Arama sonuçları

Avrupa Üniversiteler Birliği YÖK'te

Avrupa Üniversiteler Birliği YÖK'te

Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Erol Özvar, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Prof. Dr. Josep Maria Garrell ve EUA Genel Sekreteri Amanda Crowfoot'u Yükseköğretim Kurulunda ağırladı.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre Özvar, Avrupa Üniversiteler Birliği heyeti ile birliğe üye Türk üniversitelerin temsilcileriyle değerlendirme toplantısında bir araya geldi.

YÖK'te düzenlenen toplantıda, Avrupa Yükseköğretim Alanı'nda, Avrupa üniversiteleri ve Türk yükseköğretim kurumları arasında bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarında işbirliğinin artırılması konusunda görüş birliğine varıldı.

Toplantının açılışında konuşan Özvar, Türk yükseköğretiminin yapısına ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin üniversite ve öğrenci sayısı bakımından Avrupa'nın en büyük kapasitelerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Özvar, Türkiye'de 208 yükseköğretim kurumunda yaklaşık 7 milyon öğrencinin öğrenim gördüğünü kaydetti.

Üniversiteye erişimin ve kadınların yükseköğretime daha fazla katılımının YÖK'ün öncelikleri arasında yer aldığını aktaran Özvar, "Bugün Türkiye, üniversitelerde istihdam edilen kadın öğretim üyesi oranı bakımından en yüksek olan ülkedir" ifadesini kullandı.

Türk yükseköğretiminin uluslararası niteliğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özvar, Türkiye'nin Avrupa Yükseköğretim Alanı'nın üyesi olduğunu ve Bologna Süreci'ni aktif uyguladığını anlattı.

Özvar, Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi ve Yaşam Boyu Öğrenme için Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi referans alınarak geliştirilen Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinin 2010'da YÖK tarafından kabul edildiğini hatırlattı.

Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi alan Türk üniversitelerinin 2009'dan bu yana Avrupa Yükseköğretim Alanı'ndaki ülkeler arasında lider konumda bulunduğunu ve 31 yükseköğretim kurumunun bu etikete sahip olduğunu anlatan Özvar, ayrıca 73 kurumun Diploma Eki Etiketi aldığını kaydetti.

Özvar, Erasmus Değişim Programı aracılığıyla öğrencilerin ve akademisyenlerin hareketliliğinin teşvik edildiğini, Türk üniversitelerinin yurt dışındaki 288 üniversite ile ortak diploma programları bulunduğunu vurguladı.

Prestijli uluslararası sıralama kuruluşlarının listelerinde yer alan Türk üniversitelerine de değinen Özvar, "Gerek YÖK gerekse üniversiteler olarak kalite odaklı yaklaşım ve çabalarımızın meyvelerini almaya başladığımızı memnuniyetle gözlemliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"DURUMSAL BİR FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ"

Türkiye'nin 50'den fazla üyeyle EUA'da en fazla temsil edilen ülkelerden biri olduğunu ifade eden Özvar, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 208 yükseköğretim kurumu bulunmakta olup gün geçtikçe daha fazla üniversitemizin EUA'ya katılma niyeti bulunmaktadır. Bu, Türk akademik kurumlarının Avrupa akademik alanında yeni ortaklıklara doğru kayda değer bir ilerlemesidir. YÖK olarak üniversitelerimizi, eğitim ve araştırmanın her alanında Avrupa üniversiteleriyle işbirliği yapma çabalarında destekliyor ve teşvik ediyoruz. Ziyaretiniz yükseköğretim alanında çok sayıda paydaşla bir araya gelinmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Biz de durumsal bir farkındalık yaratmak istiyoruz."

EUA ile Türk üniversiteleri arasında işbirliğine yönelik belirli projeler üzerinde konuşacaklarını belirten Özvar, gelecek yıl EUA üyelerini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetti. Özvar, EUA heyeti ile görüşmelerinde Türk üniversitelerinin EUA komitelerinde daha fazla yer alması ve birliğin çalışmalarına daha aktif katılması konusunu ele alacaklarını ifade etti.

EUA Başkanı Garrell ise konuşmasında EUA'nın sadece Brüksel'de değil pek çok ülkede yapılandığını belirtti. Birliğe üye üniversiteler arasında işbirliğinin önemli olduğunu ifade eden Garrell, birçok konuda üniversiteleri teşvik ettiklerini anlattı.

Türkiye'den daha fazla üniversitenin EUA'ya üye olmasını istediklerini aktaran Garrell, Türk üniversitelerinin EUA çalışma gruplarında ve komitelerinde görev almasını destekleyeceklerini bildirdi.

Araştırma ve yenilik stratejisinin teşvik edilmesinin EUA'nın desteklediği önemli başlıklardan olduğunu belirten Garrell, "EUA olarak yükseköğretim kurumlarının kendi toplumlarına daha fazla hizmet etmelerini amaçlıyoruz. Dünyadaki bütün problemleri çözemeyiz ama çözüm üretmek için ortak çalışmalar gerçekleştirebiliriz" ifadesini kullandı.

EUA Genel Sekreteri Crowfoot ise 2025 veya 2026'da EUA Genel Kurulunun ve Konferansının Türkiye'de yapılabileceğini kaydetti.

08-11-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş