şanslarını denemek istedikleri sonucu çıkmıştı. 

NEDEN TEKRAR GİRİYORLAR?

Peki üniversiteliler? Bu gençler istemedikleri bölümde mi okuyor, bu yüzden mutsuzlar ve tekrar sınava girmek istiyorlar?

Muhtemelen yanıt evet olacak. İşte o zaman da rehberliğin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bu gençlere istemedikleri bölümleri yazdıran ne oluyor? Örneğin bu gençler sınava girmeden de bölüm ve üniversite değiştirebileceklerini bilmiyorlar mı? Bu sorular çoğaltılabilir. Ancak hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hem de YÖK’ün bizim gibi bu soruların yanıtlarını araması gerekmiyor mu?

MEZUN OLMUŞ YİNE DE SINAVDA

Bu arada bir başka veri daha var. Yine üniversiteli yarım milyondan fazla genç gibi 514 bin 87 kişi de bir yükseköğretim programından mezunlar ama yine sınava girecekler. Peki bu gençler neden sınavdalar? Acaba sayıları 1 milyonu aşan üniversiteli mezun işsizler ordusunda mı yer alıyorlar? Bu gençler sahip oldukları diplomayla iş bulamadıkları için tekrar üniversite okumaya mı çalışıyor? 

Bu soruların yanıtlarının verilmesi gerekmez mi?

16-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş