Arama sonuçları

İkinci ve uzaktan öğretimde haçlara zam: Yüzde 63.72

İkinci ve uzaktan öğretimde haçlara zam: Yüzde 63.72

Üniversite harçlarına zam geldi. Birinci öğretimde 2011 yılında kaldırıldığı açıklanan ve 2012 yılından itibaren kaldırılan harçlar yine devlet tarafından ödenmeye devam edecek. Ancak ikinci öğretim öğrencilerinin ödediği harçlara yüzde 63.72 oranında zam geldi.

15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan üniversite harçları ile ilgili kararda şöyle denildi:

KARAR RESMİ GAZETEDE

“2023-2024 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında cari hizmet maliyetlerine öğrenci katkısı olarak alınacak katkı payları ve öğrenim ücretlerinin tespitine dair karar’ın yürürlüğe konulmasına, 2547 sayılı kanunun 46 maddesi ile 3843 sayılı kanunu 7 maddesi gereğince karar verilmiştir."

KARAR KİMLERİ KAPSIYOR?

Yetkililer alınan kararların birinci öğretimdeki öğrencileri kapsamadığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

Resmi gazetede yayımlanan 2023-2024 eğitim öğretim yılı öğrenci harçları ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararında geçen yıllar olduğu gibi Devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden, program sürelerini aşmayan öğrenciler yine harç ödemeyecekler. Kararın 1. maddesi (3) numaralı fıkrasında belirtilmiştir. Aynı madde geçen yıl yayımlanan Kararda da mevcuttur.

ÖĞRENCİLER ADINA DEVLET KARŞILAYACAK

Maddede belirtilen bu öğrencilerin ödemeleri gereken ücretler devlet tarafından karşılanmaya devam edilecektir.

Bu karar ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin öğrenim ücretlerinde artış getirdi. Tablolarda yer alan Cari hizmet maliyetleri geçen yıla göre 63.72 oranında artması sebebi ile ikinci öğretim öğrenim ücretleri de bu oranda artmış oldu.

YABANCI ÖĞRENCİ KONTENJANINDAN GELENLER

Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında yeni kayıt yaptıracak öğrenciler cari hizmet maliyetinin iki katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödeyecekler. Geçen yıl kayıt yaptıran bu öğrenciler cari hizmet maliyetinin  1.5 katından az olmamak üzere öğrenim ücreti ödemişlerdi. Geçen yıl ve daha önceki yıllarda kayıt yaptıran öğrencilerin hakları devam ediyor. Geçici maddede ayrıntılı olarak belirtildi.

Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında yeni kayıt yaptıracak öğrencilerden ailesi ve kendisi Türkiye'de oturma izni alanlar için kardeş indirimi getirildi. Üniversiteler kardeşlerin her biri için ödeyecekleri öğrenim ücretlerinden en az %25 indirim yapılacak.

 

UZAKTAN EĞİTİM VE İKİNCİ ÖĞRETİM

Uzaktan ve ikinci öğretimde harçlar şöyle:

Veterinerlik: 5.683 TL

Pilotaj: 11.368 TL

Makine, maden, elektrik elektronik, mühendislik fakültelerinin de içinde yer aldığı teknik eğitim fakülteleri: 3056 ile 4070 TL arasında.

Güzel sanatlar, tasarım su ürünleri: 5.124 TL

İŞTE UZAKTAN EĞİTİM VE İKİNCİ ÖĞRETİMDE HARÇ TABLOSU

-

-

-

 

 

15-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş