Arama sonuçları

Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmadan staj yapılamayacak

Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmadan staj yapılamayacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Akçaabat Adalet Sarayı'nın temel atma töreninde konuştu. Tunç,  adaletin tam anlamıyla tesis edildiği yerde insanlığın, toplumun ve devletin güçlü olabileceğine işaret etti. Tunç, hakim, savcı ve avukatların güçlendirilmesiyle ilgili çalışmalar olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

HUKUK MEZUNLARINA ÖN ELEME

"Bunlardan birisi de hukuk fakültelerindeki eğitimin daha kaliteli hale getirilmesi. Bunu YÖK'le işbirliği içerisinde gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz. Hukuk fakültesini bitiren genç kardeşlerimizin, hakim ve savcı olmak isteyen genç kardeşlerimizin öncelikle fakülte bittikten sonra bir ön elemeye tabi tutulmasını istiyoruz. Bu anlamda Meclisimizde yasası gerçekleşti. Yürürlüğe de 2024 yılından itibaren giriyor.

O SINAVI KAZANMAK GEREKİYOR

Artık avukatlık stajına başlayabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmak gerekecek. Hakimlik ve savcılık sınavına girebilmek için de yine bu sınavı kazanmak gerekecek. Sonrasında avukat olmak isteyenler avukatlık stajını yapacak. Hakim ve savcı olmak isteyenler de o sınavı kazandıktan sonra. Bundan sonra hakim ve savcı adaylığı yok, onu da kaldırıyoruz. İki yıl süren hakim ve savcı adaylığı yerine, üç yıl süren hakim savcı yardımcılığı sistemine geçtik. Üç yıl boyunca hakim ve savcı yardımcılarımız bir yıl Adalet Akademisi'nde eğitim görecekler. O akademide ara sınavları geçecekler ve iki yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında çalışacaklar. Kürsüye çıkmadan önce gerek ilk derece, gerek istinaf, gerek Yargıtay tüm aşamaları tanımış, görmüş, teorisiyle, uygulamasıyla daha donanımlı, daha hazırlıklı bir şekilde kürsüye çıkarak adaletin hizmetinde olacaklar."

ADALET AKADEMİSİ PROGRAMLARI

Adalet Akademisi programlarıyla kürsüye çıkan gençleri desteklemeye devam edeceklerini aktaran Tunç, şunları paylaştı:

"Yüzde 45'i 5 yılın altında kıdeme sahip, yüzde 70'i de 10 yılın altında kıdeme sahip, genç bir kadroya sahip yargı teşkilatımız. Adalet Akademimizin bünyesindeki programlar çerçevesinde gerek yüksek yargı mensuplarımızın, gerek akademisyenlerimizin orada sağlayacağı eğitimprogramlarına katılarak, onların bu programlara katılması da terfilerinde bir gösterge olarak sağlanacak. Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun teftiş mekanizmasını güçlendirerek vatandaşlarımızın adil yargılanma hakkının ihlallerinin önüne geçecek tedbirleri hep beraber almanın gayreti içerisinde olacağız. Teknolojinin bütün imkanlarını yargımızın hizmetine vermeye devam edeceğiz. UYAP, görüntülü duruşmalar ve SEGBİS ile yapay zekanın, yargının hizmetinde kullandırılmasıyla ilgili önemli projelerimiz var. Bunları da süreç içerisinde hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız. Yargı reformu strateji belgelerimiz vardı önceki dönemlerde ve insan hakları eylem planımız vardı, bunları da güncelliyoruz. 2024 yılının başında, Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla beraber o belgelerdeki hedeflerimizi hızlı bir şekilde hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız."

 

29-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş