Arama sonuçları

Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezi Atölyeleri'nde yeni dönem başladı

Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezi Atölyeleri'nde yeni dönem başladı

Gençlerin oyun ve kodlama yeteneklerini geliştirerek bu alanda yeni Turcorn'ların çıkmasına destek olmak amacıyla açılan Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezi (DDYM) yeni dönemde 24 öğrenciyle derslere başladı.

Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde kurulan DDYM, gençlerin yaz dönemini daha verimli geçirmeleri ve dijital girişimcilik dünyasını daha iyi tanımaları adına Swift Kodlama Atölyesi ve Oyun Atölyesi olmak üzere iki farklı eğitim paketi tasarladı.

OYUN VE KODLAMA ALANINDA

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, yaptığı açıklamada, bu atölyelerde gençleri oyun ve kodlama alanında geliştirerek Türkiye'nin yeni milyar dolarlık firmaları olan Turcorn'ları çıkarabilmeyi istediklerini söyledi.

Bu anlamda gençleri her yaz döneminde eğitimlere aldıklarını belirten Koç, bundan sonra kış döneminde de eğitimlere devam edecekleri bilgisini verdi.

Koç, yaklaşık 6 haftalık yoğun bir eğitim paketi hazırladıklarını, eğitmenlerin usta-çırak ilişkisiyle bütün bilgi birikimlerini gençlerle paylaşma imkanı olacağını ifade etti.

Apple ile Türkiye'nin ilk ve tek Apple tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim merkezini Millet Kütüphanesi'ne kurduklarını belirten Koç, "Türkiye'de bu tek. Burada alınan eğitimuluslararası anlamda Apple tarafından kabul ediliyor ve yetkilendirilmiş eğitmenler tarafındaneğitim veriliyor. Gençler Apple platformlarına kodlama yazılım geliştirme öğrenecekler. 6 hafta sonra pek çok arkadaşımız Apple'a yazılım yapabilir hale gelecekler" dedi.

Koç, bu yıl ilk defa TRT, ODTÜ Teknokent, ODTÜ Atom ve STM işbirliğinde bir oyun geliştirme atölyesi oluşturduklarının altını çizerek, burada gençlere sıfırdan oyun yapabilmeyi öğreteceklerini söyledi.

Burada gençlerin kodlama yapabilmeyi, karakter oluşturmayı ve senaryo yazabilmeyi öğreneceklerine işaret eden Koç, "Dersler bitince bu arkadaşlara 1 hafta boyunca girişimcilik eğitimi vereceğiz. Yaptığınız ürünü pazarlayamaz, doğru fiyatlandırmaz ve doğru segmentte yayınlayamazsanız başarılı olma imkanınız yok. Bu anlamda girişimcilik eğitimi çok önemli" diye konuştu.

Koç, DDYM'de kodlama ve oyun atölyesinin ardından siber güvenlik ve yapay zeka atölyeleri açacaklarını vurgulayarak, buradaki en önemli konunun kalifiye eğitmenler olduğunu söyledi.

Her dönemde eğitim sayısını artırmayı istediklerini ancak bunun için eğitmen sayısını da artırmaları gerektiğini belirten Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Bizi limitleyen eğitmenlerin azlığı. Türkiye'de en büyük sıkıntı kaliteli eğitmen sorunu. Eğitmenleri sınava sokuyoruz, değerlendiriyoruz. Biz onları da yetiştirdiğimiz için yavaş yavaş hem siber güvenlik hem yapay zeka alanında bu eğitimleri daha fazla verip, öğrencilerin Apple üzerinden kodlama yapabilmesini ve oyun geliştirebilmesini öğretmek istiyoruz. 30 Ağustos'ta bu arkadaşların yaptığı oyunların ilk kullanıcısı olup onlarla oynamak istiyorum. 3 Ağustos-3 Eylül'de TEKNOFEST Ankara var. Burada da bu arkadaşlara hem TEKNOFEST'i gezdireceğiz hem de katılım sertifikalarını törenle kendilerine vereceğiz."

MOTİVASYONU YÜKSEK ÖĞRENCİ TERCİH EDİLİYOR

Koç, eğitimde bilgisayar ve gıda mühendisi, mimarlık, işletme gibi bölümlerde okuyan öğrencilerin de bulunduğuna dikkati çekerek, teknolojiyle ilgisi olan arkadaşlara sıfırdan başlayarak oyun yapabilmeyi öğretmeyi amaçladıklarını söyledi.

Öğrencileri seçerken onların bilgi birikimi ve motivasyonunu dikkate aldıklarını belirten Koç, motivasyonu yüksek kişilerin devamlılığının uzun olduğunu ve daha kaliteli eğitimlervermelerini sağladığını anlattı.

Koç, eğitime 16 yaşında bir öğrencinin de katıldığını ve katılımcılardan birinin de Malatya'dan depremzede bir kişi olduğunu ifade etti.

Kız öğrenci sayısını 14, erkek öğrenci sayısının ise 10 olduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:

"Biz kızların bu alana ilgisini artırmayı istiyoruz. Başvuru sayılarına bakınca motivasyonlarının daha fazla olduğunu gördük. Geçen yıl bizden eğitim alan öğrenciler hemen staj, hem iş imkanı buldu. Bazıları üniversiteyi bırakmayı bile düşündü. Bu öğrencilerin hepsini kaydı yapılıyor. Her dönem bu eğitimleri alan arkadaşlarımıza ya dijital dönüşüm ofisinde ya da paydaş şirketlerimizde staj yapma, okullarını bitirince de iş imkanı sağlıyoruz. Türkiye'de birçok Turcorn çıktı. Bu şirketlerin hepsinin elemana ihtiyacı var. Biz burada mutfak oluşturarak, buralara eleman yetiştireceğiz. Girişimcilik eğitimiyle de bu kişiler Türkiye'nin yeni Turcorn'u olacaklar. Dünyada çok büyük bir oyun ekosistemi var. Ne kadar oyun üreticisi çıkartırsanız uluslararası piyasaya o kadar iş çıkartabiliyorsunuz. Türkiye oyun ekosistemi anlamında dünyada önde gelen ülkelerden."

Konuşmasının ardından öğrencilerle bir araya gelen Koç, onlara başarısız olmaktan, defalarca denemekten korkmamaları gerektiğini ancak vazgeçmedikleri takdirde başarıya ulaşabileceklerini söyledi. Koç, "Burada eğitim alırken bile staj ve iş imkanınız olacak. Dijital Dönüşüm Ofisi'nde de size kapımız açık. Biz sizleri almak için hazırız. Sizleri bekliyoruz" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER EĞİTİMDE MEMNUN

Sivas'tan eğitim için gelen üniversite öğrencisi Esra Koç, bilgisayar mühendisliği okuduğunu belirterek, sınıftaki 12 kişi arasında olduğu için kendisini çok şanslı hissettiğini söyledi.

Artık oyun yapmaya ilgi duyduğunu vurgulayan Koç, "Oyun geliştirmek istiyorum. Umarım başarılı olurum. Burada eğitim almak çok gurur verici" dedi.

Ağrılı Muhammed Hasan Geçit ise yazılım mühendisliği okuduğunu belirterek, "İçimde 'çok teorik mi olur?' gibi bir endişe vardı ama geldiğim anda gördüm ki biz sektörün tam göbeğinden insanlarla birlikteyiz. Girişimcilik eğitimi de olacağı için hevesim daha da arttı" diye konuştu.

Sınıfın en genç öğrencisi 16 yaşındaki Osman Ekrem Korkmaz da lise son sınıfa geçtiğini ifade ederek, bu yaşta CV'si için önemli bir eğitim aldığını, üniversitede yapay zekaya yönelmeyi düşündüğünü ve kendisini burada eğitim aldığı için şanslı hissettiğini söyledi.

Malatya'dan eğitime gelen depremzede öğrenci Nida Kösen ise şunları kaydetti:

"6 Şubat depreminden sonra 9 Şubat'ta ailecek Ankara'ya taşındık. Orada güvende olmadığımızı düşündüğümüz için buraya geldik. Bilgi ve belge yönetimi okudum. Bölümüm gereği bütün yazılımları öğrenmiştim. Kendimi Apple'ın swift konusunda da geliştirmek için başvuruda bulundum. Memnunum burada olmaktan. Yazılım konusunda kendimi geliştirmek istiyorum. Hocalarımız çok ilgili. Üzerine katarak ilerliyor, bize de bunu yansıtıyorlar. Eğitimbizler için gerçekten faydalı."

19-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş