Arama sonuçları

Bebekler üzerinde ‘Kovid aşısı’ deneyi mi yapıldı?

Bebekler üzerinde ‘Kovid aşısı’ deneyi mi yapıldı?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün katıldığı bir programda “zaman zaman bebeklere yanlışlıkla Covid aşısı yapıldı” açıklamaları büyük tepki çekti. Kurugöl, katıldığı programda skandal niteliğinde şu sözleri dile getirmişti:

"Zaman zaman yanlışlıkla küçük bebeklere Hebatit B ve kızamık yerine karıştırılarak, sağlık ocaklarında Covid aşısı yapıldığı oluyor. Sizi temin ederim hiçbir yan etkisi olmadı, çok iyi antikor oldu. 6 aylık bebekte de bir aylık bebekte de olumsuz sonuçla karşılaşılmadı, çok iyi şeyler oldu. Küçük bebeklerde yüksek dozda bile bir sıkıntı olmadı. Araştırmanın sonuçlarını açıklayacağız. Ünlü bir tıp dergisinde bu araştırma yayımlanacak.”

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

İşte Kurugöl’ün bu sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Kullanıcılar, DrZaferKurugöl tutuklansın, DenekdeğilBebek, Fahrettinkocaistifa hashtagları ile konuyu Türkiye’nin gündemine taşıyarak, bebeklerde deney yapıldığını ve bunun sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

Bu arada Karagöl’ün “sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla Covid aşısı yapılıyor” sözleri üzerine aile hekimlerinden açıklama geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, "bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı uygulandığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, aşılarda senelerdir barkod sisteminin kullanıldığını, dolayısıyla böyle bir ihtimalin söz konusu bile olamayacağını bildirdi.

Eryazğan, yaptığı açıklamada,  şu bilgileri paylaştı:

YANLIŞLIKLA YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL

"Bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı yapılması asla mümkün olabilecek bir şey değil. Sağlık Bakanlığı 10 yıldır aşıları barkod sistemiyle dağıtır. Aşılar bu şekilde taşınır ve aile sağlığı merkezlerine ulaşana kadar her aşamasında en az 6-7 kere barkod okutulur. Aşı uygulanırken de barkod sisteminden düşülmesi gerekir. Eğer elinizdeki aşı ve sistemdeki barkod tutmuyorsa Bakanlıkça derhal bu konuyla ilgili soruşturma açılır. Yani yanlış bir aşının bebeklere uygulanması ihtimali sıfırdır. Kaldı ki İzmir üzerinden de bu iddiayı araştırdık, bu yönde açılmış herhangi bir soruşturma da yok."

KİMSE AŞILARI KARIŞTIRAMAZ

Eryazğan, aile hekimlerinin aşı konusundaki güçlü tecrübesine işaret ederek, şöyle devam etti: "Bizler aile hekimleri olarak 20 yıldır aşı yapıyoruz, bebeklik dönemi aşılarının yüzde 98'i tarafımızca uygulanıyor. Kovid-19 aşıları ilk geldiğinde de Bakanlığımız bizleri davet ederek, aşıların nasıl yapılacağı konusunda eğitim vermemizi istedi. Böyle güçlü bir tecrübemiz de söz konusu. Kaldı ki Kovid-19 aşılarının rengi, şekli, şişeleri bile birbirinden çok farklıdır. Kimse bu aşıları karıştıramaz, zaten barkod sistemiyle de böyle bir şeyin olmasının imkanı yok."

ÖZÜR DİLESİN

Söz konusu iddianın aşı farkındalığı konusunda toplumu olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Eryazğan, şunları kaydetti:

"Bu iddia tamamen asılsız. Hocamızdan özür bekliyoruz. Başka bir konuyu anlatmak isterken konunun başka bir yöne çevrilmesi sonucu çok talihsiz bir açıklama olmuş. Biz insanları aşıya teşvik etmeye çalışırken toplumu olumsuz etkileyen böyle bir açıklamayla karşılaşmamız çok üzücü. Hocamızın bu açıklamasını düzeltmesini, bizlerden özür dilemesini istiyoruz."

23-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş