Arama sonuçları

Türkiye’nin beyin göçü: En iyi liselerden mezun olup, gidiyorlar

Türkiye’nin beyin göçü: En iyi liselerden mezun olup, gidiyorlar

Doktorlar, mühendisler ve hemşireler derken, sıraya liseliler de girdi. Türkiye’nin aralarında yabancı özel liseleri ile devlet okullarının da yer aldığı en köklü, en yüksek puanla girilen liselerinden mezun olan gençler artık Türkiye’de kalmıyor. Liselerden mezun olan bu gençler yükseköğretim için yurtdışını tercih ediyor. pervinkaplancom instagram yayınımıza konuk olan yabancı ve Türk özel liselerin müdürlerinin verdiği bilgiler, Türkiye’nin beyin göçünün ne boyutta olduğunu gösteriyor.

Gençleri Türkiye’de tutmak mümkün değil. Yurtdışına artan talep yüzünden 8 yıldır süren üniversite sınavına hazırlık kurslarını kapatmak zorunda kalan liseler bile var. Yurtdışına göç sadece yabancı ve Türk özel okullarında değil, devlet okullarında da artıyor.

MEZUN OLAN GİDİYOR

Yayınımıza katılan okul yöneticilerine mezunların ne kadarının üniversite eğitimi için yurtdışına gittiklerini sorduk. İşte yöneticilerin verdiği bilgiler:

Özel Amerikan Robert Lisesi Türk Müdür Nilhan Çetinyamaç: 8 yıllık değişimi anlatacağım. Ben göreve başladığımda oran  yurtdışına gidenlerin oranı yüzde 30 yurtdışı, yüzde 70 Türkiye şeklindeydi. Sonra yıllar içinde bu oran arttı, geçen sene yüzde 60 yurtdışı oldu. Bu sene ise rekor oldu. Yaklaşık yüzde 68. Bu sene 199 mezun verdik, 132’si yurtdışını tercih etti. 8 yıldır YKS kursu vardı ama bu sene sonlandırdık çünkü yurtdışı tercihleri.

130 ÖĞRENCİDEN 3'Ü TÜRKİYE'DE

Özel Alman Lisesi  Türk Müdür Başyardımcısı Melek Yıldırım: Abitur diplomasını alan öğrenci sayımız oldukça yüksek. Geçen yıl 130 öğrenciden 126’sı Abitur diploması almaya hak kazandı. Mezunlarımızın yüzde 90’ından fazlası yurtdışında okumayı tercih ediyor. Geçen yıl 130 Öğrencimiz mezun oldu, 123’ü yurtdışına okumaya gitti. 3 öğrencimiz Türkiye’de okumayı tercih etti. Son 5-6 yıldır yurtdışına talep çok yüksek.

Özel İtalyan Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Özgür Doğu: Son örneği paylaşabilirim. Kontenjanımız 80 ama İtalyan diplomatlarının, İtalya’dan gelen İtalyan öğrenciler de bizde okuyor, bu nedenle 2021-2022’de 90 öğrenci mezun ettik. Bu öğrencilerden bir tanesi tercih yapmadı, 9 öğrencimiz Türkiye’de tercih yapmış, diğer tüm öğrencilerimiz İtalyan üniversitelerine ve birkaç farklı ülkeye kayıt yaptırmışlar. Yani 89 öğrenciden 80’i yurtdışına gitti.

Galileo Galilei İtalyan Lisesi   Türk Müdür Başyardımcısı Deniz Hadımoğlu:  Geçen yıl 63 öğrencimiz mezun oldu. Yaklaşık 40 öğrenci başta İtalya olmak üzere diğer ülkelere gitti.

YÜZDE 70'İ GİDİYOR

Fransız liseleri: Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Kayıt Koordinasyon Komitesi Sorumlusu Mina Akçen: 5’i İstanbul’da biri İzmir’de bulunan 6 Fransız lisesi öğrencilerinin yüzde 70’i yurtdışını tercih ediyor.  Bizim okullarımızda da diğer özel okullarda olduğu gibi artış var. Yüzde 70’ler seviyesinde ğrenciler yurtdışını tercih ediyor.

İstanbul Erkek Lisesi Müdürü Hüseyin Sarı: Yurtdışı tercihlerde artış var. Geçen sene 49 öğrenci Türkiye’de kaldı, 100 öğrenci yurtdışındaki üniversitelere başta mühendislik ve tıp okumak üzere gitti.

Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürü Ali Fuat Güney: Bizde her yıl 10 ile 20 arası öğrencimiz yurt dışına tam ve kısmi burslu olarak kabul almaktadır. Bu sene ise şu ana kadar 15 öğrencimiz tam, 1 öğrencimiz %50 burslu, 1 öğrencimiz de burssuz olmak üzere toplam 17 öğrencimiz ABD; Kanada, İngiltere, Hollanda, Fransa, Belçika, İtalya’daki dünyanın ilk 100’e giren prestijli üniversitelerinden kesin kabul aldı.

Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü Müge Yalım Alpan: Son üç yıla bakacak olursak yurtdışında bir üniversiteye yerleşme oranımız yüzde 25’e yükseldi.

Hisar Okulları Lise Müdürü Okan Uzelli: Bu yıl 109 mezun verdik içlerinden 100’ü yurtdışında öğrenimini sürdürmeye karar verdi.

Vefa Lisesi  Müdürü Ahmet Kavut: IB programından ilk dönem mezunlarımızdan 5, 2022 yılında 11 öğrencimiz, 2023 yılında ise 22 öğrencimiz ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerin prestijli üniversitelerinden kabul aldı.

Kabataş Erkek Lisesi  Müdürü Muharrem Bayrak: 20 öğrencimiz yurtdışına gitti.

 

05-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş