Arama sonuçları

İş dünyasının müfredat tepkisi: Çocuklarımızın geleceğine katkı sağlamaz

İş dünyasının müfredat tepkisi: Çocuklarımızın geleceğine katkı sağlamaz

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni müfredat taslağıyla ilgili Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın yaptığı değerlendirmeler sonucunda onayladığını duyurmasının tepkiler de yükseldi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adını taşıyan yeni müfredatın tüm görüş ve önerilerin şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirildiği ve öğretim programlarına yansıtıldığı açıklamasının ardından taslakta hangi değişikliklerin yapıldığının açıklanması da istendi. 

Yeni müfredat taslağında yapılan değişikliklerin neler olduğu iş dünyası tarafından da soruldu. TÜSİAD yaptığı açıklamada hangi değişikliklerin yapıldığının açıklanması gerektiğini vurguladı. Cumhuriyet değerlerine, bilimselliğe ve çağdaş eğitim normlarına uygun hale getirilmeden uygulamaya alınacak bir müfredatın çocukların geleceğine ve kalkınma hedeflerine katkı sağlamayacağı belirtilen açıklamada “Toplumsal ve ekonomik gelişmemiz için ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller yetiştirmeliyiz” denildi. 

HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

TÜSİAD açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“Yeni öğretim programı (müfredat) ile ilgili olarak Talim Terbiye Kurulunca yürütülen iki haftalık değerlendirme sürecinin ardından yapılan açıklamada; üçte biri müfredatın ana yaklaşımını içeren ortak metne yönelik olmak üzere toplam 67 bini aşkın görüş ve öneri alındığı ifade edilmiştir. Yapılan açıklamada ‘öğretim programlarında bazı genel tashihler yapıldığı, görüş ve önerilerin şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirilerek öğretim programlarına yansıtıldığı, yeni müfredatın Kurul onayından geçtiği ve makam onayının ardından Bakanlığın internet sitesi üzerinden erişilebileceği’ belirtilmiştir.

ÇAĞDAŞ EĞİTİM NORMLARINA UYGUN DEĞİLDİ

Askıda kaldığı süre boyunca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne yönelik farklı eğitim paydaşlarınca kapsamlı görüş ve öneriler dile getirilmiştir. Geri bildirim süresi içinde, 10 Mayıs’ta TÜSİAD görüş belgesi de Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilmiştir. Bu görüş belgesinde, müfredatın askıya çıkarılan hali ile; temel felsefesi ve amaçları açısından akıl ve bilim üzerine inşa edilmiş Cumhuriyet değerlerine, hazırlık süreci açısından demokratik katılımcılık ilkesine, gerekçesi ve içeriği açısından çağdaş eğitim normlarına uygun bir yaklaşım içinde olmadığı ifade edilerek farklı başlıklar altında öneriler sunulmuştur .

Müfredata iletilen geri bildirimler eğitim paydaşlarının ve toplum kesimlerinin konuya verdiği önemin bir göstergesidir. Yeni müfredat askıya çıktığında, özellikle ana yaklaşımını açıklayan ortak metin başta olmak üzere, içeriğine yönelik kapsamlı eleştiriler dile getirilmiştir.

KAMUOYUNA BİLGİ VERİLMELİ

İki haftalık süre içinde bu yöndeki eleştirileri giderecek nitelikte bir değişiklik yapılıp yapılmadığı konusunda eğitim paydaşları ve kamuoyuna bilgi verilmelidir.

Akıl ve bilim üzerine inşa edilmiş Cumhuriyet değerlerine, bilimselliğe ve çağdaş eğitim normlarına uygunluk konusundaki eleştiriler giderilmeden uygulamaya alınacak bir müfredat, çocuklarımızın geleceğine ve kalkınma hedeflerimize katkı sağlamayacaktır. Toplumsal ve ekonomik gelişmemiz için “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmeliyiz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve gençlerimizin nasıl bir eğitim alacağına dair güven ortamı oluşturulması çok önemlidir.”

BAKAN TEKİN: YOLUMUZA DEVAM

Bu arada Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatın onayının ardından yaptığı açıklamada, ‘çok yüzeysel ve çok ideolojik eleştirilerle’ karşı karşıya kaldıklarını söylemişti. Tekin, eleştirilere ilişkin "Bunlara aldırmadan, bu tür eleştirilere çok fazla prim vermeden yolumuza devam etmemiz lazım” demişti. 

27-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş