Arama sonuçları

Eğitim Sen: Müfredat içeriği toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın önünü açıyor

Eğitim Sen: Müfredat içeriği toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın önünü açıyor

Eğitim Sen cinsiyetçi eğitim politikalarına karşı bir bildiri yayımladı. Toplumsal cinsiyet rollerinin aile, okul, hukuk, ahlak, din ve medya tarafından sistemli bir şekilde inşa edildiği ülkede, eğitim sistemi bu eşitsizliklerin sürdürülmesinde önemli bir rol oynamakta denilen bildiride, cinsiyet eşitsizliğine dayalı eğitim politikaları ile toplumsal cinsiyet algısı ve eşitsizliği siyasi iktidarın muhafazakâr ve gerici cinsiyet anlayışı ile birlikte giderek derinleşmekte olduğuna değinildi. 

MÜFREDAT AYRIMCILIĞIN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Eğitim sisteminin eleştirildiği bildiride şu detaylara yer verildi:

“Geleneksel kadınlık rollerini İslami kurallar ile meşrulaştırmaya çalışan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin en önemli aracı olan ders kitaplarıyla, aile yaşamını kutsayan ve kadını bu denklemde yok sayan politikaların sürdürücüsü olmaktadır. Eğitim müfredatı eleştirel düşünceyi engelleyerek sorgulamayan bireyler yetiştirmeyi hedeflemekte, kız çocuklarına ve kadınlara dayatılan yaşam biçimi eğitim müfredatı ile yeniden üretilmektedir. Cinsiyete dayalı eşitsizliğin yoğun bir şekilde yaşandığı meslek liselerinde kız çocukları kadın işi olarak değerlendirilen çocuk bakımı, moda tasarımı, kuaförlük, aşçılık gibi alanlara yönlendirilmekte, öğrencilere ev hanımı, anne ve eş gibi kalıp roller dayatılmaktadır. Tekçi, gerici, cinsiyetçi müfredat ile ayrımcılık derinleşmekte, cinsel yönelim farklılıkları ise yok sayılmaktadır. Karma eğitime yönelik müdahaleler, eğitimin dinselleşmesi ve çocukların ataerkil rol kalıpları ile yetiştirilmesine yönelik müfredat içeriği şiddetin, cinsel istismarın ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın önünü açmaktadır.”

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ SENDİKAL MÜCADELENİN TEMEL BAŞLIKLARINDAN BİRİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bizler Eğitim Sen’li öğretmenler olarak çocukların eğitimi sırasında kullanılan her türlü materyalin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından incelenmesini ve bu materyallerin ayrımcı öğelerden arındırılmasını talep ediyoruz.Ders kitaplarından okulda kurulan sosyal ilişkilere ve öğrencilere benimsetilen toplumsal rollere dek uzanan eşitsizlik biçimlerinin farkında olarak bunlarla mücadele etmeyi sürdürüyor, toplumsal cinsiyet eşitliğini sendikal mücadelenin temel başlıklarından biri olarak görüyoruz.

Bu perspektifle, sendikamız 8 Mart’ta, kız ve erkek çocuklarının oynadığı oyuncakların dahi nasıl farklılaştığını öğrencilerde bilince çıkartacak, atasözlerinin dahi kadına yönelik şiddeti beslediğini anlatacak etkinlikler planlamaktadır. Bu etkinlikler kapsamında sınıfta öyküler anlatılması, kadın ve erkekle ilişkilendirilen sembollerin tartıştırılması, cinsiyet kalıplarıyla ilgili olarak öğrencilerde sorgulayan bir yaklaşım geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bir ders saatini kapsayacak bu etkinlikler farklı yaş gruplarına göre planlanmıştır.

Eğitimde cinsiyete dayalı eşitsizlikleri inşa eden ve sürdüren tüm uygulama ve politikalara karşı bizler, iş yerlerimizde, sokaklarda ve yaşamın her alanında eşitlik ve özgürlük mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. 8 Mart’ta tüm eğitim emekçilerini, bir ders saatini toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi için ayırmaya davet ediyor, tüm kadınların 8 Mart Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutluyoruz.”

06-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş