Arama sonuçları

Eğitimciler ‘angarya’ya tepkililer

Eğitimciler ‘angarya’ya tepkililer

Eğitimciler, “Temel Kodlama ve Teknoloji Kullanımı Kursu” adı altında mesai sonrası verilecek eğitimlere ve TEKNOFEST gibi projelere yapılan görevlendirmelerine tepki gösterdi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘Valiliğin Oluru’ ile öğretmenlere mesai dışında Temel Kodlama ve Teknoloji Kullanımı Kursu zorunluluğu getirmesi tepti çekti. 

Eğitim emekçilerine “angarya” çalışmalar dayatıldığını aktaran Eğitim Sen İzmir şubeleri dönem sözcüsü Bülent Karakaş, şöyle konuştu: 

ANGARYA YASAKTIR 

“Söz konusu kursa bilişim teknolojileri öğretmenlerinin 'eğitmen' diğer öğretmenlerin ise  'kursiyer' olarak katılımı zorunlu tutulmuştur. Öğretmenin eğitim öğretim görevini yaptıktan sonra aynı gün içinde bu kursa katılmaya zorlanması ve mesai saatlerinin dışında yapılması kabul edilemez. Anayasanın 18. maddesinde  "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır"  düzenlemesi yapılmış olmasına rağmen bu tür dayatmalar kabul edilemez.” 

Cumhuriyet’in haberine göre söz konusu kursun iç hukuk mevzuatının parçası haline gelmiş uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınan “dinlenme hakkı” ve “zorla çalıştırılma yasağına” da aykırı olduğunu aktaran Karakaş, şöyle devam etti: 

“Aynı husus Danıştay 12.Daire Başkanlığı’nın 15.06.2016 tarih 2014/4470 Esas ve 2016/3903 sayılı kararına göre; dinlenme anayasal bir haktır. Bu nedenle kurs, seminer vb. etkinlikler öğretmenlerin çalışma saatleri göz önünde bulundurularak planlanmalı ve bu planlama mesai saatleri dışında ise öğretmenlerin bu görevlendirmelere katılımının zorunlu tutulamayacağı ve bu sebeple de öğretmene disiplin cezasının tesis edilemeyeceği açıkça ifade edilmiştir.” 

ÖĞRETMENLERE GÖREVLENDİRME

Karakaş, ayrıca TEKNOFEST ve çeşitli projeler kapsamında öğretmenlere görevlendirilme yapılmak istendiğini belirtti. Karakaş, “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm yöneticilere bir gerçeği hatırlatmak istiyoruz. Öğretmenlerin asli görevi eğitim-öğretimdir, proje hazırlamak değildir. Kamu yöneticileri görevini yerine getirirken hukuka ve kurallara uygun hareket etmek zorundadır. Bir an önce resen görevlendirmelerden,mesai saatleri  ve dinlenme zamanına dikkat edilmeden dayatılan kurs vb. uygulamalardan vazgeçmelidir” dedi.

25-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş