Arama sonuçları

Başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik son buluyor mu? Sınav yapılabilecek mi?

Başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik son buluyor mu? Sınav yapılabilecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, temmuz ayında Anayasa Mahkemesi’nin, Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki 6 maddeyi iptal etmesinden sonra uzman ve başöğretmenlik sınavı ve uygulamasına ilişkin ne olacağına ilişkin soruları yanıtladı. AA Editör Masası'na konuk olan Tekin, iptal kararından sonra Anayasa Mahkemesi’nin henüz gerekçeli kararı yayımlamadığı için iki versiyon üzerine çalıştıklarını söyledi. 

YENİ BİR MESLEK KANUNU ÇALIŞMASI

Tekin, şöyle devam etti: "Gerekçeli kararı gördükten sonra eğer bu gerekçeli karar mevcut Öğretmen Meslek Kanunu'nu uygulama kabiliyetini ortadan kaldırabilecek nitelikte ise yeni bir öğretmenlik meslek kanunu çalışmamız var. Ama gerekçeli karar mevcut yasal düzenlemeyi ortadan kaldırabilir veya uygulama kapasitesini ortadan kaldırabilecek şekilde değil de daha farklı çözümlerle yürütebileceğimiz bir gerekçeli karar karşımıza çıkarsa da bu sefer mevcut kanunun üzerinde bu tür revizyonlarla yürüyeceğiz." 

UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK SINAVI YAPILACAK MI?

Tekin, kasım ayında yapılması planlanan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Biliyorsunuz Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hususlardan bir kısmı bu sınavı uygulayamayacağımız hale getiriyor. Eğer gerekçeli karar kamu otoritesine bu maddelerle ilgili bir süre tanımı yaparsa, yani 'bunu iptal ediyorum ama 9 ay, 6 ay süre veriyoruz' gibi bir süre verebilir. Anayasa Mahkemesi'nin kararı önümüze geldiğinde, eğer 'şu andan itibaren iptal ettik' dediğinde uzman ve başöğretmenlikle ilgili süreci yürütemeyebiliriz. Böyle bir süre verdiği zaman uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili meri mevzuat çerçevesinde sistemimiz yürüyecek. Zaten başvurularımızı aldık, kasım ayı içerisinde, 19 Kasım'da yanlış hatırlamıyorsam sınav var. Ondan sonra da dediğim gibi tamamen Anayasa Mahkemesinin bizi yönlendireceği hukuki sürece göre hareket etmiş olacağız."

"BU ÇOK BÜYÜK BİR RAKAM"

Bakan Tekin, "Anayasa Mahkemesi’nden gerekçeli kararın ne zaman yayınlanacağına dair bir işaret geldi mi?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Üye arkadaşlarımızla konuştuk, 'gündemimize aldık' dediler ama tabii bilemiyorum. Ortalama Anayasa Mahkemesi kararlarının yayınlama takvimine baktığımızda sadece bu karar için söylemiyorum, kendi akademik ilgi alanım itibarıyla tahminim ekim ayı içerisinde yayınlanabilir diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi o konuyla ilgili mahkemeden herhangi bir geri dönüş aldığımdan değil. Anayasa Mahkemesinin genel uygulamasına baktığımız zaman 3 ay periyotta bu tür konularda gerekçeli kararlarını yayınladığını gördük." 

Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni yasama yılına başladığında duruma göre kendilerine yeni takvim belirleyeceklerini söyledi. 

 

06-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş