Arama sonuçları

3 bin okul kapanacak 30 bin öğretmen işsiz kalacak

3 bin okul kapanacak 30 bin öğretmen işsiz kalacak

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) bu yıl 21. kez geleneksel olarak düzenlediği “Cumhuriyet’in 100. Yılı ve Eğitimin Geleceği” temalı sempozyuma katılan özel okul yöneticileri yaklaşık 3 bin okulun kapanmak zorunda kalacağını; işsiz kalan öğretmen sayısının da yaklaşık 30 bini bulacağını tahmin ettiklerini söylüyor.

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN MAAŞI DEVLET OKULLARINDAKİ ÖĞRETMENLERDEN DÜŞÜK KALDI

Özel okullarda bundan 7-8 yıl önce öğretmen ücretlerinin asgari ücretin 2 ile 5 katı olduğunu anlatan sektör temsilcileri, bugün gelinen noktada, özel okul öğretmenlerinin ücretinin devlet okullarındaki öğretmenlerden düşük kaldığını kaydettiler. Öyle ki öğretmenlere asgari ücretin 1000 ile 3000 TL üzerinde ancak verebildiklerini, ortalama ücretin 10 bin TL civarında olduğunu vurgulayan temsilciler, Anadolu’da asgari ücret alanlar hatta onun altında çalışanlar bulunduğunu söylediler. Bu nedenle öğretmenlerin kurumlardan kaçtığını, büyük çoğunluğunun bir daire kiralayıp 5-6 kişi bir araya gelerek özel kurs açtıklarını anlatan temsilciler, şunları söylediler:

Kurs merkezleri öğrencilerin aklını çeliyor. En iyi Anadolu liselerinden bile 12. sınıfta açık liseye geçip kurslara devam eden öğrenciler var. Bugün üzüldüğümüz nokta kurslar iki türlüye ayrılıyor. Kaçak ve yarı kaçak kurslar. Üstelik kursların ücretleriyle ilgili bir sınırlama yok. İstanbul’da semtine göre yıllık 250 bin TL’lik kurs var. Özel okullar olarak KDV indirimi istedik, 3 milyar TL fatura olduğunu, bu nedenle KDV’yi indiremeyeceklerini ifade ettiler. Halbuki bu kaçak, yarı kaçak kurslardan vergi kaybının bu rakamın çok daha üstünde olduğunu söyleyebiliriz.”

27-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş