Arama sonuçları

Yeni müfredat: Kimler hazırladı, kaynakça nerede ve bu acele neden?

Yeni müfredat: Kimler hazırladı, kaynakça nerede ve bu acele neden?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçtiğimiz hafta bir haftalık bir süreyle askıya çıkardığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredat taslağıyla ilgili haberlerimizi okuyorsunuz. Eğitimcilerden iş dünyasına ve sivil toplum örgütlerine kadar bu taslakla ilgili kaygılar söz konusu. Eleştiren, sorgulayan birey yetiştirme yerine “itaatkarlığı önde milli ve manevi” vurgularıyla donanmış, Türkçe kelimeler yerine “maarif”, “kamil” gibi “Arapça soslu”, laiklik ve Atatürk ayıklamaları yapılmış, matematikte integralin çıkarıldığı bu müfredat ile ilgili dile getirilen eleştirileri sizlerle çok sayıda haber olarak paylaştık. Tüm eleştirilerin toplandığı nokta ise “bilimsel”, Cumhuriyet değerleriyle uyumlu, Atatürk ilkelerine uygun bir müfredat isteği oldu.

NEDEN ACELE EDİLİYOR?

Ayrıca bir başka nokta daha var ki defalarca altı çizildi: Bu acele neden? Bir haftada 3 bini aşkın sayfanın incelenmesi mümkün mü? Neden bir oldubittiye getiriliyor?

Maalesef bu soruların yanıtları yok. Bu konuya dikkat çekenlerden birisi olan Eğitim Reformu Girişimi (ERG) 10 yılda geliştirildiği paylaşılan yeni müfredatın, 3 bini aşkın sayfadan oluşan 26 farklı yeni öğretim programı ve 110 sayfalık bir ortak metin içerdiği dikkate alındığında bir haftalık sürede derinlikli değerlendirme yapabilmenin gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Yine iş dünyasının örgütlerinden Türk Sanayi ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) müfredatın bir oldubittiye getirilmemesi ve bilimsel müfredat talebini ifade ederken, ardından Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), aynı yönde açıklama yaptı. Tümünde ortak soru “Bu acele neden?” oldu.

KİMLER HAZIRLADI, YETERLİLİKLERİ NEDİR?

Bir başka nokta ise bu müfredat taslağını kimlerin hazırladığı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çok sayıda akademisyen, öğretmen, eğitimcinin taslağın hazırlanmasında katkısı olduğunu söylüyor olsa da biz bu hazırlayanların listesini neden göremiyoruz? Bu düzenlemeleri kimler yaptı?  ERG’nin de sorduğu gibi bu kişilerin yetkinlikleri nedir? Her bir dersin öğretim programı için uzmanlık alanları  nedir?

Bir başka nokta ise “kaynakça.” Bu müfredatın kaynakçası nedir?

Tüm bunların da kamuoyuna açıklanması gerekmez mi?

 

02-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş