Arama sonuçları

Akademisyenler: Depreme dayanıklı yapı süreci sağlıklı yürütülmüyor

Akademisyenler: Depreme dayanıklı yapı süreci sağlıklı yürütülmüyor

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Bütün Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, başta deprem olmak üzere afetler konusunda alınması gereken tedbirlere yönelik akademisyenlerin önerilerini dinledi.

Komisyon, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

Eroğlu, 14 Mayıs'taki seçimler nedeniyle Meclisin bugünden itibaren çalışmalarına ara vereceğini belirterek, "Biz raporun son şeklini verinceye kadar çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'in "Rapor kadük olmayacak değil mi?" sorusuna Eroğlu, şöyle dedi: "Hayır, raporu teslim ediyoruz. Hatta uygulanması için de sayın Başkanımızın imzasıyla ilgili kurumlara ileteceğiz. Tavsiyelerimizi, neler yapacaklarını teker teker yazıyoruz."

AKADEMİSYENLERİ DİNLEDİLER

Toplantıda, çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin, başta deprem olmak üzere afetler konusunda alınması gereken tedbirlere yönelik önerileri dinlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Mehmet Nuray Aydınoğlu, Türkiye'de özellikle konut yapım sektöründe uzun yıllardır rekor sayıda müteahhittin cirit attığı, hiçbir mesleki kalifikasyonu olmayan deneyimsiz mühendisliğin ve en ucuz işçiliğin kullanıldığı bir süreç yaşandığını söyledi.

Depreme dayanıklı yapı sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülemediğine dikkati çeken Aydınoğlu, sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için mühendislik ve müteahhitlik hizmetinin ilgili tüm kurallarına harfiyen uyulması gerektiğinin altını çizdi. Aydınoğlu, artık yapı deprem mühendisliğinde uzmanlaşma gereğinin ortaya çıktığını belirterek, "Bu da büyük ölçüde lisansüstü eğitimle sağlanacaktır. Fakat Türkiye'de kaliteli deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitimi verebilen üniversite sayımız da maalesef çok az" diye konuştu.

MÜTEAHHİTLİK HATALARI KADAR ÖNEMLİ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede başlattıkları incelemelerin devam ettiğini aktaran Aydınoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız incelemelerde mühendislik hatalarının en az müteahhitlik hataları kadar önemli olduğu sonucuna vardık. Bu konu kamuoyunda iyi bilinmeyen bir konudur. Son 20 yılda yapılan binaların pek çoğunluğu bu şekilde yapılmıştır. Gerçekten çok büyük mühendislik hataları var. Şu anda basında 'müteahhitler malzemeden çaldı' şeklinde çok basite indirgenen konunun bu tarafı ihmal ediliyor. Oysa ki çok önemli bir konu. En azından 30 yıldır bu işin çözümünün yetkin mühendislikte olduğunu söyledik. Bugün Türkiye'de herhangi bir üniversiteden yeni mezun olmuş bir inşaat mühendisinin hiçbir deneyimi ve birikimi olmaksızın deprem etkisinin çok büyük olduğu bir yerde yapısal proje ve denetim hizmetini yapmasına ve resmen imzalamasına hiçbir yasal engel yoktur. Böyle bir şey artık dünyada kalmamıştır."

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'de multidisipliner çalışmaların fazla olmadığını; deprem üzerine çalışan bilim adamlarının, eksik tarihi bilgilerden hareketle yorum yaptıklarını söyledi.

Komisyonda, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinden Prof. Dr. Zekai Celep; İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Yılmaz Akkaya, Prof. Dr. Fatih Terzi, Prof. Dr. Mustafa Yanalak, Prof. Dr. Tuna Eken, Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, Prof. Dr. Şevkiye Şence Türk; Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin de sunum gerçekleştirdi.

07-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş