Arama sonuçları

Akademide ‘hile’ ihracatı

Akademide ‘hile’ ihracatı

Türkiye’de üniversitelere yönelik tez, makale, ödev hazırlayan onlarca site bulunuyor. İçlerinde yurt dışına kadar uzanan, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin gözde üniversitelerinde okuyanlara yönelik hizmet verenler dahi var. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre bu şirketler, üniversiteye hazırlıktan doktoraya kadar öğrencilerin her türlü ödev, tez gibi işlerini yapıyor.

Müşterileri arasında Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt başta olmak üzere çeşitli Orta Doğu ülkelerinin zenginleri öne çıkıyor. Örneğin bugüne kadar binlerce öğrenciye, 24 binden fazla projeyle hizmet veren bir şirketin öğrencileri içerisinde yüksek mevkili diplomatlar, dünya zenginleri listelerinde bulunan ünlü ailelerin çocukları, hatta Türkiye karşıtı ağır eleştiriler içeren makaleler yazanlar dahi var. 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER

Şirketler, yaptıkları işi İngiltere, Kanada, Avustralya ve Amerika eğitim sistemini tanımakta zorlanan uluslararası öğrencilere akademik danışmanlık hizmeti olarak tanımlıyor. Ödevlerin, tezlerin sisteme yüklenmesini dahi şirket yapıyor hatta online sınav olursa öğrenci yerine sınava da giriyorlar.

Her çalışmanın içeriğine bağlı olarak ücretler değişiyor. Örneğin merkezi İstanbul’da olan bir şirket yüksek lisans tezi için bin kelime başına 6 bin TL alırken, doktorada bu ücret 12 bin TL’ye çıkıyor. Kapsamlı bir makale için ise ücret 150 bin TL’yi aşıyor. Bazı öğrenciler mezun olana kadar yaptırdıkları işler için şirketlere milyonlarca lira ödüyor. Bu ücretin bir kısmı yazara, bir kısmı müşteri temsilcisine, büyük kısmı ise şirkete kalıyor.

‘TAM GİZLİLİK’ YÖNTEMİ

Şirketlerin alanında uzman yüzlerce çalışanı bulunuyor. Çalışanlar ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinden ve Hindistan’dan, ancak İngiltere, Bulgaristan, Ukrayna’dan da yazarlar var.

Özellikle dünyanın en iyi üniversitelerine kabul alacak kadar akademik başarısı olan ancak maddi durumu yetersiz yabancı hocalarla çalışıyorlar. Öte yandan Türkiye’den hocalar, müşteri temsilcileri ve teknik çalışanlar da bulunuyor.

GÖZDE ÜNİVERSİTELER 

Öğrenci ödevin içeriğini ilettikten sonra ödev için en uygun yazar seçiliyor. Ödevlerin, tezlerin yüklenmesinden öğrencilerin bazen haberi olmuyor. Bazı öğrenciler İngilizceyi doğru düzgün konuşamıyor. Öyle ki kimi üniversitelerde hocalar ödevlerden şüphelenip, öğrencilere ayrı sınav bile düzenliyor. Ancak bu durumda da şirket, öğrenciyi sorulması muhtemel sorulara yönelik hazırlıyor.

Şirketlerin hizmet verdiği öğrencilerin gittiği üniversiteler arasında Arizona State, Kingstone, Cardiff, London Metropolitan, Essex, Hull, King College, Leicester gibi gözde üniversiteler dahi bulunuyor.

 

21-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş