Arama sonuçları

63 bin 479 depremzede öğrenci okuluna döndü

63 bin 479 depremzede öğrenci okuluna döndü

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bugün itibarıyla deprem bölgesinden diğer illere kayıtlarını aldıran öğrencilerden 63 bin 479'unun nakillerini geri aldırdığını söyledi.

Özer, Ordu'da Anadolu Yayıncılar Derneğince düzenlenen "Anadolu Soruyor" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özer, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Özer, "Tüm arkadaşlarımızla birlikte sahada deprem bölgesini normalleştirmek için çok yoğun çaba sarf ettik" diye konuştu.

Özer, 24 Nisan itibarıyla Hatay ve Adıyaman da dahil olmak üzere tüm Türkiye'de eğitim ve öğretimin normalleştiğini, bu normalleşmenin deprem bölgesindeki illerden diğer illere giden, kayıtlarını aldıran diğer öğrencilerin de geriye dönüşünü sağladığını kaydetti.

SAYILARI ARTIYOR

Dün bir televizyon programında geriye dönüş yapan öğrenci sayısının 59 bin olarak açıkladıklarını dile getiren Özer, şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz zaman rakamlara baktım, rakam artmış. Bugün itibarıyla diğer illere giden, kayıtlarını aldıran öğrencilerden 63 bin 479'u geri illere nakillerini aldırmışlar. En fazla nakil aldırılan, geri dönüş yapılan il Kahramanmaraş, depremin merkezi, 20 bin 276 öğrenci. İkinci sırada Hatay var 11 bin 553 öğrenci, üçüncü sırada Gaziantep var 8 bin 278, dördüncü sırada Malatya var 8 bin 162, bu şekilde devam ediyor, Adıyaman 7 bin 961. Yani siz tüm olağanüstü koşullarda, pandemi olabilir, deprem olabilir, sel afeti olabilir, eğer okulları normalleştiremezseniz bölgeyi normalleştiremezsiniz. İşte biz bunu sağlayarak bölgenin normalleşmesi yönünde çok önemli bir katkı sağlamış olduk."

Özer, tüm bakanların mesleki eğitimin güçlendirilmesiyle ilgili çok çaba sarf ettiğini belirterek 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yaptıkları değişikliğe ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'de o gün itibarıyla 159 bin çırak, kalfa olduğunu, bugün bu sayının 1 milyon 400 bin çırak, kalfaya ulaştığını aktaran Özer, tüm organize sanayi bölgelerinde, yani sektörün kümelendiği yerlerde meslek eğitim merkezleri kurduklarını ifade etti.

TARIM LİSELERİ ATILIMI

Özer, tarım liseleriyle ilgili çok önemli bir atılım yaptıklarını kaydederek, şöyle dedi: "Sadece tarım alanında değil, savunma sanayiinde de. Mesela savunma sanayiinde Türkiye'de ortaöğretim seviyesinde tek bir meslek lisesi yoktu. Bu kadar savunma sanayiinde güçlenen bir ülke olarak o ihtiyacı karşılayacak bir mekanizma yoktu. ASELSAN'la Ankara'da ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesini kurduk. Aynı şekilde Konya'da ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesini."

LGS MEMNUNİYET VERİCİ ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Özer, LGS sınavının ortaokuldan liseye geçiş için yapıldığını ifade ederek şöyle devam etti: "Tüm lise okulları için yapılıyor mu sınav? Hayır. Yüzde 90 öğrenci, 8'inci sınıf öğrencilerinin yüzde 90'ı sınavsız bir şekilde yerleşiyor. Sadece yüzde 10'u ki bu rakamı azaltacağız biz. Sınava girmeden yerleşenlerin yüzde 94'ü ilk 3 tercihine yerleşiyor. Yüzde 55'i birinci tercihine yerleşiyor. Yani LGS sınavına girmeden birinci tercihine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 55. Bu ne demektir? Artık bu mekanizma verimli bir şekilde, memnuniyet verecek şekilde çalışıyor demektir."

Özer, çocukların sınava girme ihtiyacı olmadan istedikleri, tercih ettikleri okullara rahat bir şekilde yerleşebildiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

LGS KALDIRILIR MI?

"Sınav Fen Liseleri için, Sosyal Bilimler Liseleri, proje uygulayan meslek liseleri, imam hatip liseleri için, Anadolu liseleri için uygulanıyor. Çok az sayıda okul için kullanılıyor. Şimdi 'LGS'yi kaldıracağım' dediğiniz zaman şunu demeniz lazım, 'Bunun yerine şöyle bir sistem inşa edeceğim.' O sistemi duydunuz mu siz? Ben duymadım. Yani gerçekten vatandaşın adalet duygusunu zedelemeyecek nasıl bir sınav sistemi olacak? Mesela Galatasaray Lisesine nasıl yerleştireceksiniz? Robert Kolejine nasıl yerleştireceksiniz? Bu sorunun cevabı yok."

"İSTANBUL'DA EN UFAK RİSKLİ BİR BİNA BIRAKMAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI SARF EDİYORUZ"

Son 20 yılda bakanlığın okullarda olağanüstü koşullarda toplanma yerleri olması için çok ciddi yatırımlar yaptığına işaret eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son 3 yıl içerisinde de bunu ivmelendirdik. Şu anda mesela yıkım kararı olup da eğitim öğretime devam eden tek bir eğitim kurumumuz yok. Diğer taraftan tüm illerde, özellikle fay hatlarının bulunduğu illerde güçlendirme ve yeni okul yapma çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle de İstanbul. İstanbul'a son 20 ay içerisinde aktardığımız kaynak miktarı 27 milyar lira. İstanbul'da en ufak riskli bir bina bırakmamak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Biraz önce örnek verdim, deprem bölgesindeki en sağlam binalar okullar çıktı. Ne mutlu bizlere. Diğer kurumlarımızın da vatandaşlarımızın da olağanüstü koşullarda her türlü imkanı kullanabildikleri mekanlara dönüştü. Aynı şeyi Türkiye'nin her tarafında yapıyoruz."

MÜLAKATLAR NE OLACAK?

Özer, mülakatların kaldırılmasına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"KPSS'yi baz aldık. Diğer taraftan da işte 1416 ile yurt dışına görevlendirilecek, master doktora yapacak akademisyenlerin seçiminde diğer alanlarımızda gerçekten süreçler iddia edilenin tam tersine çok daha sağlıklı bir şekilde yürütülüyor. Hatalar olmuş olabilir. Yani ama tüm yapıya sirayet eden bir hata değil bu. Belki tekil olaylar olmuştur. Ama özellikle öğretmen atamalarında hiç olmadı. O çok önemli. Bundan sonra artık atamalar çok daha hızlı olacak, ilgili kanun değişiklikleri yapıldıktan sonra."

"ONLAR GÖRECEKLER 14 MAYIS'TA NEYİN NE OLDUĞUNU"

Özer, "Z kuşağı, AK Parti'ye oy vermeyecek" diyenlerin olduğuna yönelik soruyu da şöyle yanıtladı:

"Öyle bir şey yok. Bizim gençlerimiz vatanını, milletini seven, kültür değerlerini özümsemiş, yapılanları da en rasyonel şekilde gören bir kuşak. Gerçekten eğitim sisteminin içerisindeyiz, gençlerimizle de sürekli bir aradayız. Doğruyu da görüyor, yanlışı da görüyor. Yani doğrunun üstünün örtülmesine de tahammülü yok, yanlışın doğru olarak gösterilmesine de tahammüllü yok. Çok daha hakkaniyetli, belki yaşlılardan çok daha hakkaniyetli. Bizim onlar geleceğimiz. Sanki onlar mevcut hükümete ve yaptıklarına karşıymış gibi oluşturulan hava da bir algı operasyonu. Onlar görecekler 14 Mayıs'ta neyin ne olduğunu."

04-05-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş