Arama sonuçları

Boğaziçi’nde bir oryantasyon programı 'baskı' ile geçti

Boğaziçi’nde bir oryantasyon programı 'baskı' ile geçti

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrencilerin düzenlediği sosyal etkinliklerle okulun reklamını yapsa da oryantasyon günlerinde kulüpler ve topluluklar yoğun baskı ve müdahaleye maruz kaldı. Diken’den Mehmet Baran Kılıç’ın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi’nde 26-28 Eylül tarihleri arasında oryantasyon günleri düzenlendi. Bu günlerde okula yeni başlayan öğrenciler üniversiteyi tanıma şansı elde ediyor. Kulüp ve topluluklar da stant kurarak kendilerini tanıtıyor. Öğrenciler de diledikleri kulüp ve topluluklara üye olabiliyor.

Üniversitenin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlarla, sosyal etkinlikler ve oryantasyonla okulun reklamı yapılıyor. Ancak, oryantasyon boyunca kulüp ve topluluklar okul yönetiminin ve güvenlik birimlerinin baskı ve müdahalesine maruz kaldı.

GÜVENLİKLERİN DEVRİYESİ

Geçen senelerdeki oryantasyon günlerine kıyasla, oryantasyon alanında yoğun bir güvenlik devriyesi vardı. Güvenlikler, toplu halde alanı geziyor ve ‘denetim’ yapıyordu. Güvenlikler, ‘hoşlarına gitmeyen’ görsel ve materyallere de müdahale ediyordu.

Bazı öğrencilerse, kendilerine doğrudan müdahale edilmese de öğrencilerin etkinliğinde çok sayıda güvenliğin yoğun bir şekilde devriye atmasını rahatsız edici bulurken bunun bir baskı oluşturduğunu belirtti.

DİRENİŞLE İLGİLİ GÖRSELLERE MÜDAHALE

Kulüp ve toplulukların en çok müdahaleye uğradığı konulardan biri, 1000 günden fazladır devam eden Boğaziçi direnişiyle ilgili görsel ve yazılardı.

Bazı kulüpler stantlarına “Naci İnci bu kulübün rektörü değildir” yazılı kağıtlar astı. Ancak güvenlikler, bu kağıtların kaldırılması için baskı uyguladı. Güvenlikler, bu yazıların ‘yasak olduğunu’ belirtti ama yasağın gerekçesini veya yasak olduğunu bildiren bir yazı öğrencilerle paylaşılmadı.

Bunun haricinde akademisyenlerin her öğlen düzenlediği ‘akademik nöbet’ adlı sessiz protestoyla ilgili görsellere de müdahale edildi.

Örneğin, okulla ilgili haberler paylaşan Boğaziçi TV’nin ‘banner’ında bulunan akademik nöbet fotoğraflarına müdahale edildi. Okul yetkilileri topluluk üyelerine, fotoğrafın kullanılmasının yasak olduğunu ve fotoğrafın kaldırılmadığı taktirde masanın kaldırılacağını sözlü olarak belirtti. Ancak yine yasağın gerekçesi ve yasakla ilgili yazı paylaşılmadı.

Benzer müdahaleler diğer topluluk ve kulüplere de yapıldı.

GÖKKUŞAĞI BAYRAĞINA MÜDAHALE

Güvenlik birimleri, gökkuşağı bayraklarına da müdahale etti. Bunun en keskin örneği Feminist Boğaziçi topluluğuna karşı yapıldı.

Bir güvenlik görevlisi, LGBTİ+ bayrağının yasak olduğunu dile getirerek Feminist Boğaziçi’nin masasında bulunan gökkuşağı bayrağını söktü.

Öğrenciler söz konusu yasağın gerekçesini, neye dayanılarak bayrağın yasaklandığını ve bununla ilgili bir yazı istediğini ama güvenliğin bunu göstermediğini söyledi.

Feminist Boğaziçi sonrasında, sökülen gökkuşağı bayrağının yerine “Burada bir gökkuşağı bayrağı vardı” yazısı astı.

İZİN BİLMECESİ

Kulüp ve toplulukların oryantasyonda stant açabilmesi için öğrenci işleri dekanlığına yazılı bir dilekçe vermesi gerekiyor. Bazı topluluklar, izin meselesinin suistimal edildiğini dile getiriyor.

Öğrenci topluluklarından sorumlu okul yetkilisi, oryantasyonun ilk günü toplulukların masalarını gezerek öğrencilerle tanıştı. İkinci günse söz konusu yetkili, Boğaziçi TV’nin yanına gelerek “Masa kurmanıza izin verilmedi, masanızı kaldırın” dedi. Halbuki, Boğaziçi TV masa kurmak için yazılı dilekçesini öğrenci işleri dekanlığına çok önceden iletmişti. Öğrenciler, yazılı bildirim isteyince yetkili “Sözlü olarak söylüyorum, masa açmanıza izin verilmedi” dedi. Yetkili, yazılı bildirim vermedi. Bir süre devam eden tartışmalardan sonra “Banner’ınızda bulunan akademisyenlerin nöbet fotoğrafını kaldırın yoksa masayı kaldırırız” dendi.

Benzer durum, başka topluluklara da uygulandı.

Bazı topluluklara “Masa açmak için izniniz yok” dense de bu topluluklar izin dilekçesini öğrenci işlerine göndermişti. Yetkililer, ‘izin olmamasıyla ilgili’ yazılı bildirim yapmadı. Öğrencilerse, masalarında bulunmaya devam etti.

Bunun haricinde hayvan gönüllüleri topluluğunun da (BUPAWS) masa açması engellendi. Son altı yıldır resmi izin doğrultusunda stant açan gönüllüler, bu sene de stant açmak için yazılı olarak başvurdu. Okul yetkilileriyse uzun süre talebi yanıtsız bıraktı. Yetkililer, oryantasyonun başlangıcında gönüllülerin stant açmasına izin verilmediğini sözlü olarak iletti. Gerekçeyse paylaşılmadı.

PROVOKATÖRLÜKLE SUÇLANDILAR

Okul yetkilileri, toplulukları provokatörlükle dahi suçladı.

Örneğin yetkililer, Boğaziçi TV’yle girdiği tartışmada topluluğun sosyal medya aracılığıyla provokatörlük yaptığını iddia etti. Öğrencilerse provokatörlük yapmadıklarını, sadece okulun sorunlarını paylaştığını dile getirdi. Yetkililerse “Okulun sorunu mu var” diye cevap verdi.

Yetkililer daha sonra “Bir yanlışınızı görürsem masayı kaldırırım” diyerek öğrencileri tehdit etti. Benzer tehditvari konuşmalar diğer topluluk ve kulüplere de yapıldı.

Kalldırılan masalar da oldu. Kaldıraç topluluğunun masasının “Masa açmaya izniniz yok” denilerek güvenlik görevleri tarafından zorla kaldırıldı.

02-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş