Arama sonuçları

Yeni müfredatın adı kondu: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Yeni müfredatın adı kondu: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Tamamlanmasına rağmen açıklanması 4 kez ertelenen ve son olarak da 31 Mart yerel seçimleri sonrasına bırakılan yeni müfredat yarın askıya çıkıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müfredatın adını da koyduklarını açıkladı:  "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan bu yeni müfredat bir hafta süreyle askıda kalacak ve  kamuoyunun görüş bildirmesi istenecek.

Daha açıklanmadan tartışmalara neden olan yeni müfredatla ilgili bugüne kadar kamuoyuna sızan ders içerikleri oldu ve bunları da haberleştirdik. Bakan Tekin, “sadeleşme” olacağını açıkladığı bu müfredatın defalarca milli ve manevi değerlere uygun olacağını dile getirdi.

Tekin, “Bize ait ve bizim değerlerimizle inşa edilmiş, bizim referans değerlerimizin ışığında oluşturulmuş bir eğitim sisteminin inşası için gerekli çalışmalarımızı tamamladık, milli ve manevi değerlerine bağlı yepyeni bir kuşak yetiştirilecek” açıklamaları ise kamuoyunda “nasıl bir müfredat hazırlanıyor?” sorusuna neden oluyordu.

EVRİM TEORİSİ YİNE YOK

Bugüne kadar müfredat çalışmalarından sızan içerikler ise kaygıları artırdı. Zaten 2016 yılında yapılan müfredat değişikliği ile 2017/2018 eğitim öğretim yılından itibaren ortaöğretim biyoloji dersindeki “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi müfredattan tamamen çıkarılmıştı. Bu kez de kitaplarda Evrim ve Darwin’in olacağını beklemek hayal. Ancak hazırlanan ders kitaplarından lise biyoloji öğretimi programının içeriği de ortaya çıkmıştı.

YARATILIŞIN MUHTEŞEM TASARIMI

Kitapta evrim teorisinden söz edilmezken, yerine“yaratılış felsefesi” girmişti. Eğitim sendikalarının da dile getirdiği üzere öğretim programında şu ifadeler yer alıyordu: “Biyolojik olaylar; bir plân ve programın gereği olarak ortaya çıkar, kâinat ve içindeki canlı cansız tüm varlıklarda görülen mükemmel dengeye ve düzene işaret eder. Canlılar hem kendi yapı ve işleyişlerinde hem de birbirleriyle tam bir uyum içinde mükemmel bir denge oluşturur. Biyoloji bilimi ise yaşamın bu kusursuz düzenini, canlılığın ince detaylarını ve yaratılışın muhteşem tasarımlarını anlamaya kapı açar.”

İşte eğitimciler “Yaratılış Teorisi” gibi son derece tartışmalı bir konunun öğretim programının içine temel felsefe olarak yerleştirilmesinin bilime ve bilimsel gerçeklere uygun olmadığını dile getirdi.

Yeni müfredatı askıya çıkaracaklarını açıklayan Bakan Tekin ise “dünyada ne öğretiliyorsa bunun da müfdedatta bulunduğunu” belirterek, “Evrensel, uluslararası modellerden yararlanarak kendi değerlerimizi de sistemin içerisine yerleştirerek özgün bir model üretmeye çaba sarf ettik" açıklamasında bulunuyor.

Bakalım müfredat askıya çıktığında bilimin ve bilimsel gerçeklerin ne kadarının yer aldığını da görmüş olacağız.

 

25-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş