Arama sonuçları

Eğitimciler tepkili: Koç Üniversitesi’ndeki işkenciler yargı önüne çıkmalı

Eğitimciler tepkili: Koç Üniversitesi’ndeki işkenciler yargı önüne çıkmalı

Koç Üniversitesi’nde Alevi ve Kürt öğrenciye diğer öğrenciler tarafından işkence yapılmasına eğitimciler tepki gösterdi. Eğitimciler, bu işkencenin münferit olarak görülmemesini ve gereği hızla yapılması gerektiğini söyledi. Eğitim Sen konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaşanan işkencenin tüm yönleriyle araştırılmasını ve işkencecilerin yargı önüne çıkarılmasını istedi. 

NE OLMUŞTU? 

İlk olarak Halk TV'de yayımlanan habere göre TÜBİTAK birincilik ödülü sahibi F. B. 19 Ekim'de tam burslu olarak kazandığı Koç Üniversitesi öğrenci yurdunda iki başka öğrenci H .E .K ve A .D. ile aynı odaya yerleşti.  Kendi anlatımına göre, F. B. Alevi ve Kürt olması ve eşcinsel yönelimi dolayısıyla da H .E .K ve A .D.'nin baskı ve dışlamalarının hedefi oldu.  Baskı zamanla fiziksel saldırıya dönüştü. Kemerle dövüldü, yüzüne ütü tutuldu, kesici cisimle yüzünden ve belinden yaralandı, yumruklandı. F. B. saldırıdan yangın alarmına basarak ve tuvalete saklanarak kurtulduğunu savundu.

Olaylar ortaya çıkınca F.B, ve saldırganlar suç duyurusunda bulundu. Savcılığa verdiği sorguda A. D. şiddet uyguladığını kabul etti ama öte yandan F. B.'nin kendisine "sarkıntılık yaptığını" ileri sürdü. A. D. "Yaşadığım olayın siniriyle derslerde kullandığım ve sanat bıçağı olarak adlandırılan ucunda neşler bulunan malzemeyle F. B.'yi belinden ve yüzünden çizerek yaraladım." dedi. Yaralanan F. B., kendisini öldürmeye teşebbüs ettiğini belirterek A. D. hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak A. D. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

SES KAYITLARI ÇIKTI

Başlatılan soruşturmaya F. B.'nin olaylar yaşanırken aldığı ses kayıtları dahil edildi. Evrensel'in haberine göre kayıtlarda kendisini odadan atmaya çalışan H. E. K.’nin, F. B.’ye yönelik olarak “Türkiye’nin, belli bir noktadan sonraki doğusu olduğu gibi ateşe verilse…” dediği anlaşılıyor. H. E. K., F. B.’nin etnik kimliği için “Alt ırksınız. İtlaf edilmeniz lazım. Köle olduğunuzu kabullenmelisiniz. İtaat etmek zorundasınız. Seni bu odada istemiyoruz. Buradan gitmezsen seni öldürürüz ” diye tehdit ediyor. 

ÜNİVERSİTE NE YAPTI?

Koç Üniversitesi bu olayların basına yansıması üzerine önce "soruşturma başlattığını" açıkladı.  F. B.'nin avukatı Alper Sarıca ise olayın üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine karşın üniversite yönetimini müvekkilini bir saldırganla bir tutarak "okuldan uzaklaştırma"yla cezalandırmak ve diğer saldırgan H. E. K.'ye yönelik hiçbir yaptırım uygulamamakla suçladı.  

08-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş