Arama sonuçları

Eğitimde yapay zeka ve etik tartışması yaşanıyor

Eğitimde yapay zeka ve etik tartışması yaşanıyor

Günümüzdeki teknolojik ilerlemeler ve yapay zeka başta akademide olmak üzere etik sınırların da tekrar gözden geçirilmesine neden oluyor. Hisar Okulları Bilişim Stratejileri Merkezi Koordinatörü Dilara Vardar, yapay zekanın, büyük veri analizi ve tahmin etme yetenekleri sayesinde bilgi üretiminde çığır açıcı bir rol oynamakta olsa da  yapay zekanın ürettiği içeriklerin orijinal olup olmadığı ve kaynak atıflarının doğru olup olmadığı gibi konuların etik bir çerçevede ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

İNTİHALİN ARTMASINA NEDEN OLUR MU?

Özellikle akademide intihalin, yapay zekanın hızlı metin üretme yetenekleri nedeniyle artabileceğini vurgulayan Vardar, “Bu nedenle yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin özgünlüğü ve kaynaklarının doğru bir şekilde belirtilmesi gerekir” diyor.

Yapay zekanın akademik dürüstlük bağlamında tartışılmasının yanı sıra çerçevesi iyi çizilmediği takdirde öğrencileri değerlendirme, eğitim materyalleri ve araştırma yapma gibi alanlarda etik sorunlara neden olabileceğini söylüyor. Vardar, bunun örneğinin de geçtiğimiz günlerde Science ve Nature gibi dergilerin ChatGPT ile yazılan makaleleri yasaklamasının bu endişeye bir örnek olduğunu ifade ediyor.

ÖĞRENCİ GİZLİLİĞİ VE GÜVENLİĞİ

Ayrıca etik tartışmaların, eğitimde kullanılan algoritmaların adil olup olmadığı ve öğrenci verilerinin gizliliği ve güvenliği gibi konulardan da kaynaklanabileceğine işaret eden Vardar,  Hisar Okulları Bilişim Stratejileri Merkezi olarak yapay zekanın eğitim dünyasına etkisi ve bu kapsamda okulların atacağı adımları belirlemek adına çalışmalar yürüttüklerini söylüyor.

Vardar, kurumda yürütülen “Üstün Öğrenen Programı” kapsamında işbirliği yaptıkları Coursera’nın araştırmasına göre; 2025 yılına kadar dijitalleşme, veri ve yapay zeka alanlarındaki gelişmelerin 97 milyona yakın yeni iş yaratacağını anlatan Vardar, aynı zamanda mevcut 85 milyon işin de değişeceğinin tahmin edildiğini sözlerine ekliyor.

HANGİ MESLEKLER ETKİLENECEK?

Vardar yapay zekanın meslekleri etkilediğini hatırlatarak, gelecekte de etkilenecek meslekleri şöyle sıralıyor:

Sağlık Sektörü: Tıp alanında yapay zeka, teşhis, tedavi ve hasta bakım süreçlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Radyoloji, patoloji gibi görüntüleme alanlarındaki verilerin analizi, hastalık teşhislerinin doğruluğunu artırmada yardımcı olabilir.

Hukuk: Mahkeme kararlarının incelenmesi ve hukuki belgelerin analizi gibi işlemlerde yapay zeka kullanılır. Büyük miktarda veri ve metin işlerken özellikle etkilidir.

Üretim ve Endüstri: Üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek, hataları önceden tahmin etmek ve optimize etmek için yapay zeka kullanılır. Yapay zeka, robotik sistemlerle birlikte üretim hatlarını yönetiyor.

Finans:Yapay zeka, finansal analiz, risk yönetimi, otomatik ticaret gibi alanlarda kullanılır. Büyük veri analiziyle piyasa trendlerini tahmin etmek ve yatırım kararları almak için kullanılabilir.

Eğitim: Yapay zeka, öğretmenlere yardımcı olmak için kullanılır ve öğrenci performansını takip eder. Adaptif öğrenme sistemleri, öğrenci başarısını artırabilir.

Ulaşım:  Lojistik, trafik yönetimi ve otonom araçlar için yapay zeka kullanılmaktadır. Araçlar, trafik durumunu analiz edebilir ve sürücüsüz taşıma sistemleri oluşturabilir.

Pazarlama: Hedef kitle davranışlarını analiz ederek yapay zeka kullanarak pazarlama stratejileri oluşturur. Ayrıca kişiselleştirilmiş içerik ve tavsiyeler sunmak için kullanılabilir.

HANGİ YENİ MESLEKLER ÇIKABİLİR?

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte ortaya çıkabilecek meslekler ise şöyle sıralanabilir:

Veri Mahremiyeti Danışmanı: Yapay zeka sistemleri çok sayıda veri kullandığından, veri güvenliği ve mahremiyeti önemlidir. Bu meslek, verilerin mahremiyet ve güvenlik risklerini yönetmek için danışmanlık sağlar.

Yapay Zeka Güvenlik Uzmanı: Yapay zeka sistemlerinin siber güvenliği son derece önemlidir. Yapay Zeka Güvenlik Uzmanları, sistemleri siber saldırılardan koruyabilir ve güvenlik açıklarını tespit edebilir.

Yapay Zeka Çevirmeni: Çeşitli dillerde çalışan yapay zeka sistemleri, iletişim kurmak için yapay zeka çevirmenleri gerektirebilir. Bu meslek, çeşitli dillerde çalışan yapay zeka sistemlerini geliştirmek ve veri akışını yönetmekle ilgilenir.

Yapay Zeka Tasarım Psikologu: İnsanlarla etkileşim kurmak için yapay zeka sistemlerinin kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarmak çok önemlidir. Bu uzmanlar, yapay zeka sistemlerini insanların duygusal tepkileriyle daha iyi uyumlu hale getirmek için çalışabilir.

Yapay Zeka İşbirliği Uzmanı: İnsanlar ve yapay zeka sistemleri arasındaki etkili işbirliğini sağlamak için uzmanlara ihtiyaç olabilir. Bu uzmanlar, insan-robot etkileşimini geliştirmek, işbirliği protokolleri tasarlamak ve sistemler arası uyumu sağlamak için çalışabilir.

21-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş