Arama sonuçları

Teknolojik işsizlik tehdidi kapıda mı?

Teknolojik işsizlik tehdidi kapıda mı?

Yapay zeka ve robot teknolojisinin hızla ilerlediği günümüzde yaşanan kaygının başında bu gelişmenin işsizliğe neden olup olmayacağı geliyor. Yapay zeka robotları, sağlık sektöründen eğitime, tarım ve üretimden hizmet sektörüne kadar birçok alanda insan hayatını kolaylaştırırken, aynı zamanda endişeye de neden oluyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Dr. Murat Oğuz, bu endişelerin temel nedenlerinin iş kaybı, beceri değişimi ve veri gizliliği ile güvenlik olduğunu söyledi.

İŞ KAYBI ENDİŞESİ

Yapay zeka ve otomasyonun ilerlemesiyle birlikte, rutin ve düşük vasıflı işlerin otomatikleştirilmesinin, iş kaybı endişesine yol açtığına değinen Oğuz, şöyle konuştu:

“Örneğin, üretim hattındaki robotlar, fabrika işçilerinin yerini alabilir ve bu durum işsizlik oranlarının artmasına sebep olabilir. Yapay zeka çağında, bireylerin hangi becerilere sahip olmaları gerektiği konusunda belirsizlikler ortaya çıkabilir. Geleneksel becerilerin yerine dijital yeteneklerin geçmesi gerekebilir. Bu da insanların eğitimlerini güncellemek için ekstra çaba harcamalarına neden olabilir. Yapay zeka sistemleri ve robotlar, büyük miktarda veriyi işlerken, bu verilerin gizliliği ve güvenliği endişe kaynağı olabilir. Özellikle sağlık sektöründe kişisel sağlık bilgilerinin korunmasını gerektiren durumlar düşünüldüğünde veri güvenliği önemli.”

YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATIYOR

Yapay zekanın yeni istihdam alanlarının yaratılmasına da yol açabileceğini vurgulayan Oğuz,  “Yapay zeka uzmanları, robot mühendisleri ve veri analistleri gibi pozisyonlar, geleceğin istihdam fırsatlarını şekillendirebilir” dedi.

YENİ BECERİLER GEREKTİRİYOR

Yapay zeka robotlarının, tekrarlayıcı ve zaman alıcı işleri otomatikleştirerek insanların daha stratejik görevlere odaklanmasına yardımcı olabileceğini de kaydeden Oğuz, ancak yapay zeka ve otomasyonun gelişmesinin, insanların sürekli olarak yeni beceriler öğrenme ihtiyacını da beraberinde getireceğini anlattı. Oğuz, iş kaybı endişesinin bu teknolojilerin yaygınlaşması ile arttığına dikkat çekerek, şöyle devam etti. “Düşük vasıflı ve tekrarlayıcı işlerin otomasyonla yer değiştirmesi, işsizlik riskini artırabilir. Teknolojik işsizlik tehdidi, uzun vadeli istihdam perspektifleri konusunda soru işaretleri yaratabilir. Bu teknolojilerin doğru ve etik şekilde yönetilmesi, toplumun faydasına olacak sonuçlar doğurabilir. İnsanların bu teknolojilere uyum sağlaması ve beceri setlerini yeniden şekillendirmesi gerekebilir.” 

03-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş