Arama sonuçları

Bütçe yurtlara değilse nereye harcanıyor?

Bütçe yurtlara değilse nereye harcanıyor?

KYK yurtları “5 yıldızlı otel konforunda” sözleriyle övülürken, Kredi ve Yurtlar Kurumu Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda asansörün düşmesi sonucu üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın yaşamını yitirmesi bir kez daha öğrenci yurtlarının tartışılmasına neden oldu. Yurtlarda kalan öğrenciler, yaşanan sorunları dile getirirken, gündeme “bütçenin nasıl harcandığı” geldi. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe kullanım tercihleri dikkat çekiyor.

KAPASİTE SORUNUNA ÇÖZÜM: YATAK ATMA

Bakanlık KYK yurtlarındaki kapasite sorununu ise mevcut odalara, “Yatak atarak” çözmeye çalışıyor. 2021 yılında 734 bin 239 olan KYK yurtlarındaki yatak sayısı, 2023-2024 eğitim öğretim dönemi için 850 bine çıkarılırken 2021-2023 döneminde yaşanan 115 bin 761’lik kapasite artışına yönelik detaylar ise dikkati çekiyor. Kapasite artırım çalışmalarının ardından mevcut yurtların yatak sayısı 85 bin 512 artırılırken buna karşın yıl içinde hizmete açılan yurt ve bloklardaki toplam yeni yatak kapasitesi yalnızca 62 bin 594’de kaldı. İktidarın, “Cumhuriyet tarihinin en yüksek kapasitesine ulaşıldı” dediği KYK yurtlarındaki kapasite artışının büyük bölümü, mevcut yurtlara fazladan yatak eklenerek sağlanıyor.

VAKIF VE DERNEKLERE PARA

Ocak-Haziran 2022 döneminde vakıf ve derneklere 287 milyon 689 bin TL aktaran Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2023 yılında da kasasını vakıf ve dernekler için açmaya devam ediyor. Bakanlığın verileri, hemen her eğitim öğretim yılının başında kangren haline gelen yükseköğretimdeki barınma krizinin 2023-2024 eğitim öğretim yılında da devam ettiğine işaret ederken Ocak-Haziran 2023 döneminde gençlik bütçesinden vakıf ve derneklere aktarılan para 522 milyon 660 bin TL oldu.

MİLYONLARCA LİRA STADYUMLARA

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, “Stadyumlar” başlığı altında paylaştığı veriler ise bakanlığın bütçe kullanım tercihlerinin en çarpıcı örneğini oluşturdu. Ocak 2011-Haziran 2023 yatırım programında bakanlığa ait 46 adet stadyum projesi bulunduğu ifade edilirken projelerin toplam maliyeti ise kayıtlara, 5 milyar 330 milyon 631 bin TL olarak geçiyor.

BÜTÇE ASIL YERİNE HARCANMIYOR

CHP Milletvekili Cevdet Akay ise raporu şöyle yorumluyor: “Raporlarda görüyoruz ki Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesini kendi bünyesindeki kurum ve kuruluşları geliştirmek için değil dernek ve vakıfları beslemek için kullanıyor. Gençliğin gelişiminden sorumlu bakanlık gençlerin ölümüne razı olmayı seçiyorsa ortada büyük bir sorun olduğu açıktır. İmtiyaz tanınan cenahlara sağlanan ayrıcalıklar yüzünden bütçeler harcanması gereken yerlere harcanmıyor. Bu durum asla kabul edilemez. İktidar tercihini artık vatanımızın gerçek sahiplerinden yana kullanmalıdır."

28-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş