Arama sonuçları

Bilkent Üniversitesi çözümü: Herkese C notu ver

Bilkent Üniversitesi çözümü: Herkese C notu ver

Bilkent Üniversitesi çözümü: Herkese C notu ver. Bilkent Üniversitesi’nin 2 Aralık’ta aldığı senato kararını öğrenciler tepkiyle karşıladı. Üniversite öğrencilerin tepkilerine rağmen, sınavlarını "güvenilir" bulmadığı için online yapmama kararı almıştı. Salgına rağmen sınavlar yüz yüze sınavlar yapılırken, farklı şehirlerdeki öğrenciler Ankara'ya gelmek zorunda kaldı.

Bu kez üiversite yine öğrencilerin tepkisini çeken sınav kararı aldı.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ ÇÖZÜMÜ: HERKESE C NOTU VER

2 Aralık Senato Kararı ile okuldaki tüm öğrencilere, 4’lü puan sisteminde 2 puana karşılık gelen C notu verileceği anlaşıldı. Pandemi nedeniyle yüz yüze yapılamayan derslerin, yeni dönemde gerçekleştirileceği de belirtildi.

Öğrenciler bu durumun not ortalamalarını düşüreceğini bu nedenle bursların kesilmesine yol açacağını, yurtdışı ve lisansüstü eğitimlerinin olumsuz etkileneceğini söyledi.

HANGİ KARARLAR ALINDI?

Toplantıda alınan kararlar şöyle:

1) 2020-21 Akademik yılı Güz yarıyılında yüz yüze yürütülmekte olan uygulamalı dersler ile diğer derslerin laboratuvar ve stüdyo gibi uygulamalı bileşenlerine katılmak, yarıyılın geriye kalan bölümünde öğrenciler için tercihe bağlı olacaktır. Uygulamalı bileşenleri eksik kalan öğrencilere yarıyıl sonunda “I” notu verilecek, eksik etkinlikler ileri bir tarihte telafi edilecektir.

2) Lisans derslerinde güz yarıyılı final sınavları yüz yüze yapılmak üzere ileri bir tarihe ertelenecektir. Ancak, sadece mezuniyet durumunda olan öğrenciler için ve başvuru yapmaları durumunda, koşulların uygun olması şartıyla, Ocak ayı içerisinde yüz yüze yapılacak final sınavları düzenlenecektir. Lisansüstü derslerde dersi veren öğretim elemanları final sınavını çevrimiçi olarak yürütebilir.

3) Geçerli ve onaylanmış mazeretleri nedeniyle Kasım ayında yapılan ara sınavlara girememiş olan öğrenciler için yüz yüze yapılacak telafi sınavları, koşulların elverişli olduğu bir tarihte gerçekleştirilecektir. Bu öğrenciler için eğer varsa ara sınav sonucuna bağlı olan FZ koşulları ertelenecek, telafi sınavı sonucunda final sınavına girme hakkı elde edemeyen öğrencilere FZ notu sonradan verilebilecektir.

4) Tüm değerlendirme etkinliklerinin tamamlanabilmiş olduğu derslerde yarıyıl sonu harf notları 8 Ocak 2021 tarihine kadar verilecektir. Final sınavının ertelenmiş olduğu derslerde öğrencilere “I” notu verilecektir.

5) Bahar yarıyılı ders kayıtları 7 – 8 Ocak 2021 tarihlerinde yapılacaktır. Bahar yarıyılı ders kayıtlarında derslerin ön koşulları bakımından Güz yarıyılında “I” notu alınmış dersler “başarılı” kabul edilecektir. Akademik başarı durumu bakımından “I” notu alınmış dersler “C” notu ile tamamlanmış gibi düşünülerek geçici bir genel not ortalaması hesaplanacak, yeni ders sınırlamaları bu ortalamaya esas alınarak işletilecek, ancak geçici ortalama not çizelgelerinde gösterilmeyecektir. 

6) Bahar yarıyılı ders kayıtlarında isteyen öğrenciler “I” aldıkları bir dersi tekrar alabilecek, daha sonra bu “I” notunun “D” veya daha yüksek bir nota dönüşmesi durumunda eğer isterlerse Bahar yarıyılı dersini bırakabilecektir.

7) Bahar yarıyılı dersleri 11 Ocak 2021 günü başlayacaktır. Güz yarıyılı final sınavları yapılıp bu yarıyıla ait harf notları belli olunca Güz yarıyılı not ortalaması ve genel not ortalaması not çizelgelerine yansıyacaktır.

8) İngilizce Hazırlık Programı düzey bitirme sınavlarının (ECA ve PAE) Ocak ayında yüz yüze yapılması planlanmaktadır.

 

ÖĞRENCİLER NE DİYOR?

Öğrenciler ise bu kararlar ile ilgili şöyle diyor:

Senato Kararı’nı üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Ülkemizde ileri gelen üniversitelerin kendi yöntemlerini belirleyerek üstesinden gelmeye çalıştıkları pandemi döneminde yapılacak ölçme ve değerlendirmelere ilişkin farklı yöntemlerden, maalesef öğrenciye en zarar verecek yapıda olanlardan birinin neden ve hangi açıklamayla seçildiğini anlamlandırmak bizim açımızdan son derece güçtür.

Eğer dönemin gerçekten iyi niyetle ve daha sağlıklı olduğuna inanılan yüz yüze yapılan sınavlarla değerlendirilmesi isteniyorsa, biz tüm itirazlarımıza ve oluşabilecek tüm tehlikelere rağmen, üzülerek belirtelim ki gereken önlemlerin alınmasında da başarısızlığa uğrandığını görerek, vize sınavlarına zaten yüz yüze girmiş bulunmaktayız. Bu durumda Senato’nun Bilkent Üniversitesi öğrencileriyle ortak bir paydada buluşması ve anlayış sınırları çerçevesinde daha önceden ilan edilen tarihlerde dönem sonu sınavlarını öğrencilerinin hukuki güvenliklerini ve geleceklerini tehlikeye atmadan ülkemizde önde gelen diğer üniversitelerin de yapmayı planladığı gibi online olarak yapmalıdır.

Bu senato kararı ile

-Öğrenciler, sağlıklarını tehlikeye atarak okulda sınava girmek ile yüz üzerinden altmışlı notlara tekabül eden C notuna razı olmak arasında seçim yapmaya zorlamaktadır.

-Gelecek dönem itibariyle mezun olacak olan, Erasmus ve diğer yurt dışı programları ile okulda bulunmayacak öğrenciler mağdur edilmektedir.

-Gelecek dönem okulunu dondurmayı planlayan öğrencilere seçim imkanı tanınmamaktadır.

-İçinde bulunduğumuz 2020-2021 Güz dönemi içerisinde sağlık sebepleri ile okulda yapılan ara sınavlara girememiş ve henüz iyileşememiş öğrenciler ağır yük altına sokulmaktadır.

 -Ocak 2021- Mart 2021 tarihleri arasında arası staj, yüksek lisans, doktora başvuruları yapacak olan ve transcriptini ibraz etmek zorunda olan öğrenciler, aslında hak etmeiş oldukları düşük notlara mahkum edilmektedir.

-Her Bilkent öğrencisi, belirsiz bir sınav dönemi ve yükü altına sokulup; yapılacak olan ölçme değerlendirme çalışmalarının hakkaniyetli olmayacağı açıktır.

Bu talep bizlere öğretilen ve karşılaştığımız tüm olumsuzluklara rağmen inancımızı yitirmeden takip etmeye çalıştığımız hukuk devleti ilkesinin sınırları içinde başvurduğumuz son derece haklı ve sağduyulu bir taleptir. Gerçekten de açıklanan Senato Kararı’ndaki maddeler daha önceden bizlere bildirilen akademik takvimi ve dönemlik ders müfredatlarını alaşağı edici, tamamen ortadan kaldırıcı ve hukuki durumumuzu ne zaman ortadan kalkacağı belli olmayan pandeminin insafına bırakıcı akıl almaz çözümlerdir.

Bizlere bugüne kadar öğretilen idarenin istikrarı ilkesi yönetilenlere idarenin güvenirliliği ve sürekliliği kanısının verilmesi, idarenin kararlarının geçerliliğini koruduğu ve sık sık bozulup ortadan kaldırılamayacağı güveninin uyandırılmasını ifade eder.

Bilkent öğrencileri olarak bizlere öğretilen ilkelerle temelden çatışan bir anda neredeyse dönemlik ders sistemi ile eğitimden, zımni bir şekilde, yıllık ders sistemine dönüldüğünün kabulü niteliğinde olan bu Senato Kararı’nın kabulü tarafımızca mümkün değildir.

Dünya çapında önde gelen üniversiteler daha başarılı değerlendirme metotları bulmuşlar ve öğrencilerine vaat ettikleri tarihte akademik takvimlerini tamamlamışlardır. Bizler de Bilkent Üniversitesi’nin dünya çapındaki diploma değerine yakışan bir şekilde bu önde gelen üniversitelerin çözümlerinin takip edilerek finallerimizin daha önceden duyurulan takvimde gerekirse tüm elektronik önlemler alınacak şekilde yüksek güvenlik önlemleriyle ancak online olarak yapılmasını talep ediyoruz. Eşitler arasında bizi dezavantajlı konuma düşürecek her türlü önleme karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz.

04-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş