Arama sonuçları

Doktor, hemşire, mühendis ve gençler derken ‘usta’lar da gidiyor

Doktor, hemşire, mühendis ve gençler derken ‘usta’lar da gidiyor

Son yıllarda doktor ve hemşireler olmak üzere sağlık sektörü çalışmak için yurtdışını tercih ediyor. Yine bilişim ve yazılım mühendisleri ile akademisyenler de tercihlerini yurtdışından yana kullanıyor. Türkiye’nin köklü okullarından mezun olan gençler de üniversite eğitimi için yurtdışını tercih ediyor. Şimdi de “ustalar” çalışmak için yurtdışına gitmeye başladı. Bugün Türkiye’de birçok meslek grubu çırak bulamazken, gelecekte de usta bulamama korkusu yaşıyor. NB Ekonomi’nin haberine göre Türkiye’de uzun yıllardır tartışılan ara eleman sorununun yanında, alt meslek gruplarında da çırak bulamama sorunu yaşanıyor.

Bu mesleklerin başında ise oto sanayicileri, berberler, güzellik salonları ve mobilyacılar geliyor. İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan, bu sorunun çözümünde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan ve işe yarayan çıraklık eğitim merkezleri sayısının artırılmasının etkili olabileceğini söyledi.

KUAFÖR VE BERBERLER GİDİYOR

Deneyimli kuaförleri kaybettiklerini söyleyen İzmir Kuaförler Manikürcüler Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı Sezai Apaydın ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Kuaförlerde çok ciddi şekilde yurt dışına gitme isteği var. Özellikle ABD, Almanya, Avusturya ve İsviçre en çok talep gören ülkeler. Almanya eskiden denklik istediği için bu ülkeye gitmek zordu. Ancak Almanya en son yaptığı yasa değişikliğiyle birlikte; artık mesleği yapabildiğini evrakla gösteren kuaförler diplomayla çalışabilir ve daha sonra bu ülkede oturma izni alabiliyor. Bu yüzden Almanya’ya son dönmede ciddi bir talep var. Birçok arkadaşımız gitti. Giden arkadaşlarımızın hepsi çok deneyimli kuaförler. Arkadaşlarımızın gitme sebepleri de ortada. İşletme maliyetlerimiz arttı, kiralar oldukça yüksek, kullandığımız malzemelerin birçoğu ithal ürünler ve fiyatları yüzde 500 arttı. Maliyetlerimizi; alım gücü düştüğünden istediğimiz gibi müşterilere yansıtamıyoruz. Hatta artan maliyetlerden dolayı dükkânını kapatan çok sayıda kuaför var.”

İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, gelecekte ciddi anlamda berber sıkıntısı yaşanacağını ifade etti. Bilgin, “2020 yılına kadar çok sayıda berber başka ülkelere gitti. Gelecekte ciddi anlamda berber sıkıntısı yaşayacağız. Kamu spotu ile berberliği çocuklarımıza sevdirmeliyiz, mesleği yaşatmalıyız” dedi.

İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, çok uzun zamandır çırak bulamama sorunu yaşadıklarını belirterek, birçok firmanın eleman bulamadığı için kapanma noktasına geldiğini söyledi.

19-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş