Eğitimde fırsat eşitsizliğine karşı 'Anadolu Bursiyerleri Programı'
Koç Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Geliştirme Direktörü Zeynep Başak Çivi, Anadolu Bursiyerleri Programı'na 2011'de 14 öğrenciyle başladıklarını, bugün ise bu sayının 1243'e ulaştığını belirtti. Çivi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Bursiyerleri Programı'nın Türkiye'de hem başarılı olup hem de maddi imkansızlıklarla mücadele eden üniversite öğrencisi adaylarına fırsat eşitliği sunmak amacıyla ortaya çıktığını söyledi.
FIRSAT EŞİTSİZLİĞİNE KARŞI
2011'de fırsat eşitsizliğini gözlemleyerek bu programı oluşturduklarını belirten Çivi, şöyle dedi: "Taşradaki ortaöğretimini tamamlayan bir öğrenciyle büyük şehirde çok daha donanımlı bir ortaöğrenim kurumunda liseyi bitiren bir öğrenci eşit şartlarda olmuyor. Biz de bu öğrencilerin her birinin geldiği koşulları göz önünde bulundurarak bir burs programı kurgulamak istedik. Böylece bir öğrenciyi sadece sınavdaki başarısıyla değil, aynı zamanda hem geleceğe dair planları hem heves, heyecan duyduğu konuları, ailesinin ortamı, maddi durumu, sosyoekonomik koşulları gibi unsurların hepsini değerlendirerek bu programı kurgulamaya karar verdik."
14 ÖĞRENCİYLE BAŞLADI
Çivi, programın 2011'de 14 öğrenciyle başladığını, bugün ise rakamın 1243'e ulaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Programımızın her geçen yıl daha çok öğrenciye erişerek, daha çok öğrencinin hayal ettiği, hak ettiği eğitim imkanlarına kavuşmasını sağlayarak gelişmesini arzu ediyoruz. Programımızın başka eğitim kurumlarına da örnek, ilham olmasını istiyoruz. Bizim programımıza her yıl binlerce başvuru geliyor. Ortalama 6 bin diyebiliriz. Bunların sadece bir kısmını programımıza dahil edebiliyoruz ama dahil edemediğimiz öğrencilerin de hayatlarına olumlu etki yaratabildiğimizi görüyoruz. Çünkü onlar da daha güçlü bir çalışma motivasyonu elde ediyorlar, bu program onlara da bir heyecan, motivasyon getiriyor. Onların da bu kadar hayırseverlik, fırsat eşitliği gibi Türkiye'de önemli değerler üzerine kurulu olan bir programda güzel dersler çıkarmasını, ileride öğrencilerin de bunlardan ilham almasını istiyoruz."
"BAŞVURULARIMIZDA DEPREM BÖLGESİNDEN ARTIŞ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye'nin hem doğusunda hem de batısında finansal eşitsizlik ile mücadele eden pek çok öğrenci olduğunu dile getiren Çivi, bölgesel bir sınırlama getirmediklerini ama bugüne kadar Ankara'nın doğusundan ağırlıklı olarak öğrencilerinin olduğunu anlattı.
Çivi, bu sene de yaşanan deprem felaketi dolayısıyla programın aradığı aday profiline uygun pek çok öğrencinin deprem bölgesinde de olduğunu bildirerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Biz zaten pek çok öğrenciyi bu bölgeden alıyorduk ama bu sene itibarıyla o bölgedekiler çok daha büyük sıkıntılar yaşadıkları için programımızın profiline çok daha uygun öğrenciler haline geldiler. Deprem felaketini yaşadığımız sırada da zaten yaklaşık 700 Koç Üniversitesi öğrencisi oradaydı. Bursiyerlerimizden de 200 öğrenci bölgedeydi. Önemli olan oradaki öğrenciler programımızdan haberdar olsunlar ve başvursunlar. Bunun için de özellikle deprem bölgesindeki öğrencilere ulaşabilmek amacıyla ziyaretlerde bulunduk. Her sene pek çok ile gidiyoruz ama bu sene özellikle çadır kentleri, konteyner kentleri ziyaret ettik. Başvurularımızda deprem bölgesinden artış olacağını düşünüyoruz. Programa başvuru 23 Haziran'da sona erecek."
Çivi, Anadolu Bursiyeri olarak üniversiteye yerleşen öğrencilerin eğitimücretinden muaf olduğunu, aynı zamanda yurt ve kitap masraflarının karşılandığını ve ek olarak cep harçlığı verildiğini ifade etti.
Anadolu Bursiyeri olmanın öğrencilerin hayatında büyük bir önem taşıdığına işaret eden Çivi, bugüne kadar yaklaşık 350 kişinin programdan mezun olduğunu söyledi.
06-06-2023