Arama sonuçları

Hidroksiklorokin ölümlere neden oldu mu?

Hidroksiklorokin ölümlere neden oldu mu?

Sağlık Bakanlığı'nın 7 Mayıs'ta Covid-19 tedavi rehberinde yaptığı güncellemeyle sıtma ilacı hidroksiklorokinin Covid hastalarına verilmesi durduruldu. İlacın "ölümlere neden olduğu" iddiaları sosyal medyada yayılmaya başladı. BBC Türkçe’nin haberine göre bilim insanları, ilaçla ölüm vakaları arasında doğrudan bir ilişki olduğunun henüz bilimsel olarak gösterilmediğini vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı, güncellediği "Covid-19 Erişkin Hasta Tedavisi" rehberinde, Türkiye'de ve dünyada tartışmalara neden olan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacına yer vermedi. Yani Bakanlık, söz konusu ilacı Covid hastalarının tedavisinde kullanmayı durdurdu.

TEDAVİ REHBERİNDEN ÇIKARILDI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 7 Mayıs'ta, "COVID-19'a karşı etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, hidroksiklorokin ilacı ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı" açıklamasını yaptı.

Tartışmaların odağındaki ilaçların "ölümlere neden olduğu" iddiası, sosyal medya kullanıcıları arasında yaygın şekilde paylaşıldı. Türkiye'de #İlaçlarÖldürdüKocaİstifa' etiketi TT listesine girdi. Ancak bilim insanları, ölüm vakalarıyla hidroksiklorokin arasında doğrudan ilişki olduğu iddiasına şüpheyle yaklaşıyor.

Tedavide verilen sıtma ilacının Covid'e karşı etkili olmadığına yönelik bulgular olmakla birlikte, ilacın "ölümlere neden olduğu" iddiaları bilimsel olarak doğrulanmış değil.

 

13-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş